Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N2)
specjalność: Produkcja owoców, warzyw i ziół

Plany studiów w roku akademickim 2021/2022 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ergonomia, bezpieczeństwo i higiena pracyzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,131
wykładyaudytoryjne1,50,391
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,391
Prawo gospodarczezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,261
Rachunkowość w produkcji ogrodniczejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,262
Zarządzanie i marketing w ogrodnictwiezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,261

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biologia molekularnaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,50,381
wykładyaudytoryjne0,50,241
Doświadczalnictwoegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,70,3101
wykładyaudytoryjne1,30,381
Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrodyzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,263
wykładyaudytoryjne0,40,143
Rośliny zmodyfikowane genetyczniezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,392

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów ogrodniczychzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,264
wykładyaudytoryjne0,50,384
Dobory drzew i krzewówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,261
wykładyaudytoryjne1,00,271
Florystykazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,3103
wykładyaudytoryjne1,00,383
Integrowana produkcja owocówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,392
wykładyaudytoryjne1,00,392
Integrowana produkcja warzywzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,392
wykładyaudytoryjne1,00,392
Ocena jakości po zbiorze i przechowywaniu produktów ogrodniczychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne2,00,5152
Projektowanie sadów i jagodników z wykorzystaniem programów komputerowychzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,391
Przygotowanie pracy magisterskiej i do egzaminu dyplomowegozaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,00,004
Rozpoznawanie drzew i krzewów w stanie bezlistnymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,263
wykładyaudytoryjne0,50,263
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,00,262
seminariaaudytoryjne2,00,4123
seminariaaudytoryjne2,00,4124
Sterowanie wzrostem i rozwojem roślin ozdobnychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,141
wykładyaudytoryjne1,00,261
Sterowanie wzrostem i rozwojem roślin sadowniczychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,141
wykładyaudytoryjne1,00,261
Szkółkarstwo bylinzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,391
Współczesne trendy w kształtowaniu terenów zielenizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,391
Współczesne trendy w warzywnictwiezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,391
Wybrane zagadnienia z sadownictwazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,132
wykładyaudytoryjne1,50,5152
Wybrane zagadnienia z warzywnictwa i zielarstwazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,10,382
wykładyaudytoryjne0,90,272
Właściwości dietetyczne i lecznicze roślin warzywnych i zielarskichzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,264
wykładyaudytoryjne0,50,384
Zrównoważona produkcja roślin ozdobnychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,391
wykładyaudytoryjne1,00,391

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biologia nasionzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,80,273
laboratoriapraktyczne0,80,273
wykładyaudytoryjne0,40,133
Warzywa i owoce tropikalnezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,263
laboratoriapraktyczne0,50,263
wykładyaudytoryjne1,00,263
Winnice, sady i jagodniki w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,6183
Światowy i krajowy rynek owoców i warzywzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,3103
laboratoriapraktyczne1,00,4123

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,022
Szkolenie - Bezpieczeństwo i higiena pracyzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,041

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,01203

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Rośliny na suche bukietyzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,20,4123
wykładyaudytoryjne0,80,393
2 Trawy ozdobnezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,20,4123
wykładyaudytoryjne0,80,383

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
2 Historia upraw warzywzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,10,4124
wykładyaudytoryjne0,90,394
1 Zbiór ziół ze stanowisk naturalnychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,10,4124
wykładyaudytoryjne0,90,394

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Owoce leśne i możliwości ich produkcji na różnych stanowiskachzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,10,4124
wykładyaudytoryjne0,90,394
2 Uprawy sadownicze na terenach zdegradowanych i zantropogenizowanychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,10,4124
wykładyaudytoryjne0,90,394

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,00,6202
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,00,6202

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Filozofia przyrodyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,6182
2 Socjologiczne aspekty ochrony środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,6182

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
2 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,393
1 Socjologia przestrzenizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,393

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kwiaty jadalnezaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,394
wykładyaudytoryjne0,50,394
2 Znaczenie produktów ogrodniczych w zdrowym odżywianiuzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,394
wykładyaudytoryjne0,50,394