Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Wykorzystanie technologii Rolnictwa 4.0 w hodowli zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wykorzystanie technologii Rolnictwa 4.0 w hodowli zwierząt
Specjalność Hodowla koni i jeździectwo
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Bąkowska <malgorzata.bakowska@zut.edu.pl>, Dariusz Gączarzewicz <dariusz.gaczarzewicz@zut.edu.pl>, Marta Juszczak-Czasnojć <marta.juszczak@zut.edu.pl>, Renata Pilarczyk <Renata.Pilarczyk@zut.edu.pl>, Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW6 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień z zakresu informatyki, statystyki, fizjologii zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie wiedzy na temat podstawowych pojęć związanych z Rolnictwem 4.0 oraz praktycznych umiejętności korzystania z nowoczesnych technologii w hodowli zwierząt
C-2Rozwój kompetencji w zakresie projektowania i wdrażania systemów IoT do monitorowania zdrowia zwierząt i warunków środowiskowych w pomieszczeniach inwentarskich, a także analizy otrzymanych danych
C-3Nabycie umiejętności stosowania narzędzi sztucznej inteligencji do analizy dużych zbiorów danych związanych z użytkowością, zdrowiem i żywieniem zwierząt w celu optymalizacji procesów hodowlanych
C-4Zdobycie wiedzy na temat dostępnych źródeł finansowania dla projektów związanych z Rolnictwem 4.0 oraz umiejętności pozyskiwania środków
C-5Zdobycie wiedzy na temat zastosowania sztucznej inteligencji w zarządzaniu stadami zwierząt

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Analiza zachowań zwierząt za pomocą sztucznej inteligencji. Zastosowanie systemu rozpoznawania mimiki u zwierząt –sygnalizacja agresji i stresu. Obrazy termograficzne wykonane przez urządzenie FLIR połączone ze smartfonem w wykrywaniu chorób u zwierząt. Wykorzystanie kamer do monitorowania zachowania zwierząt (ocena zdrowia i dobrostanu) oraz ich lokalizacji4
T-A-2Zastosowanie sztucznej inteligencji w wykrywaniu mastitis u krów (system Dairymaster Mission Control). Roboty udojowe wyposażone w czujniki i oprogramowanie oparte na AI. Integracja robotów udojowych z systemami kontroli mikroklimatu w halach do doju2
T-A-3Wykorzystanie sztucznej inteligencji w transporcie2
T-A-4Wykorzystanie w hodowli zwierząt niekomercyjnych danych z „Platform for Big Data in Agricultar” oraz „Global Open Data forAgriculture and Nutrition"4
T-A-5Wykorzystanie sztucznej inteligencji w ocenie bólu u zwierząt. Algorytm wizualny oparty na automatycznym klasyfikatorze obliczeniowym oceniający skalę grymasu konia (HGS)1
T-A-6Inteligentne systemy zarządzania stadami zwierząt. Pozyskiwanie środków finansowych dla gospodarstwa na rozwój Rolnictwa 4.0 w hodowli zwierząt2
15
wykłady
T-W-1Definicje i pojęcia związane z Rolnictwem 4.0. Aktualny stan Rolnictwa 4.0 w Polsce i na świecie. Korzyści i zagrożenia związane z wykorzystaniem technologii Rolnictwa 4.0 w hodowli zwierząt. Adaptacja zwierząt do nowych technologii (robotyka, automatyzacja). Błędy i awarie w systemach monitorowania (IoT, sensory zdrowia)2
T-W-2Wykorzystanie IoT do monitorowania i sterowania mikroklimatem w pomieszczeniach inwentarskich (temperatura, wilgotność, wentylacja). Automatyczna kontrola bramek sortujących z systemem schładzania krów2
