Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2012/2013 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0161
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Ochrona własności intelektualnej, BHP i ergonomia (blok)zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,083
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0161
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne1,00,087
seminariaaudytoryjne1,01,088
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,5212
wykładyaudytoryjne1,00,5182
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0lektorataudytoryjne2,02,0201

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjnazaliczenie6,0praktykipraktyczne4,00,042
praktykipraktyczne2,00,024

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne3,01,0213
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0212
wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,00,082
Ekonomika i zarządzaniezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,081
Fizykaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0102
Matematykaegzamin4,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Statystykaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0275
wykładyaudytoryjne2,01,0205
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0163
wykładyaudytoryjne1,01,083
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0273
wykładyaudytoryjne2,01,0203
Inżynieria procesowaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,0213
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Maszynoznawstwoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0211
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Ogólna technologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0232
wykładyaudytoryjne2,01,0162
Opakowania do żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,583
wykładyaudytoryjne1,00,583
Reologia żywnościzaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,083
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0275
wykładyaudytoryjne2,01,0125
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0207
wykładyaudytoryjne3,01,0277
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0238
wykładyaudytoryjne2,01,0238
Mikrobiologia żywnościegzamin6,0projektypraktyczne1,01,034
laboratoriapraktyczne3,01,0264
wykładyaudytoryjne2,01,0184
Nutrigenomikaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0167
wykładyaudytoryjne2,01,0167
Podstawy biotechnologiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0135
wykładyaudytoryjne2,01,0185
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0projektypraktyczne1,01,034
laboratoriapraktyczne3,01,0184
wykładyaudytoryjne2,01,0264
Przetwórstwo mięsa drobiowegoegzamin5,0projektypraktyczne1,01,036
laboratoriapraktyczne2,01,0186
wykładyaudytoryjne2,01,0186
Surowce rybnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
Surowce rzeźneegzamin5,0projektypraktyczne1,01,035
laboratoriapraktyczne3,01,0185
wykładyaudytoryjne1,01,0185
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0laboratoriapraktyczne3,01,0217
wykładyaudytoryjne2,01,0187
Technologia mięsaegzamin7,0projektypraktyczne1,00,036
laboratoriapraktyczne3,02,0276
wykładyaudytoryjne3,02,0246
Technologia mleczarskaegzamin6,0projektypraktyczne1,01,034
laboratoriapraktyczne3,01,0264
wykładyaudytoryjne2,01,0184
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0projektypraktyczne1,01,037
laboratoriapraktyczne3,01,0187
wykładyaudytoryjne1,01,0187
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0projektypraktyczne1,01,035
laboratoriapraktyczne3,01,0305
wykładyaudytoryjne2,01,0185
Technologia roślinnaegzamin5,0projektypraktyczne1,01,038
laboratoriapraktyczne3,01,0188
wykładyaudytoryjne1,01,0188
Technologia rybnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0276
wykładyaudytoryjne2,01,0126
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0276
wykładyaudytoryjne2,01,0126

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
3 Technika mowy i emisja głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hotelarstwozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
2 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
3 Wykrywanie alergenów w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
2 Obsługa ruchu turystycznegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
3 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
4 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
6 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086
3 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Aparatura przemysłu spożywczegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
2 Przechowalnictwo w analityce laboratoryjnej i przemysłowejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087