Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0261
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0261
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0267
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0352
wykładyaudytoryjne1,00,0302
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0lektoratpraktyczne1,01,0301
lektoratpraktyczne1,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)zaliczenie6,0praktykipraktyczne3,00,032
praktykipraktyczne3,00,034

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0353
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0352
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ekonomika i zarządzanieegzamin1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Fizykaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0222
wykładyaudytoryjne1,01,0172
Matematykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Statystykaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,0336
wykładyaudytoryjne3,02,0456
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0453
wykładyaudytoryjne2,01,0333
Inżynieria procesowaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0352
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Maszynoznawstwoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Ogólna technologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0392
wykładyaudytoryjne2,01,0262
Opakowania do żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Reologia żywnościzaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 16wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 17wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 18wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 19wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Akwakultura śródlądowaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0265
wykładyaudytoryjne1,01,0265
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0334
laboratoriapraktyczne4,02,0454
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Biologia rybzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Ekologiczne aspekty w produkcji żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
Fizjologia rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Genetyka i selekcja rybegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
Gospodarka rybacka na wodach otwartychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0264
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Hydrobiologiaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie6,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0397
wykładyaudytoryjne3,01,0397
Mikrobiologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0433
wykładyaudytoryjne2,01,0353
Nutrigenomikaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,5265
wykładyaudytoryjne1,00,5265
Parazytologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,00,0135
Podstawy biotechnologiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0224
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Podstawy techniki połowówzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0136
Podstawy żywienia człowiekaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0136
wykładyaudytoryjne1,01,0136
Porty i statki rybackiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Systematyka rybzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0laboratoriapraktyczne3,01,0355
wykładyaudytoryjne2,01,0305
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0357
wykładyaudytoryjne2,01,0307
Technologia rybnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0206
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych)egzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0396
laboratoriapraktyczne4,02,0396
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, drobiu, mleka)egzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0396
wykładyaudytoryjne2,01,0396
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0267
wykładyaudytoryjne2,01,0267
Zabezpieczenie surowców rybnychegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0264
wykładyaudytoryjne1,01,0134

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne1,01,0304
lektoratpraktyczne2,02,0605
lektoratpraktyczne2,01,0606
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne1,01,0304
lektoratpraktyczne2,02,0605
lektoratpraktyczne2,01,0606

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
3 Technika mowy i emisji głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe technologii żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0136
wykładyaudytoryjne1,01,0136
2 Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0136
wykładyaudytoryjne1,01,0136

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hydrochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0265
wykładyaudytoryjne1,01,0265
2 Zanieczyszczenie i ochrona wódegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0265
wykładyaudytoryjne1,01,0265

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hotelarstwozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
2 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
3 Wykrywanie alergenów w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131

Blok obieralny 16 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
2 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135

Blok obieralny 17 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
2 Obsługa ruchu turystycznegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131

Blok obieralny 18 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Opakowania żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
2 Owoce morzazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
3 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
4 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
5 Wodne organizmy użytkowezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134

Blok obieralny 19 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologia i wykorzystanie kręgowców wodnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
2 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
3 Ekologiczny monitoring środowiskazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
4 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
5 Ultrastruktura tkanek i narządów organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135