Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia produktów fermentowanych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia produktów fermentowanych
Specjalność mikrobiologia stosowana
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 30 2,00,50zaliczenie
wykładyW6 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy biochemii i technologii żywności
W-2Podstawy mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych4
T-L-2Wykorzystanie LAB w przemyśle4
T-L-3Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej4
T-L-4Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii4
T-L-5Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych3
T-L-6Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych4
T-L-7Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych3
T-L-8Ekologia wina4
30
wykłady
T-W-1Mikrobiologiczne aspekty w technologiach fermentacyjnych4
T-W-2Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych3
T-W-3Charakterystyka bakterii fermentacji beztlenowej3
T-W-4Charakterystyka mikrorganizmów fermencji tlenowej3
T-W-5Charakterystyka bakterii fermentacji mlekowej2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęć10
A-L-3opracowanie sprawozdań zaliczeniowych cykl zajęć15
A-L-4konsultacje z prowadzącym zajęcia5
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Praca własna studenta - studiowanie literatury15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny,
M-2zajęcia laboratoryjne
M-3wykład problemowy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach
S-2Ocena formująca: ocena sprawozdań
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-1_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z mikrobiologią procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu
MS_1A_W04, MS_1A_W09C-1T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-1_U01
Student potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
MS_1A_U06C-1T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-6, T-L-7M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-1_K01
Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
MS_1A_K01C-1T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-6, T-L-7, T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-1_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z mikrobiologią procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu
2,0
3,0Student zna i rozumie zagadnienia związane z mikrobiologią procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-1_U01
Student potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
2,0
3,0Student potrafi wykorzystac wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-1_K01
Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
2,0
3,0Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z., Kowal K., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Libudzisz Z., Bakterie fermentacji mlekowej, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Błaszczyk M. K., Goryluk - Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikrrorganizmów, PWN, Warszawa, 2020
  2. Journal of Applied Microbiology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych4
T-L-2Wykorzystanie LAB w przemyśle4
T-L-3Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej4
T-L-4Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii4
T-L-5Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych3
T-L-6Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych4
T-L-7Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych3
T-L-8Ekologia wina4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Mikrobiologiczne aspekty w technologiach fermentacyjnych4
T-W-2Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych3
T-W-3Charakterystyka bakterii fermentacji beztlenowej3
T-W-4Charakterystyka mikrorganizmów fermencji tlenowej3
T-W-5Charakterystyka bakterii fermentacji mlekowej2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęć10
A-L-3opracowanie sprawozdań zaliczeniowych cykl zajęć15
A-L-4konsultacje z prowadzącym zajęcia5
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Praca własna studenta - studiowanie literatury15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-1_W01Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z mikrobiologią procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W04Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemne związki i przemiany wynikające z oddziaływań między nimi.
MS_1A_W09Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z kierunkami i mechanizmami ewolucji, procesami je warunkującymi na poziomie molekularnym. Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z podstawowymi technikami biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwościami wykorzystania organizmów modyfikowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu
Treści programoweT-W-2Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych
T-W-3Charakterystyka bakterii fermentacji beztlenowej
T-W-1Mikrobiologiczne aspekty w technologiach fermentacyjnych
T-W-4Charakterystyka mikrorganizmów fermencji tlenowej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny,
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie zagadnienia związane z mikrobiologią procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-1_U01Student potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U06Potrafi stosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych oraz potrafi przeprowadzać obserwację i ocenę zjawisk procesowych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu
Treści programoweT-L-2Wykorzystanie LAB w przemyśle
T-L-5Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych
T-L-4Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii
T-L-3Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej
T-L-1Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych
T-L-6Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych
T-L-7Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny,
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykorzystac wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-1_K01Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Jest gotów do dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Jest gotów wyznaczyć kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu
Treści programoweT-L-2Wykorzystanie LAB w przemyśle
T-L-5Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych
T-L-4Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii
T-L-3Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej
T-L-1Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych
T-L-6Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych
T-L-7Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych
T-W-2Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych
T-W-3Charakterystyka bakterii fermentacji beztlenowej
T-W-1Mikrobiologiczne aspekty w technologiach fermentacyjnych
T-W-4Charakterystyka mikrorganizmów fermencji tlenowej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny,
M-2zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0