Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: żywienie człowieka

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,003
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,01,0131
seminariaaudytoryjne2,01,0262
seminariaaudytoryjne2,01,0263
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczejzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0104

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,041

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5133
wykładyaudytoryjne1,00,5133
Informatyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0131
Statystyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Alergie w żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0304
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia zwierzęcegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0304
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0262
wykładyaudytoryjne2,01,0262
Podstawy fizjologii żywieniazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.zaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
Projektowanie nowych produktów żywnościowychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Technologia żywności pochodzenia wodnegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0304
wykładyaudytoryjne1,01,0304
Tworzenie i rozwój form indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0262
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin7,0laboratoriapraktyczne4,03,0601
wykładyaudytoryjne3,02,0441

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biochemiczne i fizjologiczne podstawy zdrowiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Patofizjologia w żywieniu człowiekaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0351
wykładyaudytoryjne1,01,0171
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznejegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0262
wykładyaudytoryjne2,01,0262
Wybrane działy w dietetyceegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0301
wykładyaudytoryjne1,01,0221
Wybrane działy w technologii żywnościegzamin6,0laboratoriaaudytoryjne3,01,0393
wykładyaudytoryjne3,01,0393
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0131

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152
2 Język niemieckiegzamin3,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 31 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Analityka żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
6 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
8 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
9 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
10 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
11 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
12 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
13 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
14 Patogeny w żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
15 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
16 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
17 Prawo żywnościoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
18 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
19 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
20 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
21 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
22 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
23 Transport chłodniczyegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
24 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
25 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
26 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
27 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
28 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
29 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
30 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
31 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody utrwalania żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Utrwalanie żywności a jej jakość i bezpieczeństwozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe w ochronie środowiskazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Procesy technologiczne w oczyszczaniu ścieków poprodukcyjnychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach mikrobiologicznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154