Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2012/2013 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0261
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0261
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0267
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0352
wykładyaudytoryjne1,00,0302
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0lektoratpraktyczne1,01,0301
lektoratpraktyczne1,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)zaliczenie6,0praktykipraktyczne3,00,032
praktykipraktyczne3,00,034

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0353
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0352
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ekonomika i zarządzanieegzamin1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Fizykaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0222
wykładyaudytoryjne1,01,0172
Matematykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Statystykaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0336
wykładyaudytoryjne3,01,0456
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0453
wykładyaudytoryjne2,01,0333
Inżynieria procesowaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0352
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Maszynoznawstwoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Ogólna technologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0392
wykładyaudytoryjne2,01,0262
Opakowania do żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Reologia żywnościzaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0454
wykładyaudytoryjne2,01,0334
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0453
wykładyaudytoryjne2,01,0203
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie6,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0397
wykładyaudytoryjne3,01,0397
Mikrobiologia żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne3,02,0433
projektypraktyczne1,00,053
Nutrigenomikaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,5265
wykładyaudytoryjne1,00,5265
Podstawy biotechnologiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0224
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0434
laboratoriapraktyczne2,02,0304
projektypraktyczne1,00,054
Przetwórstwo mięsa drobiowegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,02,0306
projektypraktyczne1,00,056
wykładyaudytoryjne2,01,0306
Surowce rybnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
Surowce rzeźneegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,02,0305
projektypraktyczne1,00,055
wykładyaudytoryjne2,01,0305
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0laboratoriapraktyczne3,01,0355
wykładyaudytoryjne2,01,0305
Technologia mięsaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
projektypraktyczne1,00,066
wykładyaudytoryjne3,02,0406
Technologia mleczarskaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0434
projektypraktyczne1,00,054
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,02,0307
projektypraktyczne1,00,057
wykładyaudytoryjne2,01,0307
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0435
projektypraktyczne1,00,055
wykładyaudytoryjne2,02,0305
Technologia roślinnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,02,0305
projektypraktyczne1,00,055
wykładyaudytoryjne2,01,0305
Technologia rybnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0206
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0206
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0267
wykładyaudytoryjne2,01,0267

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne1,01,0304
lektoratpraktyczne2,02,0605
lektoratpraktyczne2,01,0606
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne1,01,0304
lektoratpraktyczne2,02,0605
lektoratpraktyczne2,01,0606

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
3 Technika mowy i emisji głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hotelarstwozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
2 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
3 Wykrywanie alergenów w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
3 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
4 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
6 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
3 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
2 Obsługa ruchu turystycznegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Aparatura przemysłu spożywczegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
2 Przechowalnictwo w analityce laboratoryjnej i przemysłowejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135