T-W-3Wykorzystanie IoT do monitorowania zdrowia zwierząt. Czujniki AfiTag, CowAlert, CowScout S Leg, Crysta-Heat, IceTag3D, czy RumiWatch służą do monitorowania aktywności, tętna oraz temperatury ciała zwierząt. Opaski i sensory zdrowotne kontrolujące przeżuwanie, aktywność i parametry zdrowotne. Zaawansowane techniki- analiza obrazów i wideo, termowizja w podczerwieni oraz bolusy dożwaczowe monitorujące zdrowie krów. Automatyczne systemy przewidywania chorób, monitoring zdrowia racic w stadzie z użyciem systemów SowSIS i MS Korund oraz wykrywanie chorób układu oddechowego u świń poprzez analizę dźwięków4
T-W-4Wykorzystanie sztucznej inteligencji w predykcji użytkowości rozpłodowej i statusu reprodukcyjnego zwierząt (wykrywanie rui, prognozowanie skuteczności inseminacji oraz monitorowanie oznak zbliżającego się porodu). Technologie oparte na AI analizujące dane z czujników, kamer i systemów IoT- precyzyjne zarządzanie rozrodem w stadzie i optymalizacja procesów hodowlanych2
T-W-5Wykorzystanie sztucznej inteligencji optymalizacji żywienia. Czujniki optymalizujące żywienie, monitorując spożycie paszy i dostosowując dawki do indywidualnych potrzeb zwierząt. Systemy elektronicznego indywidualnego karmienia zwierząt. Czujniki do monitorowania maszyn i precyzyjnego ważenia paszy. Rozwiązania techniczne maszyny i urządzenia do karmienia zwierząt (roboty do podgarniania paszy, roboty do karmienia zwierząt). Ocena behawioru pokarmowego. Wykorzystanie sztucznej inteligencji do oceny jakości pastwisk i ich wykorzystania. Wirtualne ogrodzenia2
T-W-6Wykorzystanie sztucznej inteligencji optymalizacji żywienia. Czujniki optymalizujące żywienie, monitorując spożycie paszy i dostosowując dawki do indywidualnych potrzeb zwierząt. Systemy elektronicznego indywidualnego karmienia zwierząt. Czujniki do monitorowania maszyn i precyzyjnego ważenia paszy. Rozwiązania techniczne maszyny i urządzenia do karmienia zwierząt (roboty do podgarniania paszy, roboty do karmienia zwierząt). Ocena behawioru pokarmowego. Wykorzystanie sztucznej inteligencji do oceny jakości pastwisk i ich wykorzystania. Wirtualne ogrodzenia2
T-W-7Nowoczesna identyfikacja zwierząt. Technologia RFID (Radio Frequency Identification), kolczyki z płytką czujnika, obroże z transponderami, obroże GPS z funkcją monitoringu, biometryczna identyfikacja1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2samodzielne studiowanie wskazanej literatury5
A-A-3przygotowanie się studenta do zaliczenia4
24
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie się do zaliczenia6
A-W-3samodzielne studiowanie wskazanej literatury4
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Prezentacja multimedialna przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-2Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZKS1O17.6_W01
Student zna podstawowe pojęcia i zasady funkcjonowania Rolnictwa 4.0 oraz jego wpływ na hodowlę zwierząt, w tym zastosowanie sztucznej inteligencji do analizy zdrowia, użytkowości i dobrostanu zwierząt.
ZO_1A_W10C-1, C-2, C-3, C-4, C-5T-A-3, T-A-5, T-W-1M-1, M-2S-1
ZO_1A_ZKS1O17.6_W02
Posiada wiedzę na temat systemów IoT wykorzystywanych do monitorowania mikroklimatu oraz zdrowia zwierząt, a także metod analizy danych w celu optymalizacji procesów hodowlanych.
ZO_1A_W06C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-7M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZKS1O17.6_U01
Potrafi stosować nowoczesne technologie, w tym systemy IoT i AI, do monitorowania warunków środowiskowych i zdrowia zwierząt oraz optymalizacji ich użytkowości i żywienia.
