Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Plany studiów w roku akademickim 2012/2013 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwo i higiena pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,071
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,02,0271
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0185
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0186

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowa - 6 tygodniegzamin6,0praktykipraktyczne6,02,004

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
Chemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0181
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Elementy grafiki inżynierskiej i użytkowejzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,091
laboratoriapraktyczne2,02,0181
Makroekonomiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,091
wykładyaudytoryjne1,01,091
Matematykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne2,01,0181
wykładypraktyczne2,01,0181
Ochrona środowiskazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0181
wykładyaudytoryjne1,01,091
Statystykazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne1,01,092
Wybrane zagadnienia z fizykizaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza sensorycznaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0181
wykładyaudytoryjne2,01,091
Metody oceny towarówzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne2,01,0182
Mikrobiologiazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne1,01,092
Nauka o materiałachzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne1,01,092
Prawo żywnościoweegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0182
wykładyaudytoryjne2,01,0182
Produkt w strategii przedsiębiorstwazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0186
wykładyaudytoryjne1,01,096
Toksykologia żywności i przedmiotów użytkuegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne2,01,0182

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 16wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 17wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 18wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 19wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Praca dyplomowa (inżynierska)zaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,02,0307
Analiza instrumentalnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0185
wykładyaudytoryjne1,01,095
Aparatura i inżynieria procesów produkcji żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0166
wykładyaudytoryjne1,01,086
Chłodnictwo i przechowalnictwozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne1,01,093
Mikroekonomiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0182
wykładyaudytoryjne1,01,092
Opakowalnictwoegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne1,01,093
Podstawy zarządzania i marketinguzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0168
wykładyaudytoryjne1,01,088
Procedury celnezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,096
wykładyaudytoryjne1,01,096
Rachunkowość i finanse przedsiębiorstwzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0186
wykładyaudytoryjne1,01,096
Towaroznawstwo artykułów przemysłowychzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne2,01,093
Towaroznawstwo produktów ubocznychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0188
wykładyaudytoryjne1,01,098
Towaroznawstwo rybzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0184
wykładyaudytoryjne1,01,094
Towaroznawstwo surowców roślinnychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0186
wykładyaudytoryjne1,01,096
Towaroznawstwo surowców zwierzęcychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0186
wykładyaudytoryjne1,01,096
Towaroznawstwo żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0363
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Usługi w obrocie towarowymzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne1,01,093
Zarys ogólnej technologii żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne1,01,093
Zarządzanie jakościązaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,0164
wykładyaudytoryjne2,01,0164

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektorataudytoryjne1,01,0303
lektorataudytoryjne1,01,0184
lektorataudytoryjne2,02,0365
lektorataudytoryjne3,02,0366
2 Język niemieckiegzamin7,0lektorataudytoryjne1,01,0303
lektorataudytoryjne1,01,0184
lektorataudytoryjne2,02,0365
lektorataudytoryjne3,02,0366

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,03,0271
2 Etyka pracyzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,03,0271
3 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,03,0271

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Odnawialne źródła energii w turystycezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165
2 Towaroznawstwo środków czystościzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena w produkcjiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
2 Higiena w zakładach spożywczychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena żywienia dzieci, młodzieży i dorosłego człowiekaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0164
wykładyaudytoryjne2,01,0164
2 Towar a mody żywienioweegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0164
wykładyaudytoryjne2,01,0164

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Promocja w towaroznawstwieegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0167
laboratoriapraktyczne2,02,0167
2 Systemy informatyczne w towaroznawstwieegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Regionalne produkty z mięsaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167
2 Regionalne produkty z mlekaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Narzędzia połowu jako towaregzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0164
wykładyaudytoryjne2,01,0164
2 Port jako miejsce przeładunku towarówegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0164
laboratoriapraktyczne2,02,0164

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Usługi w hotelarstwieegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167
2 Usługi w turystyceegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza cyklu trwania produktuzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0164
wykładyaudytoryjne2,01,0164
2 Zintegrowana polityka produktowa.zaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0164
wykładyaudytoryjne2,01,0164

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Szkodniki i ich zwalczaniezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165
2 Szkodniki w żywnościzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Towaroznawstwo biopaliwzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165
2 Towaroznawstwo materiałów budowlanychzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Organizacja wystaw i pokazów towarówzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165
2 Przygotowanie wniosków na projekty dofinansowywane przez Unię i inne organizacjezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 GMOzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0166
wykładyaudytoryjne2,01,0166
2 Metody molekularne w ocenie żywnościzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,0166
wykładyaudytoryjne2,01,0166

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ocena oddziaływania produktu na środowiskozaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167
2 Towaroznawstwo ścieków i odpadówzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0167
laboratoriapraktyczne2,02,0167

Blok obieralny 16 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Organizacja sportów wodnychzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0168
wykładyaudytoryjne2,01,0168
2 Sporty ekstremalnezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0168
wykładyaudytoryjne2,01,0168

Blok obieralny 17 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Specyfika wód przejściowychzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167
2 Uzdatnianie i jakość wody dla celów przemysłowych i komunalnychzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167

Blok obieralny 18 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekonomika i organizacja produkcjizaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0165
laboratoriapraktyczne2,02,0165
2 Opakowania inteligentnezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165

Blok obieralny 19 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergenyzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167
2 Żywność ekologicznazaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167