Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2022/2023 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,03,003
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,8152

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Prawo żywnościowezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5301
wykładyaudytoryjne0,50,5151
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8152
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8151
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5301
wykładyaudytoryjne0,50,5151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5153
wykładyaudytoryjne0,50,5153
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,3302
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7202
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Hormonalna i metaboliczna specyfika różnych okresów fizjologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7202
wykładyaudytoryjne1,00,3102
Inżynieria genetyczna w przetwórstwie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7201
wykładyaudytoryjne1,00,3101
Molekularne metody oceny surowców i produktów żywnościowychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,7202
wykładyaudytoryjne1,00,3102
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7202
wykładyaudytoryjne1,00,3102
Surowce uboczne i dodatki niemleczne w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0302
wykładyaudytoryjne1,00,7202
Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0301
wykładyaudytoryjne1,01,0301
Wybrane działy w technologii mięsa i drobiuegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Wybrane działy w technologii produktów roślinnychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Wybrane działy w technologii przetwórstw ryb i owoców morzaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne1,00,5151

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,51201

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,2301
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,2301

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
3 Dietetyka w chorobach autoimmunologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
4 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
5 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
6 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,7203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,7203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,7203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,7203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,7203
wykładyaudytoryjne0,30,3103