Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - semestr 2:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,016

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodni
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie2,0praktykipraktyczne2,00,04

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Tworzenie i rozwój formy indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,016

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,08
wykładyaudytoryjne1,01,08
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,016
wykładyaudytoryjne1,01,08

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Analityka żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
6 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
21 Transport chłodniczyegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin2,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152
2 Język niemieckiegzamin2,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152