Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy agroturystyki:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy agroturystyki
Specjalność Hodowla i użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW6 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw ekologii i ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawami dotyczącymi działalności obiektów agroturystycznych.
C-2Przedstawienie studentom przykładowych obiektów agroturystycznych i zasad obowiązujących w poszczególnych kierunkach prowadzonych działalności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Rola i znaczenie agroturystyki2
T-A-2Założenia merytoryczne, funkcjonalne i budżetowe działalności opartej na gospodarstwie agroturystycznym.3
T-A-3Sezonowość w turystyce i agroturystyce.2
T-A-4Przegląd gospodarstw agroturystycznych z wykorzystaniem zwierząt.8
15
wykłady
T-W-1Uwarunkowania rozwoju agroturystyki4
T-W-2Gospodarstwa agroturystyczne3
T-W-3Zasady utrzymywania zwierząt na gospodarstwach agroturystycznych4
T-W-4Aspekty marketingowe w działalności agroturystycznej i finansowanie działalności agroturystycznej ze środków dotacyjnych2
T-W-5Ekologiczne gospodarstwa agroturystyczne2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie do zaliczenia6
A-A-3samodzielne studiowanie tematyki3
A-A-4konsultacje1
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia5
A-W-3samodzielne studiowanie tematyki4
A-W-4konsultacje2
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
M-2Metoda praktyczna - pokaz, projekt na zajęciach audytoryjnych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZHS1O12.4_W01
Student posiada wiedzę z zakresu agroturystyki, rodzajów gospodarstw agroturytycznych, zasad i obowiązków dotyczących obiektów zajmujących się agroturytyką oraz sposobu hodowli i utrzymania zwierząt na obiektach agroturystycznych.
ZO_1A_W07, ZO_1A_W08, ZO_1A_W10C-2, C-1T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-W-1M-1S-3, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZHS1O12.4_U01
Student potrafi przedstawić projekt gospodarstwa agroturystycznego z zachowaniem zasad i obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o profilu agroturystycznym.
ZO_1A_U17, ZO_1A_U21C-2, C-1T-A-4, T-A-1, T-A-3, T-A-2M-2S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZHS1O12.4_K01
Student zna i rozumie prawa oraz obowiązki związane z prowadzeniem działalności o kierunku agroturystycznym oraz ma świadomość konieczności zachowania zasad etyki w szczególności w odniesieniu do zwierząt utrzymywanych w obiekcie.
ZO_1A_K02, ZO_1A_K04C-2, C-1T-W-3, T-W-2, T-A-3, T-A-1, T-W-4, T-A-4, T-W-5, T-W-1, T-A-2M-1, M-2S-1, S-3, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZHS1O12.4_W01
Student posiada wiedzę z zakresu agroturystyki, rodzajów gospodarstw agroturytycznych, zasad i obowiązków dotyczących obiektów zajmujących się agroturytyką oraz sposobu hodowli i utrzymania zwierząt na obiektach agroturystycznych.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu agroturystyki, rodzajów gospodarstw agroturytycznych, zasad i obowiązków dotyczących obiektów zajmujących się agroturytyką oraz potrafi wymienić sposoby hodowli i utrzymania zwierząt na obiektach agroturystycznych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZHS1O12.4_U01
Student potrafi przedstawić projekt gospodarstwa agroturystycznego z zachowaniem zasad i obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o profilu agroturystycznym.
2,0
3,0Student potrafi przedstawić podstawowy zarys projektu gospodarstwa agroturystycznego z zachowaniem zasad i obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o profilu agroturystycznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZHS1O12.4_K01
Student zna i rozumie prawa oraz obowiązki związane z prowadzeniem działalności o kierunku agroturystycznym oraz ma świadomość konieczności zachowania zasad etyki w szczególności w odniesieniu do zwierząt utrzymywanych w obiekcie.
