Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0263
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0261
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0267
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0352
wykładyaudytoryjne1,00,0302
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0lektoratpraktyczne1,01,0301
lektoratpraktyczne1,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)zaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,064

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0353
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0352
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ekonomika i zarządzanieegzamin1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Fizykaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0222
wykładyaudytoryjne1,01,0172
Matematykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Statystykaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0336
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,0336
wykładyaudytoryjne3,02,0456
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0331
Inżynieria procesowaegzamin4,0konwersatoriaaudytoryjne2,02,0262
wykładyaudytoryjne2,01,0262
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0393
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Mikrobiologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Nutrigenomika z elementami proteomikiegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,5266
wykładyaudytoryjne1,00,5266
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0223
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0206
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie6,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0397
wykładyaudytoryjne3,01,0397
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0355
wykładyaudytoryjne3,01,0435
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0354
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Surowce rybnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Surowce rzeźneegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0353
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0laboratoriapraktyczne4,01,0485
wykładyaudytoryjne2,01,0305
Technologia mięsaegzamin7,0laboratoriapraktyczne4,03,0524
wykładyaudytoryjne3,02,0394
Technologia mleczarskaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0484
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0357
wykładyaudytoryjne2,01,0307
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0485
wykładyaudytoryjne2,02,0305
Technologia roślinnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0485
wykładyaudytoryjne2,01,0305
Technologia rybnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0206
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0206
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0267
wykładyaudytoryjne2,01,0267

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Przysposobienie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0302
lektoratpraktyczne1,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne2,01,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0302
lektoratpraktyczne1,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne2,01,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
3 Technika mowy i emisji głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergeny w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
2 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
3 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
2 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
3 Towaroznawstwo używekzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
3 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
4 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
5 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
3 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Aparatura przemysłu spożywczegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
2 Przechowalnictwo w analityce laboratoryjnej i przemysłowejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135