Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S2)
specjalność: menadżer hotelarstwa i gastronomii

Plany studiów w roku akademickim 2012/2013 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwo i higiena pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,00,003
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowa (4 tygodnie)zaliczenie2,0praktykipraktyczne2,00,041

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Działalność hotelarska i gastronomicznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0253
wykładyaudytoryjne1,01,0143
Ekonomika w hotelarstwiezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0262
Gastronomiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0352
Gospodarka wodno-ściekowa w obiektach hotelarskich i gastronomicznych.zaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0113
Hotelarstwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0351
Hotelarstwo i gastronomia komunikacyjnaegzamin1,0laboratoriapraktyczne1,01,0261
Hotelarstwo w Polsce i na świeciezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0262
Mikrobiologiczne zagrożenia zdrowotne żywności w hotelarstwieegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0251
wykładyaudytoryjne1,01,0141
Organizacja i technika obsługi gastronomicznejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0252
wykładyaudytoryjne1,01,0142
Organizacja i technika pracy w hotelarstwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0111
Organizacja pracy recepcji hotelowejzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
Pomorze Zachodnie - atrakcja turystyczna i przyrodniczazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Seminarium dyplomowezaliczenie3,0seminariaaudytoryjne1,01,0131
seminariaaudytoryjne1,01,0262
seminariaaudytoryjne1,01,0263
Statystyczne sterowanie procesemzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0262
Systemy informatyczne w hotelarstwiezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0262
Towaroznawstwo napojówzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0111
Towaroznawstwo używekegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0251
wykładyaudytoryjne1,01,0141
Towaroznawstwo środków czystościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0111
Zarządzanie produktem w hotelarstwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0251
wykładyaudytoryjne1,01,0141

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język obcy (j. angielski)egzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,0261
lektoratpraktyczne2,01,0262
2 Język obcy (j. niemiecki)egzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,0261
lektoratpraktyczne2,01,0262

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
2 Prawa konsumenckiezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0303

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Zarządzanie jakością w gastronomiiegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0222
2 Zarządzanie jakością w hotelarstwieegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0222

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0252
wykładyaudytoryjne1,01,0142
2 Analiza żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0252
wykładyaudytoryjne1,01,0142

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Animacja czasu wolnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
2 Fizjologia pracy i wypoczynkuzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Aspekty mikrobiologiczne w produkcji żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
2 Mikrobiologiczne pozostałości w żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
3 Opakowania w gastronomiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
4 Produkty tradycyjne i regionalneegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
5 Profilaktyka skutków współczesnego stylu życiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
6 Zafałszowania żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
7 Zapobieganie zakażeniom i zatruciom pokarmowymegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Cateringegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0261
laboratoriapraktyczne3,02,0261
2 Kuchnia polskaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
3 Kultura żywieniowa w różnych krajach świataegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
4 Mięso a kuchnie Polski i świataegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
5 Produkt gastronomicznyegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
6 Woda a żywnośćegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261
7 Żywienie a hotelarstwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0261

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Agroturystkaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262
2 Jakość surowców i produktówegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262
3 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262
4 Protokół dyplomatycznyegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262
5 Towaroznawstwo wyrobów cukierniczychegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262
6 Żywienie a promocja zdrowiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Chemiczne pozostałości w żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262
2 Parazytozy pokarmowe w hotelarstwieegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0262
laboratoriapraktyczne3,02,0262
3 Pasożyty w surowcach i produktach żywnościowychegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262
4 Szkodniki żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262
5 Turystyka w strefach polarnychegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262
6 Walory krajoznawcze rzeki Odry , pojezierze i pobrzeża Bałtykuegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262
7 Wpływ środowiska na organizmegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0262
wykładyaudytoryjne1,01,0262