Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2020/2021 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5101
Ochrona własności przemysłowejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,4102
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,022

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Bioinformatykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,30,7152
laboratoriapraktyczne2,71,3302
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0301
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0projektypraktyczne1,00,7151
wykładyaudytoryjne1,00,7151
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7202
wykładyaudytoryjne2,00,7202
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminaria dyplomoweaudytoryjne3,02,0303

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5152
Biotechnologia w hodowli zwierzątzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0351
wykładyaudytoryjne1,01,0101
Biotechnologia w produkcji biopolimerówzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,5154
laboratoriapraktyczne2,00,7204
Biotechnologia w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,01,0101
wykładyaudytoryjne2,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
Biotechnologia w rozrodzie zwierzątzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne1,51,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,551
laboratoriapraktyczne1,51,0251
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,7153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8103
wykładyaudytoryjne1,00,8153
Hodowle tkankowe i komórkowe zwierzątegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,00,5151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,3104
projektypraktyczne1,00,3104
wykładyaudytoryjne1,00,5154
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne1,00,5103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7103
laboratoriapraktyczne2,01,0203
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,0252
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,70,7151
laboratoriapraktyczne1,30,7151
Metody inżynierii genetycznej zwierzątegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
laboratoriapraktyczne1,00,5152
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,5154
laboratoriapraktyczne0,50,3104
Podstawy projektowania i rozwoju linii biotechnologicznych (w tym grafika inżynierska)zaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0201
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0201
Praca dyplomowazaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,010,004
Proteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,3103
laboratoriapraktyczne1,50,7203
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,3104
wykładyaudytoryjne0,50,3104
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0projektypraktyczne1,00,7103
wykładyaudytoryjne1,00,9153

Przedmioty innego typu (8)

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka specjalizacyjnazaliczenie8,0praktykipraktyczne8,08,062

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,7151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7151
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
3 Enzymes in food product modificationzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
4 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7151
wykładyaudytoryjne1,00,8151

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
2 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5154
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7154
3 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,7154

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153
wykładyaudytoryjne1,50,8153
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,50,5153
3 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,7153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153
4 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
2 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,5153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5153
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153
wykładyaudytoryjne1,50,8153

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,7153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5153
wykładyaudytoryjne1,50,5153
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,8153
wykładyaudytoryjne1,50,7153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,0302
2 Język niemieckizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,0302

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152