Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka

Plany studiów w roku akademickim 2021/2022 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,4102
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,3302
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,03,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,5157
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,3302
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Wychowanie fizycznezaliczenie0,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0302

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,5301
wykładyaudytoryjne4,01,0301
Chemia organicznaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,5302
wykładyaudytoryjne4,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,8155
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,3302
wykładyaudytoryjne2,00,5152
Matematykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,5301
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,3301
wykładyaudytoryjne2,00,5151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,3303
wykładyaudytoryjne1,00,5153
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,4303
wykładyaudytoryjne2,01,1303
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0452
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,8153
wykładyaudytoryjne2,00,5153
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,5306
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Budowa ustroju ludzkiegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,5304
wykładyaudytoryjne3,01,5454
Dietetykaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,5305
wykładyaudytoryjne4,01,5455
Edukacja żywieniowazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne2,01,3307
Fizjologia człowiekaegzamin8,0laboratoriapraktyczne4,02,1455
wykładyaudytoryjne4,01,5455
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,5306
wykładyaudytoryjne4,01,5456
Jakość żywności w łańcuchu technologicznymzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,8157
wykładyaudytoryjne2,00,5157
Organizacja i funkcjonowanie małych firmzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,1305
wykładyaudytoryjne1,00,5155
Patofizjologiaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Podstawy biotechnologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
Podstawy chłodnictwa i przechowalnictwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
Podstawy przetwórstwa surowców drobiowychegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,3304
wykładyaudytoryjne1,00,5154
Podstawy technologicznego projektowania zakładów przemysłu spożywczegoegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8157
wykładyaudytoryjne1,00,5157
Podstawy technologii gastronomicznejzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,3305
wykładyaudytoryjne1,00,5155
Podstawy technologii mięsaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5304
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,3306
wykładyaudytoryjne1,00,5156
Podstawy technologii roślinnejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,3305
wykładyaudytoryjne1,00,5155
Podstawy technologii rybnejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,3303
wykładyaudytoryjne1,00,5153
Podstawy technologii spożywczych produktów fermentowanychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,8156
wykładyaudytoryjne2,00,5156
Projektowanie nowych produktów żywnościowych (blok)egzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,5307
wykładyaudytoryjne3,01,0307
Surowce dla przetwórstwa spożywczego (blok)zaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Żywienie człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,5304
wykładyaudytoryjne3,01,0304

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,01,01804

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
2 Bezpieczeństwo żywności a globalizacjazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Antropometryczna analiza stanu odżywienia człowiekazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5153
laboratoriapraktyczne1,00,8153
2 Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
3 Kuchnie świata - kultura żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
4 Podstawy psychodietetykizaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
5 Probiotyki w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
6 Żywność funkcjonalna i dietetycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza i ocena jakości żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
2 Biochemia żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
3 Biochemiczna analiza i interpretacja stanu odżywienia człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
4 Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
5 Składniki żywności a odpornośćzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5154
laboratoriapraktyczne1,00,8154
6 Żywność tradycyjna i regionalna w żywieniuzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Interakcje składników diety z lekami u pacjentów poradni dietetycznejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155
2 Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowaniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155
3 Zasady i organizacja pracy w gabinetach dietetycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155
4 Żywienie w sporciezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155
5 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155