Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie jakością i produktami chemicznymi:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie jakością i produktami chemicznymi
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Materiałów Katalitycznych i Sorpcyjnych
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Tryba <Beata.Tryba@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Beata Tryba <Beata.Tryba@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1ogólna wiedza z zakresu szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z pojęciem jakości, koncepcjami i systemami zarządzania jakością
C-2Ukształtowanie umiejętności oceny jakości produktów za pomocą różnych metod
C-3Zapoznanie studentów z regulacją REACH
C-4Zapoznanie studentów z kosztami jakości, jak można wpływać na koszty jakości w celu osiągnięcia korzystnych wyików finansowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Historia zarządzania jakością w przedsiębiorstwach1
T-W-2Koncepcje i systemy jakości, zasady Deminga, idea jakości kompleksowej (TQM)2
T-W-3Pojęcie jakości, jakość produktów, procesów, jakość totalna, metody oceny jakości produktów2
T-W-4Cykl życia produktu, zarządzanie produktem1
T-W-5Działanie Systemu Zarządzania Jakością wg norm ISO 9001, przykłady3
T-W-6Metody i narzędzia doskonalenia jakości2
T-W-7Koszty jakości1
T-W-8Certyfikacja i bezpieczeństwo wyrobów1
T-W-9Zasady Szczupłego Zarządzania: Kaizen i Lean Management1
T-W-10System REACH, karty charakterystyki substancji niebezpiecznych1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Zbieranie materiałów15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia12
A-W-4Konsultacje z wykładowcą3
A-W-5Analiza treści programowych15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: test

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_1A_C01_W01
Student zna systemy zarządzania jakościa oraz metody oceny i poprawy jakości, wie na czym polega zarządzanie jakością w przemysle chemicznym oraz w przemysłach pokrewnych, zna regulację REACH, dotyczącą zarządzania chemikaliami w Europie.
TCH_1A_W07C-2, C-1, C-3T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-W-9, T-W-6, T-W-10M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_1A_C01_U01
Student wybiera rozwiązania techniczne w przemyśle, uwzględniając ich wpływ na środowisko, generowane koszty ekonomiczne oraz społeczne; ocenia wpływ wadliwych produktów na generowane koszty finansowe i środowiskowe; ocenia skutki działania regulacji REACH
TCH_1A_U06C-3, C-4T-W-5, T-W-10, T-W-7, T-W-4, T-W-8M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_1A_C01_K01
Student robi krytyczną analizę posiadanych treści, samodzielnie wynajduje najbardziej korzystne metody zarządzania jakością oraz metody poprawy jakości.
TCH_1A_K01C-2, C-4, C-1T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-2, T-W-3M-1S-1
TCH_1A_C01_K02
Student z zarządzaniu jakością kieruje się zasadami zrównoważonego rozwoju, wybiera modele zarządzania oparte na współpracy i budowaniu dobrych relacji społecznych oraz poszanowaniu wartości kulturowych wszystkich pracowników; kieruje się zasadą, że działalność firmy powinna przynosić korzyści nie tylko firmie, ale także i społeczeństwu.
TCH_1A_K03C-1T-W-5, T-W-2, T-W-6, T-W-1, T-W-4, T-W-9M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_1A_C01_W01
Student zna systemy zarządzania jakościa oraz metody oceny i poprawy jakości, wie na czym polega zarządzanie jakością w przemysle chemicznym oraz w przemysłach pokrewnych, zna regulację REACH, dotyczącą zarządzania chemikaliami w Europie.
2,0
3,0Zaliczenie testu sprawdzającego wiadomości na koniec zajęć z wynikiem co najmniej 50%.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_1A_C01_U01
Student wybiera rozwiązania techniczne w przemyśle, uwzględniając ich wpływ na środowisko, generowane koszty ekonomiczne oraz społeczne; ocenia wpływ wadliwych produktów na generowane koszty finansowe i środowiskowe; ocenia skutki działania regulacji REACH
2,0
3,0Zaliczenie testu sprawdzającego wiadomości na koniec zajęć z wynikiem co najmniej 50%.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_1A_C01_K01
Student robi krytyczną analizę posiadanych treści, samodzielnie wynajduje najbardziej korzystne metody zarządzania jakością oraz metody poprawy jakości.
