Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2015/2016 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,051
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie14,0praca dyplomowapraktyczne14,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,02,0307
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne1,00,0152
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0301
ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)zaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,064

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,02,0301
wykładyaudytoryjne4,01,0301
Chemia organicznaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne4,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
Fizykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0152
Matematykaegzamin6,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne4,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0151
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0306
wykładyaudytoryjne4,02,0456
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0453
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Mikrobiologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Nutrigenomika z elementami proteomikiegzamin6,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,5306
wykładyaudytoryjne3,00,5306
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Anatomia i fizjologia organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5155
laboratoriapraktyczne1,00,5155
wykładyaudytoryjne2,01,0155
Biotechnologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne3,01,0303
Hydrobiologia organizmów wodnych użytecznych w technologiiegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0304
wykładyaudytoryjne3,01,0304
Hydrochemiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0307
wykładyaudytoryjne2,01,0157
Parazytologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0156
wykładyaudytoryjne1,00,0156
Podstawy technologii mięsa i surowców drobiowychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,02,0304
wykładyaudytoryjne3,01,0304
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0306
wykładyaudytoryjne2,01,0156
Podstawy technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0454
wykładyaudytoryjne3,01,0304
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0305
wykładyaudytoryjne4,01,0305
Produkcja surowców pochodzenia wodnegoegzamin6,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0155
laboratoriapraktyczne2,01,0305
wykładyaudytoryjne2,01,0305
Przetwórstwo ryb i owoców morzaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0456
Systematyka organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne3,01,0303
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0wykładyaudytoryjne2,01,0305
laboratoriapraktyczne3,01,0455
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,02,0307
wykładyaudytoryjne3,01,0307
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0307
wykładyaudytoryjne2,01,0157
Zabezpieczenie surowców pochodzenia wodnegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0305
wykładyaudytoryjne1,01,0155

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne1,01,0302
lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne2,02,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne1,01,0302
lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne2,02,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Bezpieczeństwo w żywności a globalizacjazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
3 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
2 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
3 Procesy membranowe technologii żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
4 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekologiczny monitoring środowiskazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
3 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
2 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
3 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155