Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0263
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0261
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0267
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0352
wykładyaudytoryjne1,00,0302
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0lektoratpraktyczne1,01,0301
lektoratpraktyczne1,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)zaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,064

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0353
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0352
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ekonomika i zarządzanieegzamin1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Fizykaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0222
wykładyaudytoryjne1,01,0172
Matematykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Statystykaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0336
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,0336
wykładyaudytoryjne3,02,0456
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0331
Inżynieria procesowaegzamin4,0konwersatoriaaudytoryjne2,02,0262
wykładyaudytoryjne2,01,0262
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0393
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Mikrobiologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Nutrigenomika z elementami proteomikiegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,5266
wykładyaudytoryjne1,00,5266
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Akwakultura śródlądowaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0265
wykładyaudytoryjne1,01,0265
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Biologia rybzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Biotechnologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0223
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Ekologiczne aspekty w produkcji żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
Fizjologia rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Genetyka i selekcja rybegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
Gospodarka rybacka na wodach otwartychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Hydrobiologiaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0264
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie6,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0397
wykładyaudytoryjne3,01,0397
Parazytologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0136
wykładyaudytoryjne1,00,0136
Podstawy techniki połowówzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0136
Podstawy żywienia człowiekaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
Porty i statki rybackiezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne1,01,0134
Systematyka rybzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0laboratoriapraktyczne4,01,0485
wykładyaudytoryjne2,01,0305
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0357
wykładyaudytoryjne2,01,0307
Technologia rybnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0336
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych)egzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0394
wykładyaudytoryjne2,01,0394
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, drobiu, mleka)egzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0395
wykładyaudytoryjne2,01,0395
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0267
wykładyaudytoryjne2,01,0267
Zabezpieczenie surowców rybnychegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0264
wykładyaudytoryjne1,01,0134

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Przysposobienie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0302
lektoratpraktyczne1,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne2,01,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0302
lektoratpraktyczne1,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne2,01,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
3 Technika mowy i emisji głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe technologii żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0136
wykładyaudytoryjne1,01,0136
2 Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0136
wykładyaudytoryjne1,01,0136

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hydrochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0266
wykładyaudytoryjne1,01,0266
2 Zanieczyszczenie i ochrona wódegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0266
wykładyaudytoryjne1,01,0266

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergeny w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
2 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
3 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
2 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
3 Towaroznawstwo używekzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
2 Owoce morzazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
3 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
4 Wodne organizmy użytkowezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekologiczny monitoring środowiskazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologia i wykorzystanie kręgowców wodnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
2 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
3 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
4 Ultrastruktura tkanek i narządów organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135