Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - semestr 3:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bioinżynieria w produkcji zwierzęcejzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,00,615
wykładyaudytoryjne2,00,715
Bioinżynieria w produkcji żywnościzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,40,510
projektypraktyczne0,60,25
wykładyaudytoryjne2,00,715
Inżynieria enzymowaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,40,510
projektypraktyczne0,60,25
wykładyaudytoryjne1,00,58
Inżynieria w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,40,615
wykładyaudytoryjne1,60,715
Metody biotechnologiczne w produkcji energiizaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,37
wykładyaudytoryjne1,00,48
Proteomikaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,60,820
wykładyaudytoryjne1,40,610

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Diagnostyka mikrobiologicznazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
wykładyaudytoryjne1,00,483
2 Diagnostyka parazytologicznazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
wykładyaudytoryjne1,00,483
3 Metody genetyki molekularnej w diagnostycezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
wykładyaudytoryjne1,00,483
4 Spektrometria maszaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
wykładyaudytoryjne1,00,483

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
wykładyaudytoryjne1,00,483
2 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
wykładyaudytoryjne1,00,483
3 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
wykładyaudytoryjne1,00,483
4 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
wykładyaudytoryjne1,00,483
5 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
wykładyaudytoryjne1,00,483

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,123
laboratoriapraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,40,483
2 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,123
laboratoriapraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,40,483
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,123
laboratoriapraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,40,483
4 Selekcja zwierząt wspomagana markerami a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,123
laboratoriapraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,40,483

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,123
laboratoriapraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,40,483
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,123
laboratoriapraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,40,483
3 Enzymes in food product modificationzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,123
laboratoriapraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,40,483
4 Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,123
laboratoriapraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,40,483
5 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,123
laboratoriapraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,40,483

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
5 Wykorzystanie hodowli komórkowych w medycynie regeneracyjnejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
wykładyaudytoryjne1,00,483
1 Biologia nowotworówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,374
wykładyaudytoryjne1,00,484
2 Biotechnologia w kosmetologiizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,374
wykładyaudytoryjne1,00,484
3 Biotechnologiczne podstawy ksenotransplantacjizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,374
wykładyaudytoryjne1,00,484
4 Reaktywne formy tlenu i antyoksydantyzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,374
wykładyaudytoryjne1,00,484