Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - semestr 5:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ampelografiaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,70,26
laboratoriapraktyczne1,00,49
ćwiczenia terenowepraktyczne1,10,410
wykładyaudytoryjne1,20,511
Analiza instrumentalna i sensoryczna winzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,70,512
wykładyaudytoryjne1,30,49
Mikrobiologia wina i technologie fermentacyjnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,49
wykładyaudytoryjne1,00,49
Sommelierstwo 1zaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,30,13
ćwiczenia terenowepraktyczne0,20,13
wykładyaudytoryjne0,50,13
Technologia produkcji wina 1zaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,30,13
laboratoriapraktyczne0,70,26
wykładyaudytoryjne1,00,49
Uprawa innych gatunków sadowniczych wykorzystywanych w przemyśle fermentacyjnym 1zaliczenie2,0ćwiczenia terenowepraktyczne0,90,49
wykładyaudytoryjne1,10,512
Uprawa winorośli 2egzamin3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,13
laboratoriapraktyczne0,50,13
ćwiczenia terenowepraktyczne1,00,26
wykładyaudytoryjne1,00,36

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,01,2304
lektoratpraktyczne4,01,7405
2 Język niemieckiegzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,01,2304
lektoratpraktyczne4,01,7405

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Rasy drożdży w winiarstwie, pozyskiwanie i wykorzystaniezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne0,50,135
wykładyaudytoryjne1,50,5125
2 Inżynieria bioreaktorowa w przemyśle winiarskimzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne0,40,135
wykładyaudytoryjne1,60,5125

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Rośliny ozdobne w otoczeniu winnicyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5125
2 Rośliny ozdobne do dekoracji wnętrzzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5125