Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Ochrona własności intelektualnej, BHP i ergonomia (blok)zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0162
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne1,00,087
seminariaaudytoryjne1,01,088
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,5212
wykładyaudytoryjne1,00,5182
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne2,02,0202

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjnazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,066

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne3,01,0213
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0212
wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,00,082
Ekonomika i zarządzaniezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,081
Fizykaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0102
Matematykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Statystykaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0277
wykładyaudytoryjne2,01,0207
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne1,01,083
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0207
wykładyaudytoryjne3,01,0277
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0271
wykładyaudytoryjne2,01,0201
Inżynieria procesowaegzamin4,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,0223
wykładyaudytoryjne1,01,0103
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0244
wykładyaudytoryjne1,01,084
Mikrobiologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
Nutrigenomika z elementami proteomikiegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0167
wykładyaudytoryjne1,01,0167
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0162
wykładyaudytoryjne1,01,072
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,586
wykładyaudytoryjne1,00,586
Reologia żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,083
wykładyaudytoryjne1,01,083

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0143
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0276
wykładyaudytoryjne2,01,0126
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie6,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0238
wykładyaudytoryjne3,02,0238
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,0185
wykładyaudytoryjne3,01,0295
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0214
wykładyaudytoryjne2,01,0184
Surowce rybnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,085
wykładyaudytoryjne1,01,085
Surowce rzeźneegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0213
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0laboratoriapraktyczne4,02,0275
wykładyaudytoryjne2,01,0205
Technologia mięsaegzamin7,0laboratoriapraktyczne4,02,0304
wykładyaudytoryjne3,02,0244
Technologia mleczarskaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0274
wykładyaudytoryjne2,01,0204
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0217
wykładyaudytoryjne2,01,0187
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0275
wykładyaudytoryjne2,01,0205
Technologia roślinnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0275
wykładyaudytoryjne2,01,0205
Technologia rybnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0276
wykładyaudytoryjne2,01,0126
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin5,0laboratoriapraktyczne4,02,0276
wykładyaudytoryjne1,01,0126
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Przysposobienie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
3 Technika mowy i emisja głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergeny w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
2 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
3 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
2 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
3 Towaroznawstwo używekzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086
3 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086
4 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086
5 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
3 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Aparatura przemysłu spożywczegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088
2 Przechowalnictwo w analityce laboratoryjnej i przemysłowejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088