Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)

Plany studiów w roku akademickim 2025/2026 - semestr 6:

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Fitopatologiaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,35
laboratoriapraktyczne1,00,510
wykładyaudytoryjne2,01,430
Obrót i dystrybucja produktów winiarskichzaliczenie2,0ćwiczenia terenowepraktyczne0,60,25
wykładyaudytoryjne1,41,125
Osłony w uprawach ogrodniczychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,920
Seminarium inżynierskiezaliczenie1,0seminariaaudytoryjne1,00,510
Sommelierstwo 2egzamin2,0laboratoriapraktyczne0,40,25
ćwiczenia terenowepraktyczne0,80,410
wykładyaudytoryjne0,80,510
Technologia produkcji wina 2egzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,80,510
laboratoriapraktyczne0,80,510
wykładyaudytoryjne0,40,25
Wina ziołowe i specjalnezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,410
laboratoriapraktyczne1,00,820
wykładyaudytoryjne1,41,230

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,02

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Praktyka zawodowaegzamin6,0praktykipraktyczne6,00,0180

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring i diagnostyka szkodników i patogenów winoroślizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7156
wykładyaudytoryjne1,00,7156
2 Szkodniki i patogeny w magazynach i przechowalniach owocówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7156
wykładyaudytoryjne1,00,7156

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Uprawa grzybów jadalnychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,256
laboratoriapraktyczne0,60,356
wykładyaudytoryjne1,00,5106
2 Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców, warzyw i ziółzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,256
laboratoriapraktyczne0,60,356
wykładyaudytoryjne1,00,5106

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Rozmnażanie roślin w kulturach in vitrozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7156
wykładyaudytoryjne1,00,8206
2 Biotechnologia roślin ogrodniczychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7156
wykładyaudytoryjne1,00,8206

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Diagnostyka chorób fizjologicznych roślinzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,5106
laboratoriapraktyczne0,60,4106
wykładyaudytoryjne0,80,6156
2 Wykorzystanie regulatorów wzrostu w uprawie roślin ogrodniczychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,5106
laboratoriapraktyczne0,60,4106
wykładyaudytoryjne0,80,6156