Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S2)
specjalność: Konsulting gospodarczy

Sylabus przedmiotu Zarządzanie turystyką zdrowotną I:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie turystyką zdrowotną I
Specjalność Gospodarka turystyczna
Jednostka prowadząca Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw gospodarowania, elementów mikro- i makroekonomii, zasad polityki rynkowej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość zarządzania turystyką zdrowotną.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Turystyka medyczna szansą na pracę (oczekiwanie konsumentów usług)4
T-W-2Segment osób niepelnosprawnych w turystyce (turyści krajowi i zagraniczni)4
T-W-3Zarządzenie - informacja, przepisy prawne - działalnością turystyczną4
T-W-4Nieruchomości turystyczne (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne)4
T-W-5Opieka medyczna w obiektach turystycznych4
T-W-6Usługi transportowe w turystyce zdrowotnej3
T-W-7Ekonomiczne aspekty prowadzenia działalności turystycznej2
T-W-8Realizacja usług kulinarnych - świadczenia gastronomiczne dla różnych grup konsumentów2
T-W-9Współpraca z instutycjami rynku - kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych2
T-W-10Zaliczenie1
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Udział w wykładach30
A-W-2Przygotowanie do wykładów10
A-W-3Studiowanie wskazanej literatury5
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia5
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_D2/3.4_W01
Poznał specyfikę, strukturę i dynamikę gospodarki turystycznej
E_2A_W05, E_2A_W02C-1T-W-8, T-W-6, T-W-5, T-W-9, T-W-2, T-W-7, T-W-3, T-W-4, T-W-1M-1S-1
E_2A_D2/3.4_W02
Student potrafi rozróżnić obiekty turystyczne dla potrzeb turystyki zdrowotnej (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne, przystosowanie obiektów turystyki zdrowotnej do osób niepełnosprawnych).
E_2A_W04, E_2A_W11, E_2A_W02C-1T-W-5, T-W-9, T-W-1, T-W-7, T-W-3, T-W-4, T-W-8, T-W-6, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_D2/3.4_U01
Uczestnictwo w przygotowywaniu elementów strategii zarządzania.
E_2A_U02, E_2A_U03, E_2A_U11C-1T-W-7, T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-2, T-W-6, T-W-8, T-W-4, T-W-9M-1S-1
E_2A_D2/3.4_U02
Posiada umiejętność prowadzenia działalności turystycznej.
E_2A_U01, E_2A_U04C-1T-W-7, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-9, T-W-2, T-W-1, T-W-5, T-W-8M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_D2/3.4_K01
Posiada kompetencje w zakresie animacji czasu wolnego w obiektach turystyki zdrowotnej.
E_2A_K03, E_2A_K06C-1T-W-9, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-2, T-W-1, T-W-7, T-W-8M-1S-1
E_2A_D2/3.4_K02
Posiada zdolności kierownicze. Potrafi współpracować z instytucjami rynku (m.in. dba o kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych).
E_2A_K04, E_2A_K03C-1T-W-9, T-W-7, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-W-8M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_D2/3.4_W01
Poznał specyfikę, strukturę i dynamikę gospodarki turystycznej
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu gospodarki turystycznej
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne
E_2A_D2/3.4_W02
Student potrafi rozróżnić obiekty turystyczne dla potrzeb turystyki zdrowotnej (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne, przystosowanie obiektów turystyki zdrowotnej do osób niepełnosprawnych).
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu turystyki zdrowotnej
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_D2/3.4_U01
Uczestnictwo w przygotowywaniu elementów strategii zarządzania.
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu zarządzania
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne
E_2A_D2/3.4_U02
Posiada umiejętność prowadzenia działalności turystycznej.
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_D2/3.4_K01
Posiada kompetencje w zakresie animacji czasu wolnego w obiektach turystyki zdrowotnej.
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu animacji czasu wolnego w obiektach turystyki zdrowotnej
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne
E_2A_D2/3.4_K02
Posiada zdolności kierownicze. Potrafi współpracować z instytucjami rynku (m.in. dba o kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych).
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu kapitału ludzkiego w przedsiębiorstwie
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne

Literatura podstawowa

  1. Wojtasik L., Tauber R.D., Nowoczesna turystyka i rekreacja, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań, 2007
  2. M. Boruszczak (red.), Turystyka zdrowotna, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, Gdańsk, 2010
  3. A. R. Szromek, Turystyka w polskich uzdrowiskach i prawne uwarunkowania jej rozwoju, Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej, seria Organizacja i zarządzanie, Gliwice, 2007, zeszyt 40
  4. N. Oleszczyk, N. Dominiak, An analysis of health tourism: The example of Kołobrzeg, Tourism / Turyzm, 2021, Available at: https://digijournals.uni.lodz.pl/turyzm/vol31/iss1/15

