Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2021/2022 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,363
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,508
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,5108
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne1,00,593

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,0181
wykładyaudytoryjne4,01,0181
Chemia organicznaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,0182
wykładyaudytoryjne4,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,592
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne2,00,592
Matematykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0181
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,0181
wykładyaudytoryjne2,00,591

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,5277
wykładyaudytoryjne3,01,0187
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne1,00,593
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,5271
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0181
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,5272
wykładyaudytoryjne1,00,592
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,593
wykładyaudytoryjne2,00,593
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,0187
wykładyaudytoryjne3,01,0187
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,593
wykładyaudytoryjne1,00,593
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,591
wykładyaudytoryjne2,01,0181

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Anatomia i fizjologia organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,0186
wykładyaudytoryjne2,00,596
Biotechnologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,01,0184
Hydrobiologia organizmów wodnych użytecznych w technologiiegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0185
wykładyaudytoryjne3,01,0185
Hydrochemiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,595
wykładyaudytoryjne1,00,595
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0188
wykładyaudytoryjne2,00,598
Parazytologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0187
wykładyaudytoryjne4,01,5277
Podstawy technologii mięsa i surowców drobiowychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0184
wykładyaudytoryjne3,01,0184
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,596
laboratoriapraktyczne2,01,0186
Podstawy technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,5274
wykładyaudytoryjne3,01,0184
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne4,01,0185
laboratoriapraktyczne2,01,0185
Produkcja surowców pochodzenia wodnegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,5275
wykładyaudytoryjne3,01,0185
Przetwórstwo ryb i owoców morzaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,5276
wykładyaudytoryjne3,01,5276
Systematyka organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,00,594
wykładyaudytoryjne3,01,0184
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0laboratoriapraktyczne3,01,5275
wykładyaudytoryjne2,01,0185
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0187
wykładyaudytoryjne3,01,0187
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0187
wykładyaudytoryjne2,00,597
Zabezpieczenie surowców pochodzenia wodnegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0184
wykładyaudytoryjne1,00,594

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,51806

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne3,02,0405
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne3,02,0405

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
2 Bezpieczeństwo w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,593
wykładyaudytoryjne1,00,593
2 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,593
wykładyaudytoryjne1,00,593
3 Procesy membranowe technologii żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,593
wykładyaudytoryjne1,00,593

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekologiczny monitoring środowiska wodnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,00,594
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,00,594
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,00,594
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,00,594

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596
2 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596
3 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596