2,0
3,0Zaliczenie testu sprawdzającego na koniec zajęć z wynikiem co najmniej 50%.
3,5
4,0
4,5
5,0
TCH_1A_C01_K02
Student z zarządzaniu jakością kieruje się zasadami zrównoważonego rozwoju, wybiera modele zarządzania oparte na współpracy i budowaniu dobrych relacji społecznych oraz poszanowaniu wartości kulturowych wszystkich pracowników; kieruje się zasadą, że działalność firmy powinna przynosić korzyści nie tylko firmie, ale także i społeczeństwu.
2,0
3,0Zaliczenie testu sprawdzającego wiadomości na koniec zajęć z wynikiem co najmniej 50%.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Adam Hamrol, Zarządzanie Jakością z przykładami, PWN, Warszawa, 2008
  2. Jerzy Łunarski, Zarządzanie Jakością. Standardy i zasady., Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2008
  3. pod. red. Tadeusza Sikory, Zarządzanie Jakością według normi ISO 9000:2000, Wydawnictow Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków, 2005
  4. pod red. J. Bagińskiego, Menedżer jakości: jakość, środowisko, bezpieczenstwo, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2000

Literatura dodatkowa

  1. pod red. Adama Tabora, Andrzeja Zająca, Marka Rączki, Zarządzanie Jakością, Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej, Kraków, 2000
  2. L. Dwiliński, Zarządzanie jakością i niezawodnością wyrobów, Oficyna Wysdawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2000
  3. pod. red. Bogdana Sojkina, Zarządzanie produktem, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2003
  4. Marcin Pigłowski, Joanna Wierzowiecka, Zarządzanie jakością wyrobów, Wydawnictwo Akademii Morskiej, Gdynia, 2002

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Historia zarządzania jakością w przedsiębiorstwach1
T-W-2Koncepcje i systemy jakości, zasady Deminga, idea jakości kompleksowej (TQM)2
T-W-3Pojęcie jakości, jakość produktów, procesów, jakość totalna, metody oceny jakości produktów2
T-W-4Cykl życia produktu, zarządzanie produktem1
T-W-5Działanie Systemu Zarządzania Jakością wg norm ISO 9001, przykłady3
T-W-6Metody i narzędzia doskonalenia jakości2
T-W-7Koszty jakości1
T-W-8Certyfikacja i bezpieczeństwo wyrobów1
T-W-9Zasady Szczupłego Zarządzania: Kaizen i Lean Management1
T-W-10System REACH, karty charakterystyki substancji niebezpiecznych1
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Zbieranie materiałów15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia12
A-W-4Konsultacje z wykładowcą3
A-W-5Analiza treści programowych15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_1A_C01_W01Student zna systemy zarządzania jakościa oraz metody oceny i poprawy jakości, wie na czym polega zarządzanie jakością w przemysle chemicznym oraz w przemysłach pokrewnych, zna regulację REACH, dotyczącą zarządzania chemikaliami w Europie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_1A_W07Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, podstawowe pojęcia związane z zarządzaniem produkcji i jakością produktu w przemyśle chemicznym i przemysłach pokrewnych i odpowiednie regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa chemicznego
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności oceny jakości produktów za pomocą różnych metod
C-1Zapoznanie studentów z pojęciem jakości, koncepcjami i systemami zarządzania jakością
C-3Zapoznanie studentów z regulacją REACH
Treści programoweT-W-2Koncepcje i systemy jakości, zasady Deminga, idea jakości kompleksowej (TQM)
T-W-1Historia zarządzania jakością w przedsiębiorstwach
T-W-4Cykl życia produktu, zarządzanie produktem
T-W-3Pojęcie jakości, jakość produktów, procesów, jakość totalna, metody oceny jakości produktów
T-W-5Działanie Systemu Zarządzania Jakością wg norm ISO 9001, przykłady
T-W-9Zasady Szczupłego Zarządzania: Kaizen i Lean Management
T-W-6Metody i narzędzia doskonalenia jakości
