Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,451
Ochrona własności przemysłowejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,052
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,022

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Bioinformatykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,70,2152
wykładyaudytoryjne1,30,382
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,00,3181
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0projektypraktyczne1,00,471
wykładyaudytoryjne1,00,581
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7102
wykładyaudytoryjne2,01,0102
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminaria dyplomoweaudytoryjne3,00,5153

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
wykładyaudytoryjne1,00,382
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,4102
wykładyaudytoryjne1,00,382
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,351
laboratoriapraktyczne1,00,471
wykładyaudytoryjne1,00,481
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,352
projektypraktyczne1,00,352
wykładyaudytoryjne1,00,382
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,353
laboratoriapraktyczne2,00,4103
wykładyaudytoryjne1,00,353
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0konwersatoriaaudytoryjne3,00,4132
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,30,351
wykładyaudytoryjne1,70,481
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,352
wykładyaudytoryjne0,50,382
Praca dyplomowazaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,010,003
Proteomikazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,50,3101
wykładyaudytoryjne1,50,451
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,352
wykładyaudytoryjne0,50,352
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0projektypraktyczne1,00,351
wykładyaudytoryjne1,00,481

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681
3 Enzymes in food product modificationzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,00,581
4 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,572
wykładyaudytoryjne1,00,582
2 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,772
wykładyaudytoryjne1,00,582
3 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,472
wykładyaudytoryjne1,00,482

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,571
wykładyaudytoryjne1,50,381
3 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
4 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
2 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,483
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,483
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,483
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5202
2 Język niemieckizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5202

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,392
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,392
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492