ZO_1A_U09C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6M-1, M-2S-1
ZO_1A_ZKS1O17.6_U02
Umie analizować dane pochodzące z czujników i systemów monitorujących w celu przewidywania zagrożeń zdrowotnych, poprawy dobrostanu zwierząt oraz usprawnienia procesów hodowlanych.
ZO_1A_U09C-2, C-3, C-4, C-5T-W-3M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZKS1O17.6_K01
Rozumie znaczenie nowoczesnych technologii w hodowli zwierząt i ich wpływ na efektywność produkcji oraz dobrostan zwierząt, a także potrafi odpowiedzialnie podejmować decyzje dotyczące ich wdrażania.
ZO_1A_K02C-2, C-3T-A-2, T-A-4, T-W-7M-2S-1
ZO_1A_ZKS1O17.6_K02
Wykazuje otwartość na innowacje i gotowość do ciągłego doskonalenia swojej wiedzy w zakresie Rolnictwa 4.0, umiejętnie współpracując w interdyscyplinarnych zespołach.
ZO_1A_K02C-2, C-3T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-W-5M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZKS1O17.6_W01
Student zna podstawowe pojęcia i zasady funkcjonowania Rolnictwa 4.0 oraz jego wpływ na hodowlę zwierząt, w tym zastosowanie sztucznej inteligencji do analizy zdrowia, użytkowości i dobrostanu zwierząt.
2,0
3,0Student:- w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy,- w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału,- w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe,- w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie,- w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZKS1O17.6_W02
Posiada wiedzę na temat systemów IoT wykorzystywanych do monitorowania mikroklimatu oraz zdrowia zwierząt, a także metod analizy danych w celu optymalizacji procesów hodowlanych.
2,0
3,0Student:- w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy,- w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału,- w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe,- w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie,- w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZKS1O17.6_U01
Potrafi stosować nowoczesne technologie, w tym systemy IoT i AI, do monitorowania warunków środowiskowych i zdrowia zwierząt oraz optymalizacji ich użytkowości i żywienia.
2,0
3,0Student:- potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZKS1O17.6_U02
Umie analizować dane pochodzące z czujników i systemów monitorujących w celu przewidywania zagrożeń zdrowotnych, poprawy dobrostanu zwierząt oraz usprawnienia procesów hodowlanych.
2,0
3,0Student:- potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZKS1O17.6_K01
Rozumie znaczenie nowoczesnych technologii w hodowli zwierząt i ich wpływ na efektywność produkcji oraz dobrostan zwierząt, a także potrafi odpowiedzialnie podejmować decyzje dotyczące ich wdrażania.
2,0
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZKS1O17.6_K02
Wykazuje otwartość na innowacje i gotowość do ciągłego doskonalenia swojej wiedzy w zakresie Rolnictwa 4.0, umiejętnie współpracując w interdyscyplinarnych zespołach.
