Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0263
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0261
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0267
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0352
wykładyaudytoryjne1,00,0302
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0lektoratpraktyczne1,01,0301
lektoratpraktyczne1,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)zaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,064

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0353
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0352
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ekonomika i zarządzanieegzamin1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Fizykaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0222
wykładyaudytoryjne1,01,0172
Matematykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Statystykaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0336
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,0336
wykładyaudytoryjne3,02,0456
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0331
Inżynieria procesowaegzamin4,0konwersatoriaaudytoryjne2,02,0262
wykładyaudytoryjne2,01,0262
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0393
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Mikrobiologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Nutrigenomika z elementami proteomikiegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,5266
wykładyaudytoryjne1,00,5266
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Budowa ustroju ludzkiegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0354
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Dietetykaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0457
wykładyaudytoryjne3,01,0337
Edukacja żywieniowazaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0266
Fizjologia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0455
wykładyaudytoryjne2,01,0335
Jakość żywności w łańcuchu technologicznymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0137
wykładyaudytoryjne1,01,0137
Patofizjologiaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0336
Podstawy biotechnologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Podstawy chłodnictwa i przechowalnictwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Podstawy przetwórstwa surowców drobiowychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0324
wykładyaudytoryjne2,01,0204
Podstawy rachunkowości małych firmzaliczenie4,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
Podstawy technologicznego projektowania zakładów przemysłu spożywczegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0137
konwersatoriaaudytoryjne1,01,0137
Podstawy technologii gastronomicznejzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
Podstawy technologii mięsaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0334
laboratoriapraktyczne3,02,0454
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0324
wykładyaudytoryjne1,01,0204
Podstawy technologii roślinnejegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
Podstawy technologii rybnejegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0266
wykładyaudytoryjne2,01,0266
Podstawy technologii spożywczych produktów fermentowanychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0266
wykładyaudytoryjne1,01,0136
Prawo żywnościowezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Projektowanie nowych produktów żywnościowych (blok)egzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0397
wykładyaudytoryjne2,01,0267
Towaroznawstwo żywności (blok)egzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0393
wykładyaudytoryjne2,01,0263
Żywienie człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0355
wykładyaudytoryjne3,01,0305

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Przysposobienie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0302
lektoratpraktyczne1,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne2,01,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0302
lektoratpraktyczne1,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne2,01,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
3 Technika mowy i emisji głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergeny w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
2 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
3 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
2 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
3 Towaroznawstwo używekzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Antropometryczna analiza stanu odżywienia człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
2 Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
3 Probiotyki w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
4 Składniki żywności a odpornośćzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
5 Żywność funkcjonalna i dietetycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biochemia żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
2 Biochemiczna analiza i interpretacja stanu odżywienia człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
3 Kuchnie świata - kultura żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
4 Leki i żywnośćzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
5 Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza i ocena jakości żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
2 Suplementy diety i preparaty dietetycznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
3 Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowaniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
4 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
5 Żywność tradycyjna i regionalna w żywieniuzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135