Literatura dodatkowa

  1. Sikora K., Makilla D., Gospodarka turystyczna wobec integracji I rozszerzenia sié Unii Europejskiej, Wyzsza Pomorska Szkola Turystyki i Hotelarstwa, Bydgoszcz, 2003
  2. A. R. Szromek, Wskaźniki ilościowe w ocenie sprawności operacyjnej sanatoriów, Wyd. Politechniki Śląskiej w Gliwicach, Gliwice, 2007
  3. Ustawa o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych z dnia 28 lipca 2005 roku (Dz. U., nr 167, poz. 1399), 2005

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Turystyka medyczna szansą na pracę (oczekiwanie konsumentów usług)4
T-W-2Segment osób niepelnosprawnych w turystyce (turyści krajowi i zagraniczni)4
T-W-3Zarządzenie - informacja, przepisy prawne - działalnością turystyczną4
T-W-4Nieruchomości turystyczne (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne)4
T-W-5Opieka medyczna w obiektach turystycznych4
T-W-6Usługi transportowe w turystyce zdrowotnej3
T-W-7Ekonomiczne aspekty prowadzenia działalności turystycznej2
T-W-8Realizacja usług kulinarnych - świadczenia gastronomiczne dla różnych grup konsumentów2
T-W-9Współpraca z instutycjami rynku - kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych2
T-W-10Zaliczenie1
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach30
A-W-2Przygotowanie do wykładów10
A-W-3Studiowanie wskazanej literatury5
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia5
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D2/3.4_W01Poznał specyfikę, strukturę i dynamikę gospodarki turystycznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_W05Zna i rozumie w pogłębionym stopniu miejsce i rolę człowieka jako podmiotu tworzącego i działającego w strukturach społeczno-gospodarczych oraz obszary jego aktywności społeczno-gospodarczej
E_2A_W02Zna i rozumie w pogłębionym stopniu struktury i instytucje społeczne
Cel przedmiotuC-1Znajomość zarządzania turystyką zdrowotną.
Treści programoweT-W-8Realizacja usług kulinarnych - świadczenia gastronomiczne dla różnych grup konsumentów
T-W-6Usługi transportowe w turystyce zdrowotnej
T-W-5Opieka medyczna w obiektach turystycznych
T-W-9Współpraca z instutycjami rynku - kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych
T-W-2Segment osób niepelnosprawnych w turystyce (turyści krajowi i zagraniczni)
T-W-7Ekonomiczne aspekty prowadzenia działalności turystycznej
T-W-3Zarządzenie - informacja, przepisy prawne - działalnością turystyczną
T-W-4Nieruchomości turystyczne (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne)
T-W-1Turystyka medyczna szansą na pracę (oczekiwanie konsumentów usług)
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu gospodarki turystycznej
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D2/3.4_W02Student potrafi rozróżnić obiekty turystyczne dla potrzeb turystyki zdrowotnej (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne, przystosowanie obiektów turystyki zdrowotnej do osób niepełnosprawnych).
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_W04Zna i rozumie w pogłębionym stopniu różne rodzaje więzi społecznych i występujące między nimi prawidłowości
E_2A_W11Zna i rozumie w pogłębionym stopniu system finansowy i jego wpływ na funkcjonowanie gospodarki
E_2A_W02Zna i rozumie w pogłębionym stopniu struktury i instytucje społeczne
Cel przedmiotuC-1Znajomość zarządzania turystyką zdrowotną.
Treści programoweT-W-5Opieka medyczna w obiektach turystycznych
T-W-9Współpraca z instutycjami rynku - kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych
T-W-1Turystyka medyczna szansą na pracę (oczekiwanie konsumentów usług)
T-W-7Ekonomiczne aspekty prowadzenia działalności turystycznej
T-W-3Zarządzenie - informacja, przepisy prawne - działalnością turystyczną
T-W-4Nieruchomości turystyczne (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne)
T-W-8Realizacja usług kulinarnych - świadczenia gastronomiczne dla różnych grup konsumentów
T-W-6Usługi transportowe w turystyce zdrowotnej
T-W-2Segment osób niepelnosprawnych w turystyce (turyści krajowi i zagraniczni)
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu turystyki zdrowotnej
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D2/3.4_U01Uczestnictwo w przygotowywaniu elementów strategii zarządzania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U02Potrafi zastosować wiedzę teoretyczną, stosując właściwy dobór źródeł i informacji oraz metod i narzędzi, do formułowania i rozwiązywania nietypowych i złożonych problemów dotyczących procesów i zjawisk społeczno-gospodarczych oraz rozwiązywać zadania w nieprzewidywalnych warunkach w sposób innowacyjny
