Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy agroturystyki:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy agroturystyki | ||
Specjalność | Hodowla i użytkowanie zwierząt | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 12 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw ekologii i ekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z podstawami dotyczącymi działalności obiektów agroturystycznych. |
C-2 | Przedstawienie studentom przykładowych obiektów agroturystycznych i zasad obowiązujących w poszczególnych kierunkach prowadzonych działalności. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Rola i znaczenie agroturystyki | 2 |
T-A-2 | Założenia merytoryczne, funkcjonalne i budżetowe działalności opartej na gospodarstwie agroturystycznym. | 3 |
T-A-3 | Sezonowość w turystyce i agroturystyce. | 2 |
T-A-4 | Przegląd gospodarstw agroturystycznych z wykorzystaniem zwierząt. | 8 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Uwarunkowania rozwoju agroturystyki | 4 |
T-W-2 | Gospodarstwa agroturystyczne | 3 |
T-W-3 | Zasady utrzymywania zwierząt na gospodarstwach agroturystycznych | 4 |
T-W-4 | Aspekty marketingowe w działalności agroturystycznej i finansowanie działalności agroturystycznej ze środków dotacyjnych | 2 |
T-W-5 | Ekologiczne gospodarstwa agroturystyczne | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | przygotowanie do zaliczenia | 6 |
A-A-3 | samodzielne studiowanie tematyki | 3 |
A-A-4 | konsultacje | 1 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia | 5 |
A-W-3 | samodzielne studiowanie tematyki | 4 |
A-W-4 | konsultacje | 2 |
26 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi |
M-2 | Metoda praktyczna - pokaz, projekt na zajęciach audytoryjnych. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie pisemne |
S-2 | Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZHS1O12.4_W01 Student posiada wiedzę z zakresu agroturystyki, rodzajów gospodarstw agroturytycznych, zasad i obowiązków dotyczących obiektów zajmujących się agroturytyką oraz sposobu hodowli i utrzymania zwierząt na obiektach agroturystycznych. | ZO_1A_W07, ZO_1A_W08, ZO_1A_W10 | — | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-W-1 | M-1 | S-3, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZHS1O12.4_U01 Student potrafi przedstawić projekt gospodarstwa agroturystycznego z zachowaniem zasad i obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o profilu agroturystycznym. | ZO_1A_U17, ZO_1A_U21 | — | — | C-2, C-1 | T-A-4, T-A-1, T-A-3, T-A-2 | M-2 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZHS1O12.4_K01 Student zna i rozumie prawa oraz obowiązki związane z prowadzeniem działalności o kierunku agroturystycznym oraz ma świadomość konieczności zachowania zasad etyki w szczególności w odniesieniu do zwierząt utrzymywanych w obiekcie. | ZO_1A_K02, ZO_1A_K04 | — | — | C-2, C-1 | T-W-3, T-W-2, T-A-3, T-A-1, T-W-4, T-A-4, T-W-5, T-W-1, T-A-2 | M-1, M-2 | S-1, S-3, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZHS1O12.4_W01 Student posiada wiedzę z zakresu agroturystyki, rodzajów gospodarstw agroturytycznych, zasad i obowiązków dotyczących obiektów zajmujących się agroturytyką oraz sposobu hodowli i utrzymania zwierząt na obiektach agroturystycznych. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu agroturystyki, rodzajów gospodarstw agroturytycznych, zasad i obowiązków dotyczących obiektów zajmujących się agroturytyką oraz potrafi wymienić sposoby hodowli i utrzymania zwierząt na obiektach agroturystycznych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZHS1O12.4_U01 Student potrafi przedstawić projekt gospodarstwa agroturystycznego z zachowaniem zasad i obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o profilu agroturystycznym. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi przedstawić podstawowy zarys projektu gospodarstwa agroturystycznego z zachowaniem zasad i obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o profilu agroturystycznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZHS1O12.4_K01 Student zna i rozumie prawa oraz obowiązki związane z prowadzeniem działalności o kierunku agroturystycznym oraz ma świadomość konieczności zachowania zasad etyki w szczególności w odniesieniu do zwierząt utrzymywanych w obiekcie. | 2,0 | |
3,0 | Student jest świadomy praw oraz obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o kierunku agroturystycznym oraz ma świadomość o zachowaniu zasad etyki w szczególności w odniesieniu do zwierząt utrzymywanych w obiekcie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Janusz Czerwiński, Podstawy turystyki, CeDeWu, 2023
- Cymańska-Garbowska Barbara Steblik-Wlaźlak Barbara, Turystyka. Podstawy turystyki. T.1, WSiP Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2015
- Jolanta Wojciechowska, Agroturystyka. Signum turystyki i obszarów wiejskich, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2018
- Damian Knecht, Agroturystyka w agrobiznesie, C.H. Beck, 2017