2,0
3,0Student jest świadomy praw oraz obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o kierunku agroturystycznym oraz ma świadomość o zachowaniu zasad etyki w szczególności w odniesieniu do zwierząt utrzymywanych w obiekcie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Janusz Czerwiński, Podstawy turystyki, CeDeWu, 2023
  2. Cymańska-Garbowska Barbara Steblik-Wlaźlak Barbara, Turystyka. Podstawy turystyki. T.1, WSiP Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2015
  3. Jolanta Wojciechowska, Agroturystyka. Signum turystyki i obszarów wiejskich, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2018
  4. Damian Knecht, Agroturystyka w agrobiznesie, C.H. Beck, 2017

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Rola i znaczenie agroturystyki2
T-A-2Założenia merytoryczne, funkcjonalne i budżetowe działalności opartej na gospodarstwie agroturystycznym.3
T-A-3Sezonowość w turystyce i agroturystyce.2
T-A-4Przegląd gospodarstw agroturystycznych z wykorzystaniem zwierząt.8
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Uwarunkowania rozwoju agroturystyki4
T-W-2Gospodarstwa agroturystyczne3
T-W-3Zasady utrzymywania zwierząt na gospodarstwach agroturystycznych4
T-W-4Aspekty marketingowe w działalności agroturystycznej i finansowanie działalności agroturystycznej ze środków dotacyjnych2
T-W-5Ekologiczne gospodarstwa agroturystyczne2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie do zaliczenia6
A-A-3samodzielne studiowanie tematyki3
A-A-4konsultacje1
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia5
A-W-3samodzielne studiowanie tematyki4
A-W-4konsultacje2
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZHS1O12.4_W01Student posiada wiedzę z zakresu agroturystyki, rodzajów gospodarstw agroturytycznych, zasad i obowiązków dotyczących obiektów zajmujących się agroturytyką oraz sposobu hodowli i utrzymania zwierząt na obiektach agroturystycznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
ZO_1A_W08ma podstawową wiedzę z zakresu funkcjonowania obszarów wiejskich, charakteryzuje czynniki wpływające na ich rozwój
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-2Przedstawienie studentom przykładowych obiektów agroturystycznych i zasad obowiązujących w poszczególnych kierunkach prowadzonych działalności.
C-1Zapoznanie studentów z podstawami dotyczącymi działalności obiektów agroturystycznych.
Treści programoweT-W-2Gospodarstwa agroturystyczne
T-W-4Aspekty marketingowe w działalności agroturystycznej i finansowanie działalności agroturystycznej ze środków dotacyjnych
T-W-3Zasady utrzymywania zwierząt na gospodarstwach agroturystycznych
T-W-5Ekologiczne gospodarstwa agroturystyczne
T-W-1Uwarunkowania rozwoju agroturystyki
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej.
S-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu agroturystyki, rodzajów gospodarstw agroturytycznych, zasad i obowiązków dotyczących obiektów zajmujących się agroturytyką oraz potrafi wymienić sposoby hodowli i utrzymania zwierząt na obiektach agroturystycznych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZHS1O12.4_U01Student potrafi przedstawić projekt gospodarstwa agroturystycznego z zachowaniem zasad i obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o profilu agroturystycznym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
ZO_1A_U21Potrafi ocenić stan środowiska i zasobów naturalnych, ponadto zagrożenia wynikające z chowu i hodowli zwierząt
Cel przedmiotuC-2Przedstawienie studentom przykładowych obiektów agroturystycznych i zasad obowiązujących w poszczególnych kierunkach prowadzonych działalności.
C-1Zapoznanie studentów z podstawami dotyczącymi działalności obiektów agroturystycznych.
Treści programoweT-A-4Przegląd gospodarstw agroturystycznych z wykorzystaniem zwierząt.
T-A-1Rola i znaczenie agroturystyki
T-A-3Sezonowość w turystyce i agroturystyce.
T-A-2Założenia merytoryczne, funkcjonalne i budżetowe działalności opartej na gospodarstwie agroturystycznym.
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, projekt na zajęciach audytoryjnych.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej.
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi przedstawić podstawowy zarys projektu gospodarstwa agroturystycznego z zachowaniem zasad i obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o profilu agroturystycznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZHS1O12.4_K01Student zna i rozumie prawa oraz obowiązki związane z prowadzeniem działalności o kierunku agroturystycznym oraz ma świadomość konieczności zachowania zasad etyki w szczególności w odniesieniu do zwierząt utrzymywanych w obiekcie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
ZO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Przedstawienie studentom przykładowych obiektów agroturystycznych i zasad obowiązujących w poszczególnych kierunkach prowadzonych działalności.
C-1Zapoznanie studentów z podstawami dotyczącymi działalności obiektów agroturystycznych.
Treści programoweT-W-3Zasady utrzymywania zwierząt na gospodarstwach agroturystycznych
T-W-2Gospodarstwa agroturystyczne
T-A-3Sezonowość w turystyce i agroturystyce.
T-A-1Rola i znaczenie agroturystyki
T-W-4Aspekty marketingowe w działalności agroturystycznej i finansowanie działalności agroturystycznej ze środków dotacyjnych
T-A-4Przegląd gospodarstw agroturystycznych z wykorzystaniem zwierząt.
T-W-5Ekologiczne gospodarstwa agroturystyczne
T-W-1Uwarunkowania rozwoju agroturystyki
T-A-2Założenia merytoryczne, funkcjonalne i budżetowe działalności opartej na gospodarstwie agroturystycznym.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
M-2Metoda praktyczna - pokaz, projekt na zajęciach audytoryjnych.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
S-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej.
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadomy praw oraz obowiązków związanych z prowadzeniem działalności o kierunku agroturystycznym oraz ma świadomość o zachowaniu zasad etyki w szczególności w odniesieniu do zwierząt utrzymywanych w obiekcie.
3,5
4,0
4,5
5,0