2,0
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Skudlarski J., Rolnictwo 4.0 Czwarta rewolucja technologiczna w rolnictwie, Energia dla wsi, 2024, 1
  2. Samborski S., Rolnictwo precyzyjne, PWN, Warszawa, 2018

Literatura dodatkowa

  1. Sangiorgi F., Robotic milking in Italy: Technical and economical considerations, The First North American Conference on Robotic Milking, Toronto, Canada, 2022
  2. Aerts, J., Kolenda, M., Piwczyński, D., Sitkowska, B., Önder, H., Forecasting milking efficiency of dairy cows milked in an automatic milking system using the decision tree technique, Animals, 2022
  3. Bezen, R., Edan, Y., Halachmi, I., Computer vision system for measuring individual cow feed intake using RGB-D camera and deep learning algorithms, Comput. Electron. Agric, 2020

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Analiza zachowań zwierząt za pomocą sztucznej inteligencji. Zastosowanie systemu rozpoznawania mimiki u zwierząt –sygnalizacja agresji i stresu. Obrazy termograficzne wykonane przez urządzenie FLIR połączone ze smartfonem w wykrywaniu chorób u zwierząt. Wykorzystanie kamer do monitorowania zachowania zwierząt (ocena zdrowia i dobrostanu) oraz ich lokalizacji4
T-A-2Zastosowanie sztucznej inteligencji w wykrywaniu mastitis u krów (system Dairymaster Mission Control). Roboty udojowe wyposażone w czujniki i oprogramowanie oparte na AI. Integracja robotów udojowych z systemami kontroli mikroklimatu w halach do doju2
T-A-3Wykorzystanie sztucznej inteligencji w transporcie2
T-A-4Wykorzystanie w hodowli zwierząt niekomercyjnych danych z „Platform for Big Data in Agricultar” oraz „Global Open Data forAgriculture and Nutrition"4
T-A-5Wykorzystanie sztucznej inteligencji w ocenie bólu u zwierząt. Algorytm wizualny oparty na automatycznym klasyfikatorze obliczeniowym oceniający skalę grymasu konia (HGS)1
T-A-6Inteligentne systemy zarządzania stadami zwierząt. Pozyskiwanie środków finansowych dla gospodarstwa na rozwój Rolnictwa 4.0 w hodowli zwierząt2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicje i pojęcia związane z Rolnictwem 4.0. Aktualny stan Rolnictwa 4.0 w Polsce i na świecie. Korzyści i zagrożenia związane z wykorzystaniem technologii Rolnictwa 4.0 w hodowli zwierząt. Adaptacja zwierząt do nowych technologii (robotyka, automatyzacja). Błędy i awarie w systemach monitorowania (IoT, sensory zdrowia)2
T-W-2Wykorzystanie IoT do monitorowania i sterowania mikroklimatem w pomieszczeniach inwentarskich (temperatura, wilgotność, wentylacja). Automatyczna kontrola bramek sortujących z systemem schładzania krów2
T-W-3Wykorzystanie IoT do monitorowania zdrowia zwierząt. Czujniki AfiTag, CowAlert, CowScout S Leg, Crysta-Heat, IceTag3D, czy RumiWatch służą do monitorowania aktywności, tętna oraz temperatury ciała zwierząt. Opaski i sensory zdrowotne kontrolujące przeżuwanie, aktywność i parametry zdrowotne. Zaawansowane techniki- analiza obrazów i wideo, termowizja w podczerwieni oraz bolusy dożwaczowe monitorujące zdrowie krów. Automatyczne systemy przewidywania chorób, monitoring zdrowia racic w stadzie z użyciem systemów SowSIS i MS Korund oraz wykrywanie chorób układu oddechowego u świń poprzez analizę dźwięków4
T-W-4Wykorzystanie sztucznej inteligencji w predykcji użytkowości rozpłodowej i statusu reprodukcyjnego zwierząt (wykrywanie rui, prognozowanie skuteczności inseminacji oraz monitorowanie oznak zbliżającego się porodu). Technologie oparte na AI analizujące dane z czujników, kamer i systemów IoT- precyzyjne zarządzanie rozrodem w stadzie i optymalizacja procesów hodowlanych2
