Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (N2)
specjalność: Wycena nieruchomości

Sylabus przedmiotu Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwami
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Kołoszycz <Ewa.Koloszycz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 12 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studentów do zastosowania podstawowych działań organizatorskich w przedsiębiorstwach
C-2Ukształtowanie umiejętności projektowania rozwiązań organizatorskich

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Działania organizacyjne i ich wizja w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych1
T-A-2Zarys rozwiązania organizacyjnego2
T-A-3Identyfikacja stanowisk niekierowniczych oraz projektowanie struktury organizacyjnej3
T-A-4Określanie zakresów zadań realizowanych na stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych2
T-A-5Określanie zapotrzebowania na bazę materialną oraz harmonogramów pracy na stanowiskach2
T-A-6Projektowanie procesów realnych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych1
T-A-7Zaliczenie1
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia13
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena projektów rozwiązań organizacyjnych przygotowywanych podczas zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_C13_W01
Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
E_2A_W03, E_2A_W06C-1T-A-1, T-A-2, T-A-7M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_C13_U01
Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze
E_2A_U11, E_2A_U18C-1, C-2T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-7M-1, M-2S-1, S-2
E_2A_C13_U02
Student proponuje rozwiązania problemów w zakresie planowania, organizowania i kontroli działalności przedsiębiorstwa
E_2A_U03, E_2A_U08, E_2A_U10C-1, C-2T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_C13_K01
Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym
E_2A_K01, E_2A_K04C-1, C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_C13_W01
Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
2,0
3,0Student potrafi scharakteryzować etapy szczegółowej metodyki projektowania organizacji / rozwiązań organizacynych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_C13_U01
Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze
2,0
3,0Student tworzy strukturę organizacyjną w oparciu o zidentyfikowane stanowiska niekierownicze i cele organizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
E_2A_C13_U02
Student proponuje rozwiązania problemów w zakresie planowania, organizowania i kontroli działalności przedsiębiorstwa
2,0
3,0Student potrafi rozwiązać problem w zakresie planowania, organizowania i kontroli działaności przedsiębiorstwa i uzasadnić poprawność przyjętego rozwiązania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_C13_K01
Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym
2,0
3,0Student powinien umieć opracowywać projekt zmian organizacyjnych zgodnie z przyjętą metodyką
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Osterwalder A., Pigneur Y., Tworzenie modeli biznesowych: podręcznik wizjonera, Wydawnictwo Helion, Gliwice, 2012
  2. Kozłowski, R., Liwowski, B, Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Wolters Kluwer Polska, 2011, ibuk libra
  3. Karen Collins, An Introduction to Business, 2012, dostępna online: https://2012books.lardbucket.org/pdfs/an-introduction-to-business-v1.0.pdf

Literatura dodatkowa

  1. Pawlak Z., Smoleń A., Organizacja firmy - projektowanie, budowa, usprawnianie, Poltext, Warszawa, 2008

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Działania organizacyjne i ich wizja w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych1
T-A-2Zarys rozwiązania organizacyjnego2
T-A-3Identyfikacja stanowisk niekierowniczych oraz projektowanie struktury organizacyjnej3
T-A-4Określanie zakresów zadań realizowanych na stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych2
T-A-5Określanie zapotrzebowania na bazę materialną oraz harmonogramów pracy na stanowiskach2
T-A-6Projektowanie procesów realnych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych1
T-A-7Zaliczenie1
12

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia13
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_C13_W01Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_W03Zna i rozumie w pogłębionym stopniu relacje między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
E_2A_W06Zna i rozumie w pogłębionym stopniu wybrane metody i narzędzia opisu, w tym techniki pozyskiwania, przetwarzania i prezentacji danych oraz modelowania zjawisk i procesów społeczno-gospodarczych, a także identyfikowania rządzących nimi prawidłowości
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do zastosowania podstawowych działań organizatorskich w przedsiębiorstwach
Treści programoweT-A-1Działania organizacyjne i ich wizja w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych
T-A-2Zarys rozwiązania organizacyjnego
T-A-7Zaliczenie
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena projektów rozwiązań organizacyjnych przygotowywanych podczas zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi scharakteryzować etapy szczegółowej metodyki projektowania organizacji / rozwiązań organizacynych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_C13_U01Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U11Potrafi samodzielnie zaproponować rozwiązania konkretnych problemów i wskazywać w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
E_2A_U18Potrafi weryfikować swoje działania ze względu na ich skutki ekonomiczno-finansowe, prawne i moralne
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do zastosowania podstawowych działań organizatorskich w przedsiębiorstwach
C-2Ukształtowanie umiejętności projektowania rozwiązań organizatorskich
Treści programoweT-A-2Zarys rozwiązania organizacyjnego
T-A-3Identyfikacja stanowisk niekierowniczych oraz projektowanie struktury organizacyjnej
T-A-4Określanie zakresów zadań realizowanych na stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych
T-A-7Zaliczenie
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena projektów rozwiązań organizacyjnych przygotowywanych podczas zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student tworzy strukturę organizacyjną w oparciu o zidentyfikowane stanowiska niekierownicze i cele organizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_C13_U02Student proponuje rozwiązania problemów w zakresie planowania, organizowania i kontroli działalności przedsiębiorstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U03Potrafi planować i realizować prace indywidualne oraz współpracować z innymi osobami w ramach prac zespołowych przyjmując różne, w tym wiodące role
E_2A_U08Potrafi formułować opinie i proponować rozwiązania problemów związanych z przebiegiem procesów i zjawisk społecznych w zakresie ekonomii i finansów
E_2A_U10Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do zastosowania podstawowych działań organizatorskich w przedsiębiorstwach
C-2Ukształtowanie umiejętności projektowania rozwiązań organizatorskich
Treści programoweT-A-3Identyfikacja stanowisk niekierowniczych oraz projektowanie struktury organizacyjnej
T-A-4Określanie zakresów zadań realizowanych na stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych
T-A-5Określanie zapotrzebowania na bazę materialną oraz harmonogramów pracy na stanowiskach
T-A-6Projektowanie procesów realnych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
T-A-7Zaliczenie
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena projektów rozwiązań organizacyjnych przygotowywanych podczas zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozwiązać problem w zakresie planowania, organizowania i kontroli działaności przedsiębiorstwa i uzasadnić poprawność przyjętego rozwiązania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_C13_K01Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_K01Jest gotów do realizacji zadań ustalonych przez siebie i innych, krytycznej oceny odbieranych treści i wiedzy własnej
E_2A_K04Jest gotów do rozwiązywania problemów w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do zastosowania podstawowych działań organizatorskich w przedsiębiorstwach
C-2Ukształtowanie umiejętności projektowania rozwiązań organizatorskich
Treści programoweT-A-1Działania organizacyjne i ich wizja w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych
T-A-2Zarys rozwiązania organizacyjnego
T-A-3Identyfikacja stanowisk niekierowniczych oraz projektowanie struktury organizacyjnej
T-A-4Określanie zakresów zadań realizowanych na stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych
T-A-5Określanie zapotrzebowania na bazę materialną oraz harmonogramów pracy na stanowiskach
T-A-6Projektowanie procesów realnych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena projektów rozwiązań organizacyjnych przygotowywanych podczas zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student powinien umieć opracowywać projekt zmian organizacyjnych zgodnie z przyjętą metodyką
3,5
4,0
4,5
5,0