Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2017/2018 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,3101
Bioinformatykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,70,7152
wykładyaudytoryjne1,30,382
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,272
wykładyaudytoryjne1,00,282
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,30,252
wykładyaudytoryjne1,70,282
Embriologia zwierzątzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,552
wykładyaudytoryjne0,50,582
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,00,5181
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,451
laboratoriapraktyczne1,00,471
wykładyaudytoryjne1,00,481
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,552
laboratoriapraktyczne1,00,5102
wykładyaudytoryjne1,01,082
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,551
laboratoriapraktyczne1,00,5101
wykładyaudytoryjne1,00,251
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,03,0131
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,30,252
wykładyaudytoryjne1,70,382
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,50,351
wykładyaudytoryjne1,50,381
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,252
wykładyaudytoryjne0,50,282
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,581
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,012
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,3102
wykładyaudytoryjne2,00,3102
Praca dyplomowazaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,09,303
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,482
Proteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,251
laboratoriapraktyczne1,50,381
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminariaaudytoryjne3,01,5153
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,253
wykładyaudytoryjne0,50,353
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,251
wykładyaudytoryjne1,00,281

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,371
wykładyaudytoryjne1,00,481
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,00,271
wykładyaudytoryjne1,00,481
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,272
wykładyaudytoryjne1,00,382
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,072
wykładyaudytoryjne1,00,382
3 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
wykładyaudytoryjne1,00,382

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,771
wykładyaudytoryjne1,50,881
2 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,671
wykładyaudytoryjne1,50,481
3 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,571
wykładyaudytoryjne1,50,581

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,271
wykładyaudytoryjne1,50,381
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,271
wykładyaudytoryjne1,50,381
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,671
wykładyaudytoryjne1,50,581

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,373
wykładyaudytoryjne1,50,383
2 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,573
wykładyaudytoryjne1,50,583
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,773
wykładyaudytoryjne1,50,783

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,673
wykładyaudytoryjne1,50,783
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,373
wykładyaudytoryjne1,50,383
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,673
wykładyaudytoryjne1,50,583
4 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,473
wykładyaudytoryjne1,50,583

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,00,7202
2 Język niemieckizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,00,7202

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492