T-W-5Wykorzystanie sztucznej inteligencji optymalizacji żywienia. Czujniki optymalizujące żywienie, monitorując spożycie paszy i dostosowując dawki do indywidualnych potrzeb zwierząt. Systemy elektronicznego indywidualnego karmienia zwierząt. Czujniki do monitorowania maszyn i precyzyjnego ważenia paszy. Rozwiązania techniczne maszyny i urządzenia do karmienia zwierząt (roboty do podgarniania paszy, roboty do karmienia zwierząt). Ocena behawioru pokarmowego. Wykorzystanie sztucznej inteligencji do oceny jakości pastwisk i ich wykorzystania. Wirtualne ogrodzenia2
T-W-6Wykorzystanie sztucznej inteligencji optymalizacji żywienia. Czujniki optymalizujące żywienie, monitorując spożycie paszy i dostosowując dawki do indywidualnych potrzeb zwierząt. Systemy elektronicznego indywidualnego karmienia zwierząt. Czujniki do monitorowania maszyn i precyzyjnego ważenia paszy. Rozwiązania techniczne maszyny i urządzenia do karmienia zwierząt (roboty do podgarniania paszy, roboty do karmienia zwierząt). Ocena behawioru pokarmowego. Wykorzystanie sztucznej inteligencji do oceny jakości pastwisk i ich wykorzystania. Wirtualne ogrodzenia2
T-W-7Nowoczesna identyfikacja zwierząt. Technologia RFID (Radio Frequency Identification), kolczyki z płytką czujnika, obroże z transponderami, obroże GPS z funkcją monitoringu, biometryczna identyfikacja1
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2samodzielne studiowanie wskazanej literatury5
A-A-3przygotowanie się studenta do zaliczenia4
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie się do zaliczenia6
A-W-3samodzielne studiowanie wskazanej literatury4
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKS1O17.6_W01Student zna podstawowe pojęcia i zasady funkcjonowania Rolnictwa 4.0 oraz jego wpływ na hodowlę zwierząt, w tym zastosowanie sztucznej inteligencji do analizy zdrowia, użytkowości i dobrostanu zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy na temat podstawowych pojęć związanych z Rolnictwem 4.0 oraz praktycznych umiejętności korzystania z nowoczesnych technologii w hodowli zwierząt
C-2Rozwój kompetencji w zakresie projektowania i wdrażania systemów IoT do monitorowania zdrowia zwierząt i warunków środowiskowych w pomieszczeniach inwentarskich, a także analizy otrzymanych danych
C-3Nabycie umiejętności stosowania narzędzi sztucznej inteligencji do analizy dużych zbiorów danych związanych z użytkowością, zdrowiem i żywieniem zwierząt w celu optymalizacji procesów hodowlanych
C-4Zdobycie wiedzy na temat dostępnych źródeł finansowania dla projektów związanych z Rolnictwem 4.0 oraz umiejętności pozyskiwania środków
C-5Zdobycie wiedzy na temat zastosowania sztucznej inteligencji w zarządzaniu stadami zwierząt
Treści programoweT-A-3Wykorzystanie sztucznej inteligencji w transporcie
T-A-5Wykorzystanie sztucznej inteligencji w ocenie bólu u zwierząt. Algorytm wizualny oparty na automatycznym klasyfikatorze obliczeniowym oceniający skalę grymasu konia (HGS)
T-W-1Definicje i pojęcia związane z Rolnictwem 4.0. Aktualny stan Rolnictwa 4.0 w Polsce i na świecie. Korzyści i zagrożenia związane z wykorzystaniem technologii Rolnictwa 4.0 w hodowli zwierząt. Adaptacja zwierząt do nowych technologii (robotyka, automatyzacja). Błędy i awarie w systemach monitorowania (IoT, sensory zdrowia)
Metody nauczaniaM-1Prezentacja multimedialna przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-2Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student:- w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy,- w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału,- w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe,- w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie,- w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKS1O17.6_W02Posiada wiedzę na temat systemów IoT wykorzystywanych do monitorowania mikroklimatu oraz zdrowia zwierząt, a także metod analizy danych w celu optymalizacji procesów hodowlanych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W06ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy na temat podstawowych pojęć związanych z Rolnictwem 4.0 oraz praktycznych umiejętności korzystania z nowoczesnych technologii w hodowli zwierząt
