Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia rybna

Plany studiów w roku akademickim 2021/2022 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,03,003
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,8152

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Prawo żywnościowezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5301
wykładyaudytoryjne0,50,5151
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8152
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8151
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5301
wykładyaudytoryjne0,50,5151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5153
laboratoriapraktyczne0,50,5153
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
laboratoriapraktyczne2,01,3302
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7202
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne2,01,5302
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Hormonalna i metaboliczna specyfika różnych okresów fizjologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7202
wykładyaudytoryjne1,00,3102
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7202
wykładyaudytoryjne1,00,3102
Produkcja surowców do wytwarzania żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
laboratoriapraktyczne1,00,5151
Wybrane działy w technologii produktów rybnychegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,5401
wykładyaudytoryjne1,00,7201
Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0301
wykładyaudytoryjne1,01,0301
Wybrane działy z technologii żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,5401
wykładyaudytoryjne1,00,5201
Wybrane zagadnienia z parazytologii organizmów wodnychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0202

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,51201

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,2301
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,2301

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,4103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,4103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,4103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
3 Dietetyka w chorobach autoimmunologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
4 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,4103
laboratoriapraktyczne1,00,8203
5 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
6 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8203
wykładyaudytoryjne1,00,4103

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,7203
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,7203
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,7203
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,7203
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,7203

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioinżynieria w przetwórstwie ryb i owoców morzaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,4101
laboratoriapraktyczne1,00,8201
2 Przetwórstwo skorupiaków i mięczakówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8201
wykładyaudytoryjne1,00,4101

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne zasoby wódzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
laboratoriapraktyczne1,00,5151
2 Produkcja surowców rybackich - akwakulturazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
laboratoriapraktyczne1,00,5151

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne przetwarzanie odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morzazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
2 Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Certyfikacja w produkcji rybackiej i przetwórstwie rybnymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
2 Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152