Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Praktyka ekonomiczna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Praktyka ekonomiczna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Katarzyna Kavetska <katarzyna.kavetska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR6 180 6,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii i zarządzania

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z podstawami przedsiębiorczości

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Metody analizy rynku60
T-PR-2Zasady przygotowania biznesplanu60
T-PR-3Kategorie modelu biznesowego60
180

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Uczestnictwo w praktyce144
A-PR-2Wypełnianie dzienniczka praktyk9
A-PR-3Przygotowanie do zajęć9
A-PR-4Studiowanie piśmiennictwa9
A-PR-5Przygotowanie do egzaminu9
180

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C02-4_W01
Student charakteryzuje uprawnienia zawodowe, formy działalności gospodarczej i funkcjonowanie w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów w oparciu o doświadczenia zdobyte w trakcie praktyki
Kn_1P_W15, Kn_1P_W18C-1T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C02-4_U01
Student wykorzystuje metody analizy ekonomicznej w miejscu odbywania praktyki
Kn_1P_U15C-1T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-3
Kn_1P_C02-4_U02
Student potrafi przygotować biznesplan dla swojej potencjalnej działalności
Kn_1P_U04, Kn_1P_U09, Kn_1P_U15C-1T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C02-4_K01
Wykazuje gotowość do rozpoczęcia samodzielnej działalności w obszarze kynologii w oparciu o doświadczenia zdobyte podczas praktyki
Kn_1P_K02, Kn_1P_K03, Kn_1P_K04, Kn_1P_K07C-1T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C02-4_W01
Student charakteryzuje uprawnienia zawodowe, formy działalności gospodarczej i funkcjonowanie w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów w oparciu o doświadczenia zdobyte w trakcie praktyki
2,0
3,0Student charakteryzuje uprawnienia zawodowe, formy działalności gospodarczej i funkcjonowanie w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów w oparciu o doświadczenia zdobyte w trakcie praktyki
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C02-4_U01
Student wykorzystuje metody analizy ekonomicznej w miejscu odbywania praktyki
2,0
3,0Student wykorzystuje metody analizy ekonomicznej w miejscu odbywania praktyki
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C02-4_U02
Student potrafi przygotować biznesplan dla swojej potencjalnej działalności
2,0
3,0Student potrafi przygotować biznesplan dla swojej potencjalnej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C02-4_K01
Wykazuje gotowość do rozpoczęcia samodzielnej działalności w obszarze kynologii w oparciu o doświadczenia zdobyte podczas praktyki
2,0
3,0Student wykazuje gotowość do rozpoczęcie samodzielnej działalności w obszarze kynologii w oparciu o doświadczenia zdobyte podczas praktyki
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Milewski R., Kwiatkowski E., Podstawy ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2018
  2. Ślusarczyk B., Ślusarczyk S., Podstawy mikro- i makroekonomii, Politechnika Lubelska, Lublin, 2011

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Metody analizy rynku60
T-PR-2Zasady przygotowania biznesplanu60
T-PR-3Kategorie modelu biznesowego60
180

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Uczestnictwo w praktyce144
A-PR-2Wypełnianie dzienniczka praktyk9
A-PR-3Przygotowanie do zajęć9
A-PR-4Studiowanie piśmiennictwa9
A-PR-5Przygotowanie do egzaminu9
180
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C02-4_W01Student charakteryzuje uprawnienia zawodowe, formy działalności gospodarczej i funkcjonowanie w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów w oparciu o doświadczenia zdobyte w trakcie praktyki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W15Posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa pracy, ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego
Kn_1P_W18Zna podstawowe zasady ekonomiki i marketingu, objaśnia funkcjonowanie przedsiębiorczości indywidualnej w zakresie studiowanego kierunku
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z podstawami przedsiębiorczości
Treści programoweT-PR-1Metody analizy rynku
T-PR-2Zasady przygotowania biznesplanu
T-PR-3Kategorie modelu biznesowego
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student charakteryzuje uprawnienia zawodowe, formy działalności gospodarczej i funkcjonowanie w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów w oparciu o doświadczenia zdobyte w trakcie praktyki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C02-4_U01Student wykorzystuje metody analizy ekonomicznej w miejscu odbywania praktyki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U15Posiada praktyczną umiejętność zastosowania norm prawnych i etycznych oraz zasad ekonomii w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów; posiada praktyczną umiejętność pracy z dokumentacją kynologiczna, w tym głównie hodowlaną i użytkową
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z podstawami przedsiębiorczości
Treści programoweT-PR-1Metody analizy rynku
T-PR-2Zasady przygotowania biznesplanu
T-PR-3Kategorie modelu biznesowego
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykorzystuje metody analizy ekonomicznej w miejscu odbywania praktyki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C02-4_U02Student potrafi przygotować biznesplan dla swojej potencjalnej działalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U04Wykorzystuje w sposób umiejętny narzędzia informatyczne, internetowe źródła informacji oraz metody statystyczne do rozwiązywania praktycznych problemów, charakterystycznych dla studiowanego kierunku
Kn_1P_U09Posiada zdolność podejmowania działań z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik i narzędzi, rozwiązujących problemy dotyczące zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunkiem
Kn_1P_U15Posiada praktyczną umiejętność zastosowania norm prawnych i etycznych oraz zasad ekonomii w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów; posiada praktyczną umiejętność pracy z dokumentacją kynologiczna, w tym głównie hodowlaną i użytkową
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z podstawami przedsiębiorczości
Treści programoweT-PR-1Metody analizy rynku
T-PR-2Zasady przygotowania biznesplanu
T-PR-3Kategorie modelu biznesowego
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi przygotować biznesplan dla swojej potencjalnej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C02-4_K01Wykazuje gotowość do rozpoczęcia samodzielnej działalności w obszarze kynologii w oparciu o doświadczenia zdobyte podczas praktyki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K02Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska
Kn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Kn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Kn_1P_K07Docenia znaczenie kynologii i dyscyplin pokrewnych dla prawidłowego rozwoju społeczności lokalnych i regionalnych
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z podstawami przedsiębiorczości
Treści programoweT-PR-1Metody analizy rynku
T-PR-2Zasady przygotowania biznesplanu
T-PR-3Kategorie modelu biznesowego
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje gotowość do rozpoczęcie samodzielnej działalności w obszarze kynologii w oparciu o doświadczenia zdobyte podczas praktyki
3,5
4,0
4,5
5,0