C-2Rozwój kompetencji w zakresie projektowania i wdrażania systemów IoT do monitorowania zdrowia zwierząt i warunków środowiskowych w pomieszczeniach inwentarskich, a także analizy otrzymanych danych
C-3Nabycie umiejętności stosowania narzędzi sztucznej inteligencji do analizy dużych zbiorów danych związanych z użytkowością, zdrowiem i żywieniem zwierząt w celu optymalizacji procesów hodowlanych
C-4Zdobycie wiedzy na temat dostępnych źródeł finansowania dla projektów związanych z Rolnictwem 4.0 oraz umiejętności pozyskiwania środków
Treści programoweT-A-1Analiza zachowań zwierząt za pomocą sztucznej inteligencji. Zastosowanie systemu rozpoznawania mimiki u zwierząt –sygnalizacja agresji i stresu. Obrazy termograficzne wykonane przez urządzenie FLIR połączone ze smartfonem w wykrywaniu chorób u zwierząt. Wykorzystanie kamer do monitorowania zachowania zwierząt (ocena zdrowia i dobrostanu) oraz ich lokalizacji
T-A-2Zastosowanie sztucznej inteligencji w wykrywaniu mastitis u krów (system Dairymaster Mission Control). Roboty udojowe wyposażone w czujniki i oprogramowanie oparte na AI. Integracja robotów udojowych z systemami kontroli mikroklimatu w halach do doju
T-A-3Wykorzystanie sztucznej inteligencji w transporcie
T-A-4Wykorzystanie w hodowli zwierząt niekomercyjnych danych z „Platform for Big Data in Agricultar” oraz „Global Open Data forAgriculture and Nutrition"
T-A-5Wykorzystanie sztucznej inteligencji w ocenie bólu u zwierząt. Algorytm wizualny oparty na automatycznym klasyfikatorze obliczeniowym oceniający skalę grymasu konia (HGS)
T-W-2Wykorzystanie IoT do monitorowania i sterowania mikroklimatem w pomieszczeniach inwentarskich (temperatura, wilgotność, wentylacja). Automatyczna kontrola bramek sortujących z systemem schładzania krów
T-W-3Wykorzystanie IoT do monitorowania zdrowia zwierząt. Czujniki AfiTag, CowAlert, CowScout S Leg, Crysta-Heat, IceTag3D, czy RumiWatch służą do monitorowania aktywności, tętna oraz temperatury ciała zwierząt. Opaski i sensory zdrowotne kontrolujące przeżuwanie, aktywność i parametry zdrowotne. Zaawansowane techniki- analiza obrazów i wideo, termowizja w podczerwieni oraz bolusy dożwaczowe monitorujące zdrowie krów. Automatyczne systemy przewidywania chorób, monitoring zdrowia racic w stadzie z użyciem systemów SowSIS i MS Korund oraz wykrywanie chorób układu oddechowego u świń poprzez analizę dźwięków
T-W-4Wykorzystanie sztucznej inteligencji w predykcji użytkowości rozpłodowej i statusu reprodukcyjnego zwierząt (wykrywanie rui, prognozowanie skuteczności inseminacji oraz monitorowanie oznak zbliżającego się porodu). Technologie oparte na AI analizujące dane z czujników, kamer i systemów IoT- precyzyjne zarządzanie rozrodem w stadzie i optymalizacja procesów hodowlanych
T-W-5Wykorzystanie sztucznej inteligencji optymalizacji żywienia. Czujniki optymalizujące żywienie, monitorując spożycie paszy i dostosowując dawki do indywidualnych potrzeb zwierząt. Systemy elektronicznego indywidualnego karmienia zwierząt. Czujniki do monitorowania maszyn i precyzyjnego ważenia paszy. Rozwiązania techniczne maszyny i urządzenia do karmienia zwierząt (roboty do podgarniania paszy, roboty do karmienia zwierząt). Ocena behawioru pokarmowego. Wykorzystanie sztucznej inteligencji do oceny jakości pastwisk i ich wykorzystania. Wirtualne ogrodzenia
T-W-7Nowoczesna identyfikacja zwierząt. Technologia RFID (Radio Frequency Identification), kolczyki z płytką czujnika, obroże z transponderami, obroże GPS z funkcją monitoringu, biometryczna identyfikacja