T-W-10System REACH, karty charakterystyki substancji niebezpiecznych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczenie testu sprawdzającego wiadomości na koniec zajęć z wynikiem co najmniej 50%.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_1A_C01_U01Student wybiera rozwiązania techniczne w przemyśle, uwzględniając ich wpływ na środowisko, generowane koszty ekonomiczne oraz społeczne; ocenia wpływ wadliwych produktów na generowane koszty finansowe i środowiskowe; ocenia skutki działania regulacji REACH
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_1A_U06Absolwent potrafi dostrzegać aspekty systemowe i pozatechniczne, w tym aspekty środowiskowe, ekonomiczne i etyczne wprowadzania konkretnych rozwiązań technicznych
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z regulacją REACH
C-4Zapoznanie studentów z kosztami jakości, jak można wpływać na koszty jakości w celu osiągnięcia korzystnych wyików finansowych
Treści programoweT-W-5Działanie Systemu Zarządzania Jakością wg norm ISO 9001, przykłady
T-W-10System REACH, karty charakterystyki substancji niebezpiecznych
T-W-7Koszty jakości
T-W-4Cykl życia produktu, zarządzanie produktem
T-W-8Certyfikacja i bezpieczeństwo wyrobów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczenie testu sprawdzającego wiadomości na koniec zajęć z wynikiem co najmniej 50%.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_1A_C01_K01Student robi krytyczną analizę posiadanych treści, samodzielnie wynajduje najbardziej korzystne metody zarządzania jakością oraz metody poprawy jakości.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_1A_K01Absolwent jest gotów krytycznie ocenić posiadaną wiedzę i odbierane treści, jest gotów do stałego poszerzania wiedzy w tym do samodzielnego jej uzupełniania
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności oceny jakości produktów za pomocą różnych metod
C-4Zapoznanie studentów z kosztami jakości, jak można wpływać na koszty jakości w celu osiągnięcia korzystnych wyików finansowych
C-1Zapoznanie studentów z pojęciem jakości, koncepcjami i systemami zarządzania jakością
Treści programoweT-W-4Cykl życia produktu, zarządzanie produktem
T-W-5Działanie Systemu Zarządzania Jakością wg norm ISO 9001, przykłady
T-W-6Metody i narzędzia doskonalenia jakości
T-W-7Koszty jakości
T-W-9Zasady Szczupłego Zarządzania: Kaizen i Lean Management
T-W-2Koncepcje i systemy jakości, zasady Deminga, idea jakości kompleksowej (TQM)
T-W-3Pojęcie jakości, jakość produktów, procesów, jakość totalna, metody oceny jakości produktów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczenie testu sprawdzającego na koniec zajęć z wynikiem co najmniej 50%.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_1A_C01_K02Student z zarządzaniu jakością kieruje się zasadami zrównoważonego rozwoju, wybiera modele zarządzania oparte na współpracy i budowaniu dobrych relacji społecznych oraz poszanowaniu wartości kulturowych wszystkich pracowników; kieruje się zasadą, że działalność firmy powinna przynosić korzyści nie tylko firmie, ale także i społeczeństwu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_1A_K03Absolwent jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych, współorganizowania działalności na rzecz środowiska społecznego, inicjowania działań na rzecz interesu publicznego, poszanowania różnorodności poglądów i kultur, dbałości o środowisko naturalne.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem jakości, koncepcjami i systemami zarządzania jakością
Treści programoweT-W-5Działanie Systemu Zarządzania Jakością wg norm ISO 9001, przykłady
T-W-2Koncepcje i systemy jakości, zasady Deminga, idea jakości kompleksowej (TQM)
T-W-6Metody i narzędzia doskonalenia jakości
T-W-1Historia zarządzania jakością w przedsiębiorstwach
T-W-4Cykl życia produktu, zarządzanie produktem
T-W-9Zasady Szczupłego Zarządzania: Kaizen i Lean Management
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczenie testu sprawdzającego wiadomości na koniec zajęć z wynikiem co najmniej 50%.
3,5
4,0
4,5
5,0