Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Przetwórstwo owoców:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przetwórstwo owoców
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,50,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 15 1,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma wiedzę o podstawowych składnikach chemicznych oraz właściwościach i trwałości przechowalniczej owoców

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
C-2Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych
C-3Przekazanie wiedzy o sposobach dokonywania podstawowych obliczeń recepturalnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych1
T-A-2Zmiany barwy owoców zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego2
T-A-3Blanszowanie i inne sposoby ograniaczania zmian surowca podczas przetwarzania owoców2
T-A-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec2
T-A-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.2
T-A-6Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej2
T-A-7Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące)2
T-A-8Prezentacja opracowanych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)2
15
wykłady
T-W-1Charakterystyka znaczenia oraz kierunków przetwórstwa owoców w Polsce2
T-W-2Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych2
T-W-3Otrzymywanie półproduktow owocowych (pulp, przecerów, kremogenów) i metody ich utrwalania2
T-W-4Dobór surowca oraz technologia suszenia i mrożenia owoców2
T-W-5Przydatność owoców i zasady produkcji koserw apertyzowanych (kompoty owocowe)2
T-W-6Technologia produkcji soków owocowych zagęszczonych i pitnych2
T-W-7Zasady produkcji wyrobów owocowych słodzonych (konfitur, owoców kandyzowanych, galaretek) oraz koncentratów słodzonych (dżemów, marmolad, powideł)3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie się do ćwiczeń5
A-A-3przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń8
A-A-4opracowanie sprawozdań z ćwiczeń5
A-A-5konsultacje2
A-A-6opracowanie schematu produkcji zadanego przetworu owocowego10
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2studiowanie literatury uzupełniającej wykłady15
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia wykładów15
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład
M-2prezentacja metod oceny cech jakościowych surowców i produktów owocowych
M-3prezentacja sposobów wykonania obliczeń recepturalnych
M-4samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: test z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena formująca: ocena wypowiedzi ustnych i wykonania poleconych zadań

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O05-O_W01
Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
OG_1A_W19R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O05-O_U01
Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości
OG_1A_U06R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2, C-3T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-2, M-3, M-4S-2, S-3
OG_1A_O05-O_U02
Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
OG_1A_U08R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-A-8M-4S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O05-O_K01
Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owocow i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
OG_1A_K03R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-1, C-2T-W-1, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O05-O_W01
Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
2,0student nie ma wiedzy dotyczącej technologii przetwarzania owoców
3,0student ma dostateczną wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
3,5student ma zadowalającą wiedzę dotyczacą technologii przetwarzania owoców
4,0student ma dobrą wiedze dotyczącą technologii przetwarzania owoców
4,5student w stopniu więcej niż dobrym opanował wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
5,0student ma bardzo dobrą wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O05-O_U01
Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości
2,0student nie potrafi określić wymagań surowcowych, technicznych i technologicznych, wykonać podstawowych obliczeń zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakości produktu
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
3,5student potrafi w stopniu zadowalającym określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać postawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
4,0student potrafi dobrze okreslić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu produkcji przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
4,5student potrafi w stopniu wiecej niż dobrym okreslić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
5,0student potrafi bardzo dobrze okreslić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonac podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz okreslić jakość produku
OG_1A_O05-O_U02
Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
2,0student nie potrafi opracować schematu produkcji określonego przetworu owocowego
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
3,5student potrafi w stopniu zadowalajacym opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
4,0student potrafi dobrze opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
4,5student potrafi w stopniu więcej niż dobrym opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
5,0student potrafi bardzo dobrze opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O05-O_K01
Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owocow i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
2,0student nie wykazuje świadomości na temat znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
3,0student ma dostateczną świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
3,5sudent ma zadowalająca świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
4,0student ma dobrą świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
4,5student wykazuje więcej niż dobrą świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
5,0student wykazuje bardzo dobrą świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości

Literatura podstawowa

  1. Oszmaiński J., Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wybrane zagadnienia, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2002
  2. Oszmiański J., Sożyński J., Przewodnik di ćwiczeń z technologii przetwórstwa owoców i watrzyw, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2001
  3. Jarczyk A., Berdowski J., Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz. I i II, WSiP, Warszawa, 1999

Literatura dodatkowa

  1. Zadernowski R., Oszmiański J., Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, ART w Olsztynie, Olsztyn, 1994
  2. Wybrane arykuły z czasopisma "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny"