Metody nauczaniaM-1Prezentacja multimedialna przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-2Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student:- w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy,- w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału,- w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe,- w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie,- w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKS1O17.6_U01Potrafi stosować nowoczesne technologie, w tym systemy IoT i AI, do monitorowania warunków środowiskowych i zdrowia zwierząt oraz optymalizacji ich użytkowości i żywienia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
Cel przedmiotuC-2Rozwój kompetencji w zakresie projektowania i wdrażania systemów IoT do monitorowania zdrowia zwierząt i warunków środowiskowych w pomieszczeniach inwentarskich, a także analizy otrzymanych danych
C-3Nabycie umiejętności stosowania narzędzi sztucznej inteligencji do analizy dużych zbiorów danych związanych z użytkowością, zdrowiem i żywieniem zwierząt w celu optymalizacji procesów hodowlanych
C-4Zdobycie wiedzy na temat dostępnych źródeł finansowania dla projektów związanych z Rolnictwem 4.0 oraz umiejętności pozyskiwania środków
Treści programoweT-A-1Analiza zachowań zwierząt za pomocą sztucznej inteligencji. Zastosowanie systemu rozpoznawania mimiki u zwierząt –sygnalizacja agresji i stresu. Obrazy termograficzne wykonane przez urządzenie FLIR połączone ze smartfonem w wykrywaniu chorób u zwierząt. Wykorzystanie kamer do monitorowania zachowania zwierząt (ocena zdrowia i dobrostanu) oraz ich lokalizacji
T-A-2Zastosowanie sztucznej inteligencji w wykrywaniu mastitis u krów (system Dairymaster Mission Control). Roboty udojowe wyposażone w czujniki i oprogramowanie oparte na AI. Integracja robotów udojowych z systemami kontroli mikroklimatu w halach do doju
T-A-3Wykorzystanie sztucznej inteligencji w transporcie
T-A-4Wykorzystanie w hodowli zwierząt niekomercyjnych danych z „Platform for Big Data in Agricultar” oraz „Global Open Data forAgriculture and Nutrition"
T-A-5Wykorzystanie sztucznej inteligencji w ocenie bólu u zwierząt. Algorytm wizualny oparty na automatycznym klasyfikatorze obliczeniowym oceniający skalę grymasu konia (HGS)
T-A-6Inteligentne systemy zarządzania stadami zwierząt. Pozyskiwanie środków finansowych dla gospodarstwa na rozwój Rolnictwa 4.0 w hodowli zwierząt
Metody nauczaniaM-1Prezentacja multimedialna przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-2Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student:- potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKS1O17.6_U02Umie analizować dane pochodzące z czujników i systemów monitorujących w celu przewidywania zagrożeń zdrowotnych, poprawy dobrostanu zwierząt oraz usprawnienia procesów hodowlanych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
Cel przedmiotuC-2Rozwój kompetencji w zakresie projektowania i wdrażania systemów IoT do monitorowania zdrowia zwierząt i warunków środowiskowych w pomieszczeniach inwentarskich, a także analizy otrzymanych danych
C-3Nabycie umiejętności stosowania narzędzi sztucznej inteligencji do analizy dużych zbiorów danych związanych z użytkowością, zdrowiem i żywieniem zwierząt w celu optymalizacji procesów hodowlanych
C-4Zdobycie wiedzy na temat dostępnych źródeł finansowania dla projektów związanych z Rolnictwem 4.0 oraz umiejętności pozyskiwania środków
C-5Zdobycie wiedzy na temat zastosowania sztucznej inteligencji w zarządzaniu stadami zwierząt
