Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Metody produkcji poprawiające jakość owoców:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł Metody produkcji owoców wysokiej jakości
Przedmiot Metody produkcji poprawiające jakość owoców
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 5 1,00,33zaliczenie
wykładyW7 35 2,00,67zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza o morfologii, anatomii i wymaganiach siedliskowych roślin sadowniczych, znajomość wymagań roślin sadowniczych, podstawy sadownictwa, znajomość zagrożeń występujących w trakcie uprawy.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
C-2Zaznajomienie z technologiami wykorzystywanymi w sadownictwie do porawy jakości owoców.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.5
5
wykłady
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.4
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.6
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.10
T-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.15
35

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Konsultacje.2
A-A-3Studiowanie literatury fachowej.15
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.8
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach35
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.5
A-W-3Konsultacje.6
A-W-4Studiowanie literatury fachowej.14
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-M1_W01
Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców.
OG_1A_W14C-1T-A-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2
OG_1A_O11-M1_W02
Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców oraz zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów.
OG_1A_W03, OG_1A_W04, OG_1A_W14C-1, C-2T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-M1_U01
Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców, umie określić termin zbioru oraz ocenić podstawowe parametry jakościowe plonu.
OG_1A_U05, OG_1A_U06, OG_1A_U10, OG_1A_U18C-1, C-2T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-M1_K01
Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości oraz jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców.
OG_1A_K07C-1, C-2T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2
OG_1A_O11-M1_K02
Student potrafi zorganizować pracę w zespole.
OG_1A_K05C-1, C-2T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-M1_W01
Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców.
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O11-M1_W02
Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców oraz zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów.
2,0
3,0student w stopniu podstawowym rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców oraz potrafi wymienić metody poprawiania biologicznych właściwości plonów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-M1_U01
Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców, umie określić termin zbioru oraz ocenić podstawowe parametry jakościowe plonu.
2,0
3,0student w stopniu podstawowym potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców oraz w stopniu dostatecznym jest w stanie określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-M1_K01
Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości oraz jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców.
2,0
3,0student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O11-M1_K02
Student potrafi zorganizować pracę w zespole.
2,0
3,0student stara się pracować w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Mika A., Cięcie drzew i krzewów owocowych, PWRiL, Warszawa, 1984
  2. Pieniążek S., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.4
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.6
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.10
T-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.15
35

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Konsultacje.2
A-A-3Studiowanie literatury fachowej.15
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach35
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.5
A-W-3Konsultacje.6
A-W-4Studiowanie literatury fachowej.14
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O11-M1_W01Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
Treści programoweT-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O11-M1_W02Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców oraz zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W03student ma podstawową wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
OG_1A_W04student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
C-2Zaznajomienie z technologiami wykorzystywanymi w sadownictwie do porawy jakości owoców.
Treści programoweT-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
T-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu podstawowym rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców oraz potrafi wymienić metody poprawiania biologicznych właściwości plonów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O11-M1_U01Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców, umie określić termin zbioru oraz ocenić podstawowe parametry jakościowe plonu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
OG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
OG_1A_U18student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych oraz poszerzania tych umiejętności przez całe życie
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
C-2Zaznajomienie z technologiami wykorzystywanymi w sadownictwie do porawy jakości owoców.
Treści programoweT-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
T-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu podstawowym potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców oraz w stopniu dostatecznym jest w stanie określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O11-M1_K01Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości oraz jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
C-2Zaznajomienie z technologiami wykorzystywanymi w sadownictwie do porawy jakości owoców.
Treści programoweT-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
T-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O11-M1_K02Student potrafi zorganizować pracę w zespole.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K05student potrafi pracować w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
C-2Zaznajomienie z technologiami wykorzystywanymi w sadownictwie do porawy jakości owoców.
Treści programoweT-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
T-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student stara się pracować w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0