Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia rybna

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,083
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,004
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,01,081
seminariaaudytoryjne2,01,0162
seminariaaudytoryjne1,01,083
seminariaaudytoryjne1,01,084
Szkolenie bhpzaliczenie0,0konwersatoriaaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,042

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,083
wykładyaudytoryjne1,01,083
Informatyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,081
Statystyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,084

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.zaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,083
Tworzenie i rozwój formy indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0162
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin7,0laboratoriapraktyczne4,02,0361
wykładyaudytoryjne3,01,0261

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biologiczne zasoby wódzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,083
Certyfikacja w produkcji rybackiejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,081
Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,081
wykładyaudytoryjne1,01,081
Higiena w przemyśle spożywczymzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne1,01,083
Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnegozaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,083
wykładyaudytoryjne1,01,083
Produkcja surowców rybackich - akwakulturazaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
Przetwórstwo skorupiaków i mięczakówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,081
wykładyaudytoryjne1,01,081
Systematyka rybegzamin1,0wykładyaudytoryjne1,01,081
Wybrane działy w technologii produktów rybnychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Wybrane działy w technologii żywnościegzamin4,0laboratoriaaudytoryjne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0161
wykładyaudytoryjne1,01,081
Zasady żywienia i dietetykiegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0164
wykładyaudytoryjne1,01,084
Żywieniowa promocja zdrowiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152

Blok obieralny 6 - do wybrania 2 z 29 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
2 Analityka żywnościegzamin6,0laboratoriaaudytoryjne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
3 Bioinżynieria w przetwórstwie ryb i owoców morzaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
5 Biologiczne przetwarzanie odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morzaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
6 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
7 Fizjologia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
8 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
9 Inżynieria genetycznaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
10 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
11 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
12 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
13 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
14 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
15 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
16 Patogeny w żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
17 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
18 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
19 Prawo żywnościoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
20 Produkcja surowców do wytwarzania żywności funkcjonalnejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
21 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
22 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
23 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
24 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
25 Transport chłodniczyegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
26 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
27 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
28 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
29 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183