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych1
T-A-2Zmiany barwy owoców zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego2
T-A-3Blanszowanie i inne sposoby ograniaczania zmian surowca podczas przetwarzania owoców2
T-A-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec2
T-A-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.2
T-A-6Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej2
T-A-7Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące)2
T-A-8Prezentacja opracowanych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka znaczenia oraz kierunków przetwórstwa owoców w Polsce2
T-W-2Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych2
T-W-3Otrzymywanie półproduktow owocowych (pulp, przecerów, kremogenów) i metody ich utrwalania2
T-W-4Dobór surowca oraz technologia suszenia i mrożenia owoców2
T-W-5Przydatność owoców i zasady produkcji koserw apertyzowanych (kompoty owocowe)2
T-W-6Technologia produkcji soków owocowych zagęszczonych i pitnych2
T-W-7Zasady produkcji wyrobów owocowych słodzonych (konfitur, owoców kandyzowanych, galaretek) oraz koncentratów słodzonych (dżemów, marmolad, powideł)3
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie się do ćwiczeń5
A-A-3przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń8
A-A-4opracowanie sprawozdań z ćwiczeń5
A-A-5konsultacje2
A-A-6opracowanie schematu produkcji zadanego przetworu owocowego10
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2studiowanie literatury uzupełniającej wykłady15
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia wykładów15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O05-O_W01Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W19student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania produktów ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
Treści programoweT-W-2Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych
T-W-3Otrzymywanie półproduktow owocowych (pulp, przecerów, kremogenów) i metody ich utrwalania
T-W-4Dobór surowca oraz technologia suszenia i mrożenia owoców
T-W-5Przydatność owoców i zasady produkcji koserw apertyzowanych (kompoty owocowe)
T-W-6Technologia produkcji soków owocowych zagęszczonych i pitnych
T-W-7Zasady produkcji wyrobów owocowych słodzonych (konfitur, owoców kandyzowanych, galaretek) oraz koncentratów słodzonych (dżemów, marmolad, powideł)
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie ma wiedzy dotyczącej technologii przetwarzania owoców
3,0student ma dostateczną wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
3,5student ma zadowalającą wiedzę dotyczacą technologii przetwarzania owoców
4,0student ma dobrą wiedze dotyczącą technologii przetwarzania owoców
4,5student w stopniu więcej niż dobrym opanował wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
5,0student ma bardzo dobrą wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O05-O_U01Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych
C-3Przekazanie wiedzy o sposobach dokonywania podstawowych obliczeń recepturalnych
Treści programoweT-A-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych
T-A-2Zmiany barwy owoców zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego
T-A-3Blanszowanie i inne sposoby ograniaczania zmian surowca podczas przetwarzania owoców
T-A-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec
T-A-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.
T-A-6Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej
T-A-7Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące)
Metody nauczaniaM-2prezentacja metod oceny cech jakościowych surowców i produktów owocowych
M-3prezentacja sposobów wykonania obliczeń recepturalnych
M-4samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena formująca: ocena wypowiedzi ustnych i wykonania poleconych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi określić wymagań surowcowych, technicznych i technologicznych, wykonać podstawowych obliczeń zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakości produktu
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
3,5student potrafi w stopniu zadowalającym określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać postawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
4,0student potrafi dobrze okreslić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu produkcji przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
4,5student potrafi w stopniu wiecej niż dobrym okreslić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
5,0student potrafi bardzo dobrze okreslić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonac podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz okreslić jakość produku
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O05-O_U02Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
Treści programoweT-A-8Prezentacja opracowanych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)
Metody nauczaniaM-4samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena wypowiedzi ustnych i wykonania poleconych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi opracować schematu produkcji określonego przetworu owocowego
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
3,5student potrafi w stopniu zadowalajacym opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
4,0student potrafi dobrze opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
4,5student potrafi w stopniu więcej niż dobrym opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
5,0student potrafi bardzo dobrze opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O05-O_K01Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owocow i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
C-2Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych
Treści programoweT-W-1Charakterystyka znaczenia oraz kierunków przetwórstwa owoców w Polsce
T-A-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych
T-A-2Zmiany barwy owoców zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego
T-A-3Blanszowanie i inne sposoby ograniaczania zmian surowca podczas przetwarzania owoców
T-A-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec
T-A-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.
T-A-6Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej
T-A-7Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące)
Metody nauczaniaM-1wykład
M-2prezentacja metod oceny cech jakościowych surowców i produktów owocowych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie wykazuje świadomości na temat znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
3,0student ma dostateczną świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
3,5sudent ma zadowalająca świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
4,0student ma dobrą świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
4,5student wykazuje więcej niż dobrą świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
5,0student wykazuje bardzo dobrą świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości