Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - semestr 1:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,510

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,030
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0projektypraktyczne1,00,715
wykładyaudytoryjne1,00,715

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,810
laboratoriapraktyczne1,00,715
wykładyaudytoryjne1,00,815
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,30,715
wykładyaudytoryjne1,70,715
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,015
wykładyaudytoryjne1,51,015
Proteomikazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,50,720
wykładyaudytoryjne1,50,310
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0projektypraktyczne1,00,710
wykładyaudytoryjne1,00,915

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7151
wykładyaudytoryjne1,00,7151
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
3 Enzymes in food product modificationzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
4 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7151

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7151
wykładyaudytoryjne1,50,8151
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,50,5151
3 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7151
wykładyaudytoryjne1,50,7151
4 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
2 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5151
wykładyaudytoryjne1,50,5151
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7151
wykładyaudytoryjne1,50,8151