Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Ochrona własności intelektualnej, BHP i ergonomia (blok)zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0162
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne1,00,087
seminariaaudytoryjne1,01,088
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,5212
wykładyaudytoryjne1,00,5182
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne2,02,0202

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjnazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,066

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne3,01,0213
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0212
wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,00,082
Ekonomika i zarządzaniezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,081
Fizykaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0102
Matematykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Statystykaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0277
wykładyaudytoryjne2,01,0207
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne1,01,083
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0207
wykładyaudytoryjne3,01,0277
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0271
wykładyaudytoryjne2,01,0201
Inżynieria procesowaegzamin4,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,0223
wykładyaudytoryjne1,01,0103
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0244
wykładyaudytoryjne1,01,084
Mikrobiologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
Nutrigenomika z elementami proteomikiegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0167
wykładyaudytoryjne1,01,0167
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0162
wykładyaudytoryjne1,01,072
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,586
wykładyaudytoryjne1,00,586
Reologia żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,083
wykładyaudytoryjne1,01,083

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Akwakultura śródlądowaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,583
wykładyaudytoryjne1,00,583
Biologia rybzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,584
wykładyaudytoryjne1,00,584
Biotechnologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0143
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Ekologiczne aspekty w produkcji żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,585
wykładyaudytoryjne1,00,585
Fizjologia rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,584
wykładyaudytoryjne1,00,584
Genetyka i selekcja rybegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0165
wykładyaudytoryjne2,01,0165
Gospodarka rybacka na wodach otwartychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0164
wykładyaudytoryjne1,01,084
Hydrobiologiaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie6,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0238
wykładyaudytoryjne3,01,0238
Parazytologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,584
wykładyaudytoryjne1,00,584
Podstawy techniki połowówzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,086
Podstawy żywienia człowiekaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,085
wykładyaudytoryjne1,01,085
Porty i statki rybackiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,585
wykładyaudytoryjne1,00,585
Systematyka rybzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,584
wykładyaudytoryjne1,00,584
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0laboratoriapraktyczne4,02,0275
wykładyaudytoryjne2,01,0205
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0217
wykładyaudytoryjne2,01,0187
Technologia rybnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0276
wykładyaudytoryjne2,01,0206
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych)egzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0276
wykładyaudytoryjne2,01,0206
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, mleka, drobiu)egzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0205
laboratoriapraktyczne4,02,0275
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167
Zabezpieczenie surowców rybnychegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0164
wykładyaudytoryjne1,01,084

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Przysposobienie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
3 Technika mowy i emisja głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hydrochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0164
wykładyaudytoryjne2,01,0164
2 Zanieczyszczenia i ochrona wódegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0164
wykładyaudytoryjne2,01,0164

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe technologii żywności.zaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,586
wykładyaudytoryjne1,00,586
2 Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,586
wykładyaudytoryjne1,00,586

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergeny w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
2 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
3 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
2 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
3 Towaroznawstwo używekzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086
2 Owoce morzazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086
3 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086
4 Wodne organizmy użytkowezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekologiczny monitoring środowiska wodnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologia i wykorzystywanie kręgowców wodnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088
2 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088
3 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088
4 Ultrastruktura tkanek i narządów organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088