Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Zootechnika
Sylabus przedmiotu Utrzymanie i hodowla zwierząt futerkowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Utrzymanie i hodowla zwierząt futerkowych | ||
Specjalność | Pielęgniarstwo zwierząt | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biologii zwierząt na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Podstawowym celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu hodowli zwierząt futrekowych w Polsce i na świecie (biologia zwierząt, użytkowanie futerkowe i rozrodcze. |
C-2 | Przybliżenie studentom zasad działania ferm zwierząt futerkowych |
C-3 | Przybliżenie studentom wiedzy na temat właściwości futer naturalnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Budowa przewodu pokarmowego zwierząt futerkowych i zapotrzebowanie pokarmowe mięsożernych i roślinożernych zwierząt futerkowych | 2 |
T-L-2 | Technika oceny jakości skór zwierząt futerkowych | 3 |
T-L-3 | Pochodzenie, występowanie oraz budowa mięsożernych zwierząt futerkowych | 2 |
T-L-4 | Pochodzenie, występowanie oraz budowa roślinożernych zwierząt futerkowych | 2 |
T-L-5 | Pochodzenie, występowanie oraz budowa pozostałych zwierząt futerkowych: jenotów, tchórzy, kun i soboli | 2 |
T-L-6 | Użytkowanie mięsne zwierząt futerkowych roślinożernych | 3 |
T-L-7 | Układanie dawek pokarmowych dla lisów i norek | 4 |
T-L-8 | Układanie dawek pokarmowych dla szynszyli i królików | 2 |
T-L-9 | Układanie planów kryć norek i lisów. Zadania praktyczne z uzytkowania rozrodczego zwierząt futerkowych | 2 |
T-L-10 | Praktyczna ocena jakości skór zwierząt futerkowych. Zajęcia terenowe w brokowni skór NAFA | 3 |
T-L-11 | Składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt futerkowych | 2 |
T-L-12 | Praktyczna ocena pokroju zwierząt futerkowych. Zajęcia terenowe na fermie zwierząt futerkowych | 2 |
T-L-13 | Zaliczenie pisemne wykładów i ćwiczeń | 1 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Genetyczne uwarunkowanie zmienności barwy norek lisów pospolitych i polarnych | 3 |
T-W-2 | Genetyczne uwarunkowanie zmienności barwy zwierząt futerkowych roślinożernych | 2 |
T-W-3 | Właściwości okrywy włosowej zwierząt futerkowych. Użytkowanie futrzarskie zwierząt futerkowych. Brokowanie skór | 2 |
T-W-4 | Użytkowanie rozrodcze zwierząt futerkowych. | 3 |
T-W-5 | Lokalizacja i wyposażenie ferm zwierząt futerkowych. | 3 |
T-W-6 | Oddziaływanie ferm zwierząt futerkowych na środowisko | 2 |
T-W-7 | Praca hodowlana na fermach zwierząt futerkowych. Zajęcia terenowe w brokowni skór NAFA w Łozienicy | 3 |
T-W-8 | Choroby zwierząt futerkowych. Profilaktyka weterynaryjna | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo studenta w ćwiczeniach | 30 |
A-L-2 | Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu | 15 |
A-L-3 | Uczestnictwo w konsultacjach | 7 |
A-L-4 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów i ćwiczeń | 8 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo studenta w wykładach | 20 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie litaratury przedmiotu | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora |
M-3 | Praca w grupach |
M-4 | Dyskusja dydaktyczna |
M-5 | Projekcja filmów o zwierzętach futerkowych (biologia, hodowla, użytkowanie futerkowe) |
M-6 | Pokaz skór zwierząt futerkowych |
M-7 | Wizyty na fermie zwierząt futerkowych (fermy norek i szynszyli), w brokowni skór zwierząt futerkowych |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Układanie dawek pokarmowych dla zwierząt futerkowych |
