Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)

Sylabus przedmiotu WORLD VEGETABLES:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot WORLD VEGETABLES
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 2,50,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basic of botany, plant physiology, plant growing

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1To know of vegetable species from different countries
C-2Characterize of cultivatation methods of vegetables
C-3To know of greenhouse crop production

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Cultivation of selected vegetable species in the field.7
T-A-2Fertilization of vegetables. Symptoms of nutrient deficiency. Care treatments in vegetable growing.2
T-A-3Plasticulture in vegetables production. Greenhouse crop production. Growing of greenhouse tomato and cucumber.4
T-A-4Alternative methods in vegetable production.2
15
wykłady
T-W-1History of vegetable crops, origin, evolution and domestication. Plant improvement. Vegetable production in the world.5
T-W-2Importance of vegetables in human diet.1
T-W-3Factors of vegetable growth.2
T-W-4Characteristic of vegetable species from different countries and particular botanic families. Edibles part of word vegetables.7
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1To attend in classes15
A-A-2Performance of multimedia presentation5
A-A-3Searching and reading articles about vegetables5
A-A-4Preparation for classes10
A-A-5Preparation for pass classes10
45
wykłady
A-W-1To attend in lectures15
A-W-2Consultations15
A-W-3Preparation for lectures15
A-W-4Reading of horticultural literature15
A-W-5Preparation for pass lectures15
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Multimedia lecture
M-2Show of plant material
M-3Practical classes

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: To prepare of presentation
S-2Ocena formująca: Test

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_2-_null_W01
Knowledge of vegetable species in the world, their cultivation methods and significance for human health.
C-1, C-2, C-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_2-_null_U01
Skills of growing of selected vegetable species in the field and in greenhouse.
C-1, C-2, C-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_2-_null_K01
Conscious of importance of vegetables in human diet.
C-1, C-2, C-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_2-_null_W01
Knowledge of vegetable species in the world, their cultivation methods and significance for human health.
2,0
3,0Student has knowledge of basic species of vegetables, their cultivation methods and nutritional value.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_2-_null_U01
Skills of growing of selected vegetable species in the field and in greenhouse.
2,0
3,0Student has skills of growing of basic vegetable species in the field and in greenhouse.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_2-_null_K01
Conscious of importance of vegetables in human diet.
2,0
3,0Student is aware of significance of some vegetables in human diet.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Rubatzky V.E., Yamaguchi M., World vegetables. Principles, production and nutritive values., Aspen Publishers., Gaithersburg, Maryland, USA., 1999, Pp. 843.
  2. Maynard D. N., Hochmuth G. J., Knott’s Handbook for Vegetable growers., John Wiley & Sons Inc., 2007, Pp. 621
  3. Adams C. R, Bamford K.M, Early M.P., Principles of Horticulture., Elsevier, 2011, 5th edition., Pp. 413.

Literatura dodatkowa

  1. Datnoff L.E., Elmer W.H., Huber D.M., Mineral nutrition and plant disease., Amer. Phytopath. Soc., USA., 2009, Pp. 278.
  2. HortiDaily.com, 2016
  3. Fruit & Veg Tech. International Magazine for Production Marketing and Technology of Fruits and Vegetables Worldwide., 2016

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Cultivation of selected vegetable species in the field.7
T-A-2Fertilization of vegetables. Symptoms of nutrient deficiency. Care treatments in vegetable growing.2
T-A-3Plasticulture in vegetables production. Greenhouse crop production. Growing of greenhouse tomato and cucumber.4
T-A-4Alternative methods in vegetable production.2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1History of vegetable crops, origin, evolution and domestication. Plant improvement. Vegetable production in the world.5
T-W-2Importance of vegetables in human diet.1
T-W-3Factors of vegetable growth.2
T-W-4Characteristic of vegetable species from different countries and particular botanic families. Edibles part of word vegetables.7
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1To attend in classes15
A-A-2Performance of multimedia presentation5
A-A-3Searching and reading articles about vegetables5
A-A-4Preparation for classes10
A-A-5Preparation for pass classes10
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1To attend in lectures15
A-W-2Consultations15
A-W-3Preparation for lectures15
A-W-4Reading of horticultural literature15
A-W-5Preparation for pass lectures15
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WKSiR_2-_null_W01Knowledge of vegetable species in the world, their cultivation methods and significance for human health.
Cel przedmiotuC-1To know of vegetable species from different countries
C-2Characterize of cultivatation methods of vegetables
C-3To know of greenhouse crop production
Metody nauczaniaM-1Multimedia lecture
M-2Show of plant material
M-3Practical classes
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: To prepare of presentation
S-2Ocena formująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student has knowledge of basic species of vegetables, their cultivation methods and nutritional value.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WKSiR_2-_null_U01Skills of growing of selected vegetable species in the field and in greenhouse.
Cel przedmiotuC-1To know of vegetable species from different countries
C-2Characterize of cultivatation methods of vegetables
C-3To know of greenhouse crop production
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: To prepare of presentation
S-2Ocena formująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student has skills of growing of basic vegetable species in the field and in greenhouse.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WKSiR_2-_null_K01Conscious of importance of vegetables in human diet.
Cel przedmiotuC-1To know of vegetable species from different countries
C-2Characterize of cultivatation methods of vegetables
C-3To know of greenhouse crop production
Metody nauczaniaM-1Multimedia lecture
M-2Show of plant material
M-3Practical classes
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: To prepare of presentation
S-2Ocena formująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student is aware of significance of some vegetables in human diet.
3,5
4,0
4,5
5,0