Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N2)
specjalność: Menadżer hotelarstwa i gastronomii

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwo i higiena pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,073
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,00,004
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowa (4 tygodnie)zaliczenie2,0praktykipraktyczne2,00,041

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Działalność hotelarska i gastronomicznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,083
Ekonomika w hotelarstwiezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0163
Gastronomiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne2,01,0202
Gospodarka wodno-ściekowa w obiektach hotelarskich i gastronomicznych.zaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,094
wykładyaudytoryjne1,01,064
Hotelarstwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0181
wykładyaudytoryjne2,01,0201
Hotelarstwo i gastronomia komunikacyjnaegzamin1,0laboratoriapraktyczne1,01,0163
Hotelarstwo w Polsce i na świeciezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0161
Mikrobiologiczne zagrożenia zdrowotne żywności w hotelarstwieegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,083
Organizacja i technika obsługi gastronomicznejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0142
wykładyaudytoryjne1,01,082
Organizacja i technika pracy w hotelarstwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,091
wykładyaudytoryjne1,01,061
Organizacja pracy recepcji hotelowejzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,072
Pomorze Zachodnie - atrakcja turystyczna i przyrodniczazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,072
wykładyaudytoryjne1,01,072
Seminarium dyplomowezaliczenie3,0seminariaaudytoryjne1,00,5162
seminariaaudytoryjne1,00,5163
seminariaaudytoryjne1,01,0164
Statystyczne sterowanie procesemzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0164
Systemy informatyczne w hotelarstwiezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0163
Towaroznawstwo napojówzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,091
wykładyaudytoryjne1,01,061
Towaroznawstwo używekegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,081
Towaroznawstwo środków czystościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,091
wykładyaudytoryjne1,01,061
Zarządzanie produktem w hotelarstwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,083

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język obcy (j. angielski)egzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,0161
lektoratpraktyczne2,01,0162
2 Język obcy (j. niemiecki)egzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,0161
lektoratpraktyczne2,01,0162

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Podstawy psychologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
2 Prawa konsumenckieegzamin2,0wykładyaudytoryjne2,01,0183

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Zarządzanie jakością w gastronomiiegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne1,01,0132
2 Zarządzanie jakością w hotelarstwieegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne1,01,0132

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0252
wykładyaudytoryjne1,01,0142
2 Analiza żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Animacja czasu wolnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,073
wykładyaudytoryjne1,01,073
2 Fizjologia pracy i wypoczynkuzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,073
wykładyaudytoryjne1,01,073

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Aspekty mikrobiologiczne w produkcji żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0161
wykładyaudytoryjne2,01,0161
2 Mikrobiologiczne pozostałości w żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0161
wykładyaudytoryjne2,01,0161
3 Opakowania w gastronomiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0161
wykładyaudytoryjne2,01,0161
4 Produkty tradycyjne i regionalneegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0161
wykładyaudytoryjne1,01,0161
5 Profilaktyka skutków współczesnego stylu życiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0161
wykładyaudytoryjne1,01,0161
6 Zafałszowania żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0161
wykładyaudytoryjne1,01,0161
7 Zapobieganie zakażeniom i zatruciom pokarmowymegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0161
wykładyaudytoryjne1,01,0161

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Cateringegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
2 Kuchnia polskaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
3 Kultura żywieniowa w różnych krajach świataegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
4 Mięso a kuchnie Polski i świataegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
5 Produkt gastronomicznyegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
6 Woda a żywnośćegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0163
wykładyaudytoryjne1,01,0163
7 Żywienie a hotelarstwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0163
wykładyaudytoryjne1,01,0163

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Agroturystkaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0162
wykładyaudytoryjne2,01,0162
2 Jakość surowców i produktówegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0162
wykładyaudytoryjne2,01,0162
3 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0162
wykładyaudytoryjne2,01,0162
4 Protokół dyplomatycznyegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0162
wykładyaudytoryjne2,01,0162
5 Towaroznawstwo wyrobów cukierniczychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0162
wykładyaudytoryjne2,01,0162
6 Wyroby dietetyczneegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0162
wykładyaudytoryjne2,01,0162
7 Żywienie a promocja zdrowiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0162
wykładyaudytoryjne2,01,0162

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Chemiczne pozostałości w żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
2 Parazytozy pokarmowe w hotelarstwieegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
3 Pasożyty w surowcach i produktach żywnościowychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
4 Szkodniki żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
5 Turystyka w strefach polarnychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
6 Walory krajoznawcze rzeki Odry , pojezierze i pobrzeża Bałtykuegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne2,01,0163
7 Wpływ środowiska na organizmegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0163
wykładyaudytoryjne1,01,0163