Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2021/2022 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,4102
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,3302
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,03,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,5157
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,3302
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Wychowanie fizycznezaliczenie0,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0302

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,5301
wykładyaudytoryjne4,01,0301
Chemia organicznaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,5302
wykładyaudytoryjne4,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,8155
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,3302
wykładyaudytoryjne2,00,5152
Matematykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,5301
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,3301
wykładyaudytoryjne2,00,5151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,3303
wykładyaudytoryjne1,00,5153
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,4303
wykładyaudytoryjne2,01,1303
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0452
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,8153
wykładyaudytoryjne2,00,5153
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,5306
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0304
laboratoriapraktyczne1,00,8154
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,3307
wykładyaudytoryjne2,00,5157
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,5306
wykładyaudytoryjne4,01,5456
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,5305
wykładyaudytoryjne4,01,0305
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5304
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Surowce rybnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
Surowce rzeźneegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0laboratoriapraktyczne3,02,0455
wykładyaudytoryjne3,01,0305
Technologia mięsaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,02,0454
wykładyaudytoryjne4,01,6454
Technologia mleczarskaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0454
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,5307
wykładyaudytoryjne3,01,0307
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Technologia roślinnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0455
wykładyaudytoryjne3,01,0305
Technologia rybnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0455
wykładyaudytoryjne3,01,0305
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,5306
wykładyaudytoryjne4,01,0306
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,2307
wykładyaudytoryjne2,00,6157

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,01,01804

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
2 Bezpieczeństwo żywności a globalizacjazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
2 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
3 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5153
laboratoriapraktyczne1,00,8153
4 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5154
laboratoriapraktyczne1,00,8154
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
4 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155