S-2 | Ocena formująca: Obliczanie zadań związanych z rozrodem zwierząt |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów i ćwiczeń |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-C12_W01 Student opisuje biologię zwierząt futerkowych, zna ich pochodzenie i właściwoości futerkowe | ZO_1A_W14, ZO_1A_W01 | R1A_W01, R1A_W05, R1A_W06 | — | C-2, C-3, C-1 | T-L-13, T-L-6, T-L-12, T-L-3, T-L-4, T-L-10, T-L-5, T-L-2, T-W-3, T-W-5, T-W-8 | M-6, M-7, M-4, M-5, M-2, M-1 | S-3 |
ZO_1A_ZOK-S-C12_W02 Student zna mechanim rozrodu, selekcji i dziedziczebia cech użytkowych zwierząt futerkowych | ZO_1A_W12, ZO_1A_W04 | R1A_W04, R1A_W05 | — | C-1 | T-L-13, T-L-9, T-W-7, T-W-2, T-W-4, T-W-1 | M-3, M-7, M-5, M-2, M-1 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-C12_U01 Student potrafi ułozyć dawkę pokarmową dla zwierząt futerkowych | ZO_1A_U10, ZO_1A_U16 | R1A_U01, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U02, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U06 | C-2, C-1 | T-L-11, T-L-1, T-L-7, T-L-8 | M-3, M-7, M-4, M-2, M-1 | S-3, S-1 |
ZO_1A_ZOK-S-C12_U02 Student potrafi szacować uzytkowść rozrodczą zwierząt | ZO_1A_U19, ZO_1A_U17 | R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U03, InzA_U05, InzA_U08 | C-2, C-1 | T-L-13, T-L-9 | M-3, M-7, M-4, M-5, M-2, M-1 | S-2 |
ZO_1A_ZOK-S-C12_U03 Student potrafi ocenić stan zoohigieniczny ferm zwierząt futerkowych oraz wdrożyć odpowiedni dobrostan na fermie zwierząt futerkowych a także ocenić wpływ fermy zwierząt futrekowych na środowisko | ZO_1A_U21, ZO_1A_U11, ZO_1A_U14 | R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U05, InzA_U06 | C-2, C-1 | T-L-13, T-W-6, T-W-5, T-W-8 | M-7, M-4, M-5, M-2, M-1 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-C12_K01 Student wykazuje aktywność w pracach w grupie i rozwiązuje przydzielone zadania | ZO_1A_K04, ZO_1A_K01 | R1A_K01, R1A_K02, R1A_K04, R1A_K06, R1A_K08 | InzA_K02 | C-2, C-1 | T-L-7, T-L-13, T-L-12, T-L-10, T-L-8, T-L-9 | M-3, M-7, M-4, M-5, M-2, M-1 | S-3 |
ZO_1A_ZOK-S-C12_K02 Student jest świadomy roli hodowli zwierząt futerkowych w otaczającycm go środowisku oraz w godpodarce rolnej Polski | ZO_1A_K03 | R1A_K03, R1A_K05, R1A_K06 | — | C-2 | T-L-13, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-6, T-W-7, T-W-5 | M-3, M-6, M-7, M-4, M-5, M-2, M-1 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-C12_W01 Student opisuje biologię zwierząt futerkowych, zna ich pochodzenie i właściwoości futerkowe | 2,0 | Student nie zna i nie opisuje biologii zwierząt futerkowych, nie zna ich pochodzenia i właściowści futerkowych |
3,0 | Student zna wszystkie gatunki zwierząt futerkowych | |
3,5 | Studnet zna wszsytkie gatunki zwierząt futerkowych, potrafi opisać 3 i podać ich pochodzenie | |
4,0 | Student zna wszystkie gatunki zwierząt futerkowych, potrafi opisać 4 i zna ich pochodzenie i właściwości okrywy włosowej | |
4,5 | Student zna wszystkie gatunki zwierząt futerkowych, potrafi opisać pieć i zna ich pochodzenie i właściwości okrywy włosowej | |
5,0 | Student zna wszystkie gatunki zwierząt futerkowych, potrafi je opisać i zna ich pochodzenie oraz właściwości okrywy włosowej | |
ZO_1A_ZOK-S-C12_W02 Student zna mechanim rozrodu, selekcji i dziedziczebia cech użytkowych zwierząt futerkowych | 2,0 | Student nie opisuje żadnego mechanizmu rozrodu zwierząt futerkowych |
3,0 | Student zna i opisuje rozród 2 gatunkó zwierząt futerkowych (jedno zwierzę mięsożerne i jedno roślinożerne) | |
3,5 | Student zna i opisuje rozród 3 gatunków zwierząt futerkowych | |
4,0 | Student zna i opisujerozród 5 gatunków zwierząt futerkowych | |
4,5 | Student zna i opisuje rozród prawie wszystkich gatunków zwierząt futerkowych | |
5,0 | Student zna i opisuje mechanizm rozrodu wszystkich gatunków zwierząt futerkowych |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-C12_U01 Student potrafi ułozyć dawkę pokarmową dla zwierząt futerkowych | 2,0 | Studnet nie umie ułożyć zadnej dawki pokarmowej |
