Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Plany studiów w roku akademickim 2025/2026 - semestr 5:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Seminarium dyplomowezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,615

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywnościzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,01,230
wykładyaudytoryjne3,01,230
Przygotowanie potraw dietetycznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,845
wykładyaudytoryjne2,00,715

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Analiza i ocena jakości żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,230
wykładyaudytoryjne1,00,615
Opakowania do żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,615
wykładyaudytoryjne2,00,615
Prawo żywnościowezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,615
wykładyaudytoryjne2,00,615

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,02,4604
lektoratpraktyczne4,02,6605
2 Język niemieckiegzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,02,4604
lektoratpraktyczne4,02,6605

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznejzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155
2 Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznegozaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155
2 Styl życia jako determinanta stanu zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mleko i jego przetwory jako żywność funkcjonalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155
2 Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego - wartościowy element dietyzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,6155