Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2015/2016 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,063
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,053
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie14,0praca dyplomowapraktyczne14,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne1,00,597
seminariaaudytoryjne1,00,598
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,5183
wykładyaudytoryjne1,00,593
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne2,02,092

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjnazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,066

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,02,0181
wykładyaudytoryjne4,01,0181
Chemia organicznaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne4,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,092
Fizykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne2,01,092
Matematykaegzamin6,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,0181
wykładyaudytoryjne3,01,091
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,0181
wykładyaudytoryjne2,01,091

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0277
wykładyaudytoryjne3,01,0187
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne1,01,093
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,02,0187
wykładyaudytoryjne4,01,0277
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0271
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0181
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0274
wykładyaudytoryjne1,01,094
Mikrobiologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,094
wykładyaudytoryjne1,01,094
Nutrigenomika z elementami proteomikiegzamin6,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,0187
wykładyaudytoryjne3,01,0187
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,093
wykładyaudytoryjne1,01,093

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne1,01,092
wykładyaudytoryjne3,01,0182
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0187
wykładyaudytoryjne2,01,0187
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0188
wykładyaudytoryjne2,01,098
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0185
wykładyaudytoryjne4,01,0185
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0184
wykładyaudytoryjne2,01,0184
Surowce rybnezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,00,594
Surowce rzeźneegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0laboratoriapraktyczne3,02,0275
wykładyaudytoryjne3,01,0185
Technologia mięsaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,02,0274
laboratoriapraktyczne3,02,0274
Technologia mleczarskaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0274
wykładyaudytoryjne2,01,0184
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,02,0187
wykładyaudytoryjne3,01,0187
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0276
wykładyaudytoryjne3,01,0186
Technologia roślinnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0275
wykładyaudytoryjne3,01,0185
Technologia rybnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0275
wykładyaudytoryjne3,01,0185
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0186
wykładyaudytoryjne4,01,0186
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0186
wykładyaudytoryjne2,01,096

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
2 Bezpieczeństwo w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
2 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
3 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,093
wykładyaudytoryjne1,01,093
2 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,093
wykładyaudytoryjne1,01,093
3 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,093
wykładyaudytoryjne1,01,093
4 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,093
wykładyaudytoryjne1,01,093

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,095
wykładyaudytoryjne1,01,095
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,095
wykładyaudytoryjne1,01,095
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,094
wykładyaudytoryjne1,01,094
4 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,095
wykładyaudytoryjne1,01,095
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,095
wykładyaudytoryjne1,01,095

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,096
wykładyaudytoryjne1,01,096
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,096
wykładyaudytoryjne1,01,096
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,096
wykładyaudytoryjne1,01,096
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,096
wykładyaudytoryjne1,01,096