Treści programoweT-W-3Wykorzystanie IoT do monitorowania zdrowia zwierząt. Czujniki AfiTag, CowAlert, CowScout S Leg, Crysta-Heat, IceTag3D, czy RumiWatch służą do monitorowania aktywności, tętna oraz temperatury ciała zwierząt. Opaski i sensory zdrowotne kontrolujące przeżuwanie, aktywność i parametry zdrowotne. Zaawansowane techniki- analiza obrazów i wideo, termowizja w podczerwieni oraz bolusy dożwaczowe monitorujące zdrowie krów. Automatyczne systemy przewidywania chorób, monitoring zdrowia racic w stadzie z użyciem systemów SowSIS i MS Korund oraz wykrywanie chorób układu oddechowego u świń poprzez analizę dźwięków
Metody nauczaniaM-1Prezentacja multimedialna przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-2Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student:- potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKS1O17.6_K01Rozumie znaczenie nowoczesnych technologii w hodowli zwierząt i ich wpływ na efektywność produkcji oraz dobrostan zwierząt, a także potrafi odpowiedzialnie podejmować decyzje dotyczące ich wdrażania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-2Rozwój kompetencji w zakresie projektowania i wdrażania systemów IoT do monitorowania zdrowia zwierząt i warunków środowiskowych w pomieszczeniach inwentarskich, a także analizy otrzymanych danych
C-3Nabycie umiejętności stosowania narzędzi sztucznej inteligencji do analizy dużych zbiorów danych związanych z użytkowością, zdrowiem i żywieniem zwierząt w celu optymalizacji procesów hodowlanych
Treści programoweT-A-2Zastosowanie sztucznej inteligencji w wykrywaniu mastitis u krów (system Dairymaster Mission Control). Roboty udojowe wyposażone w czujniki i oprogramowanie oparte na AI. Integracja robotów udojowych z systemami kontroli mikroklimatu w halach do doju
T-A-4Wykorzystanie w hodowli zwierząt niekomercyjnych danych z „Platform for Big Data in Agricultar” oraz „Global Open Data forAgriculture and Nutrition"
T-W-7Nowoczesna identyfikacja zwierząt. Technologia RFID (Radio Frequency Identification), kolczyki z płytką czujnika, obroże z transponderami, obroże GPS z funkcją monitoringu, biometryczna identyfikacja
Metody nauczaniaM-2Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKS1O17.6_K02Wykazuje otwartość na innowacje i gotowość do ciągłego doskonalenia swojej wiedzy w zakresie Rolnictwa 4.0, umiejętnie współpracując w interdyscyplinarnych zespołach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-2Rozwój kompetencji w zakresie projektowania i wdrażania systemów IoT do monitorowania zdrowia zwierząt i warunków środowiskowych w pomieszczeniach inwentarskich, a także analizy otrzymanych danych
C-3Nabycie umiejętności stosowania narzędzi sztucznej inteligencji do analizy dużych zbiorów danych związanych z użytkowością, zdrowiem i żywieniem zwierząt w celu optymalizacji procesów hodowlanych
Treści programoweT-A-1Analiza zachowań zwierząt za pomocą sztucznej inteligencji. Zastosowanie systemu rozpoznawania mimiki u zwierząt –sygnalizacja agresji i stresu. Obrazy termograficzne wykonane przez urządzenie FLIR połączone ze smartfonem w wykrywaniu chorób u zwierząt. Wykorzystanie kamer do monitorowania zachowania zwierząt (ocena zdrowia i dobrostanu) oraz ich lokalizacji
T-A-3Wykorzystanie sztucznej inteligencji w transporcie
T-A-4Wykorzystanie w hodowli zwierząt niekomercyjnych danych z „Platform for Big Data in Agricultar” oraz „Global Open Data forAgriculture and Nutrition"
T-W-5Wykorzystanie sztucznej inteligencji optymalizacji żywienia. Czujniki optymalizujące żywienie, monitorując spożycie paszy i dostosowując dawki do indywidualnych potrzeb zwierząt. Systemy elektronicznego indywidualnego karmienia zwierząt. Czujniki do monitorowania maszyn i precyzyjnego ważenia paszy. Rozwiązania techniczne maszyny i urządzenia do karmienia zwierząt (roboty do podgarniania paszy, roboty do karmienia zwierząt). Ocena behawioru pokarmowego. Wykorzystanie sztucznej inteligencji do oceny jakości pastwisk i ich wykorzystania. Wirtualne ogrodzenia
Metody nauczaniaM-2Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela.
3,5
4,0
4,5
5,0