Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,2302
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,4101
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,507
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,6157
Seminarium dyplomowe 1zaliczenie1,0seminariaaudytoryjne1,00,4106
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,2302
wykładyaudytoryjne1,00,6152
Wychowanie fizycznezaliczenie0,0wychowanie fizycznepraktyczne0,00,0301
wychowanie fizycznepraktyczne0,00,0302

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne2,01,3303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne3,01,3301
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,2302
wykładyaudytoryjne2,01,3302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,2305
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2302
wykładyaudytoryjne2,00,7152
Matematykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,51,2301
wykładyaudytoryjne2,51,3301
Statystykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,2302
wykładyaudytoryjne2,00,7152

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,8456
wykładyaudytoryjne3,01,3306
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne1,00,7153
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,8451
wykładyaudytoryjne3,01,3301
Inżynieria procesowazaliczenie5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,2303
wykładyaudytoryjne2,01,3303
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegozaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne2,01,3301
Mikrobiologia ogólnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,8452
wykładyaudytoryjne2,00,7152
Mikrobiologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne1,00,7153
Ogólna technologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne2,00,7151
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,50,8203
wykładyaudytoryjne1,51,0253
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,3304
wykładyaudytoryjne3,01,3304
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,6152
wykładyaudytoryjne1,00,7152
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,6151
wykładyaudytoryjne2,01,2301

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,20,7154
wykładyaudytoryjne1,81,3304
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne2,01,3303
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,3307
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,01,9456
laboratoriapraktyczne2,01,2306
Podstawy żywienia człowiekaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,2305
wykładyaudytoryjne3,01,3305
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2304
wykładyaudytoryjne2,01,9454
Surowce rybnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6154
wykładyaudytoryjne1,00,6154
Surowce rzeźnezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne2,01,3303
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0laboratoriapraktyczne3,01,8455
wykładyaudytoryjne2,01,2305
Technologia mięsaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,8454
wykładyaudytoryjne3,01,9454
Technologia mleczarskaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,8454
wykładyaudytoryjne2,01,3304
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,2307
wykładyaudytoryjne3,01,3307
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,8456
wykładyaudytoryjne3,01,3306
Technologia roślinnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,8455
wykładyaudytoryjne3,01,3305
Technologia rybnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,8455
wykładyaudytoryjne3,01,3305
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,2306
wykładyaudytoryjne4,01,3306
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,51,2307
wykładyaudytoryjne2,51,4307

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,01806

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,02,4604
lektoratpraktyczne4,02,5605
2 Język niemieckiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,02,4604
lektoratpraktyczne4,02,6605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
2 Communication and Negotiation Techniqueszaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
3 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
4 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
5 Społeczne aspekty dostępnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6151
wykładyaudytoryjne1,00,8201
2 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6151
wykładyaudytoryjne1,00,8201
3 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6151
wykładyaudytoryjne1,00,8201

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6152
wykładyaudytoryjne1,00,8202
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6152
wykładyaudytoryjne1,00,8202
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6152
wykładyaudytoryjne1,00,8202

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,8203
2 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,9203
3 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,8203
4 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,8203

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7154
wykładyaudytoryjne1,00,8204
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7154
wykładyaudytoryjne1,00,8204
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6154
wykładyaudytoryjne1,00,8204
4 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6154
wykładyaudytoryjne1,00,8204
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8204
laboratoriapraktyczne1,00,6154

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,8205
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7155
wykładyaudytoryjne1,00,8205
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,8205
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7155
wykładyaudytoryjne1,00,8205