Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,083
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,004
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,01,081
seminariaaudytoryjne2,01,0162
seminariaaudytoryjne1,01,083
seminariaaudytoryjne1,01,084
Szkolenie bhpzaliczenie0,0konwersatoriaaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie2,0praktykipraktyczne2,00,042

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,083
wykładyaudytoryjne1,01,083
Informatyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,081
Statystyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,084

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.zaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,083
Tworzenie i rozwój formy indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0162
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin7,0laboratoriapraktyczne4,02,0361
wykładyaudytoryjne3,01,0261

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne1,01,083
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznejegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
Wybrane działy w technologii produktów roślinnychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Wybrane działy w technologii żywności pochodzenia zwierzęcego (blok)egzamin7,0laboratoriapraktyczne4,02,0361
wykładyaudytoryjne3,01,0261
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0162
wykładyaudytoryjne1,01,082
Zasady żywienia i dietetykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0164
wykładyaudytoryjne2,01,0164
Żywieniowa promocja zdrowiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Analityka żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
6 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
21 Transport chłodniczyegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
2 Analityka żywnościegzamin6,0laboratoriaaudytoryjne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
6 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
21 Transport chłodniczyegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152