3,0 | Student umie ułożyć dawkę pokarmową dla królików | |
3,5 | Student umie ułożyć dawki pokarmowe dla norek w różnym okresie fizjologicznym | |
4,0 | Student umie ułozyć dawki dla norek i lisów w różnych okresach fizjologicznych | |
4,5 | Student umie ułożyć dawki pokarmowe dla królików norek i lisów. | |
5,0 | Student umie ułożyć dawki pokarmowe dla wszystkich zwierząt futerkowych, roślinożernych i mięsożernych | |
ZO_1A_ZOK-S-C12_U02 Student potrafi szacować uzytkowść rozrodczą zwierząt | 2,0 | Student nie umie oszacować użytkowości rozrodczej żadny6ch zwierząt futerkowych |
3,0 | Student umie oszacować użytkowość rozrodczą królików i szynszyli | |
3,5 | Student umie oszacować użytkowość rozrodczą norek | |
4,0 | Student umie oszacować użytkowość rozrodczą królików, szynszyli i norek | |
4,5 | Student umie oszacować użytkowość rozrodczą wszystkich zwierząt futerkowych rożlinożernych oraz norek | |
5,0 | Student umie oszacować użytkowość rozrodczą wszystkich gatunków zwierząt futerkowych | |
ZO_1A_ZOK-S-C12_U03 Student potrafi ocenić stan zoohigieniczny ferm zwierząt futerkowych oraz wdrożyć odpowiedni dobrostan na fermie zwierząt futerkowych a także ocenić wpływ fermy zwierząt futrekowych na środowisko | 2,0 | Student nie umie ocenić stanu fermy pod wzgledem wymgań zoohigienicznych, nie potrafi ocenić czy istnieje na fermie odpowiedni dobrostan a także ocenic wpływu fermy na otaczające je środowisko |
3,0 | Student potrafi ocenic ferme pod wzgledem zoohigienicznym, ale nie wie czy spełnia ona dobrostan zwierząt | |
3,5 | Student umie ocenić czy na fermie istnieje odpowiedni dobrostan oraz wprowadzić potrzebe do jego utrzymania zmiany | |
4,0 | Student umie ocenić warunki panujące na fermie, analizuje dobrostan i umie wprowadzać odpowiednie zmiany w celu jego optymalizacji | |
4,5 | Student w prawidłowy sposób ocenia i analizujue panujace na fermie wraunki, ocenia odpwoiednio dobrostan i analizuje wpływ fermy na otaczajace je środowisko | |
5,0 | Student umie ocenić warunki panujące na fermie oraz analizuje w odpowiedni sposób wpływ fermy na otaczajace je środowisko. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-C12_K01 Student wykazuje aktywność w pracach w grupie i rozwiązuje przydzielone zadania | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje pewną aktywność w pracach w grupie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZOK-S-C12_K02 Student jest świadomy roli hodowli zwierząt futerkowych w otaczającycm go środowisku oraz w godpodarce rolnej Polski | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość roli hodowli zwierząt futerkowych w otaczającym go środowisku | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kuźniewicz J., Filistowicz A., Chów i hodowla zwierząt futerkowych, Wydawnictwo akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocłąw, 1999
- Gliński Z., Kostro K., Podstawy hodowli lisów i norek, PWRiL, Warszawa, 2002
- Praca zbiorowa pod red. Gugołek A., Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz – Zwierzęta futerkowe., Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, Jabłonna, 2011
- Barabasz B., Szynszyle. Hodowla i użytkowanie, PWRiL, Warszawa, 2001
Literatura dodatkowa
- Barabasz B., Bieniek J., Króliki. Towarowa produkcja mięsna., PWRiL, Warszawa, 2003
- Barabasz B., Bieniek J., Króliki. Reksy – użytkowanie futerkowe, PWRiL, Warszawa, 2008
- Barabasz B., Jenoty. Chów i hodowla, PWRiL, Warszawa, 2007
- Bielański P., Kowalska D., Króliki, Oficyna Wydawnicza "Hoża", Warszawa, 2007
- Cholewa R., Frindt A., Scheuring W., Szeleszczyk A, Chów i hodowla nutrii, Oficyna Wydawnicza "Hoża", Warszawa, 2000