E_2A_U03Potrafi planować i realizować prace indywidualne oraz współpracować z innymi osobami w ramach prac zespołowych przyjmując różne, w tym wiodące role
E_2A_U11Potrafi samodzielnie zaproponować rozwiązania konkretnych problemów i wskazywać w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Cel przedmiotuC-1Znajomość zarządzania turystyką zdrowotną.
Treści programoweT-W-7Ekonomiczne aspekty prowadzenia działalności turystycznej
T-W-3Zarządzenie - informacja, przepisy prawne - działalnością turystyczną
T-W-1Turystyka medyczna szansą na pracę (oczekiwanie konsumentów usług)
T-W-5Opieka medyczna w obiektach turystycznych
T-W-2Segment osób niepelnosprawnych w turystyce (turyści krajowi i zagraniczni)
T-W-6Usługi transportowe w turystyce zdrowotnej
T-W-8Realizacja usług kulinarnych - świadczenia gastronomiczne dla różnych grup konsumentów
T-W-4Nieruchomości turystyczne (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne)
T-W-9Współpraca z instutycjami rynku - kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu zarządzania
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D2/3.4_U02Posiada umiejętność prowadzenia działalności turystycznej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U01Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę naukową do interpretacji i wyjaśniania zjawisk społeczno-gospodarczych oraz wzajemnych relacji między nimi
E_2A_U04Potrafi zastosować narzędzia i metody pomiaru zjawisk rynkowych
Cel przedmiotuC-1Znajomość zarządzania turystyką zdrowotną.
Treści programoweT-W-7Ekonomiczne aspekty prowadzenia działalności turystycznej
T-W-3Zarządzenie - informacja, przepisy prawne - działalnością turystyczną
T-W-4Nieruchomości turystyczne (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne)
T-W-6Usługi transportowe w turystyce zdrowotnej
T-W-9Współpraca z instutycjami rynku - kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych
T-W-2Segment osób niepelnosprawnych w turystyce (turyści krajowi i zagraniczni)
T-W-1Turystyka medyczna szansą na pracę (oczekiwanie konsumentów usług)
T-W-5Opieka medyczna w obiektach turystycznych
T-W-8Realizacja usług kulinarnych - świadczenia gastronomiczne dla różnych grup konsumentów
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D2/3.4_K01Posiada kompetencje w zakresie animacji czasu wolnego w obiektach turystyki zdrowotnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_K03Jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne, etyczne i polityczne oraz inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego i interesu publicznego
E_2A_K06Jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej, rozwijania dorobku zawodu
Cel przedmiotuC-1Znajomość zarządzania turystyką zdrowotną.
Treści programoweT-W-9Współpraca z instutycjami rynku - kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych
T-W-4Nieruchomości turystyczne (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne)
T-W-3Zarządzenie - informacja, przepisy prawne - działalnością turystyczną
T-W-5Opieka medyczna w obiektach turystycznych
T-W-6Usługi transportowe w turystyce zdrowotnej
T-W-2Segment osób niepelnosprawnych w turystyce (turyści krajowi i zagraniczni)
T-W-1Turystyka medyczna szansą na pracę (oczekiwanie konsumentów usług)
T-W-7Ekonomiczne aspekty prowadzenia działalności turystycznej
T-W-8Realizacja usług kulinarnych - świadczenia gastronomiczne dla różnych grup konsumentów
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu animacji czasu wolnego w obiektach turystyki zdrowotnej
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D2/3.4_K02Posiada zdolności kierownicze. Potrafi współpracować z instytucjami rynku (m.in. dba o kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych).
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_K04Jest gotów do rozwiązywania problemów w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
E_2A_K03Jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne, etyczne i polityczne oraz inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego i interesu publicznego
Cel przedmiotuC-1Znajomość zarządzania turystyką zdrowotną.
Treści programoweT-W-9Współpraca z instutycjami rynku - kwalifikacje pracowników obiektów turystycznych
T-W-7Ekonomiczne aspekty prowadzenia działalności turystycznej
T-W-3Zarządzenie - informacja, przepisy prawne - działalnością turystyczną
T-W-4Nieruchomości turystyczne (uzdrowiska, sanatoria, ośrodki wypoczynkowo-rehabilitacyjne)
T-W-6Usługi transportowe w turystyce zdrowotnej
T-W-5Opieka medyczna w obiektach turystycznych
T-W-2Segment osób niepelnosprawnych w turystyce (turyści krajowi i zagraniczni)
T-W-1Turystyka medyczna szansą na pracę (oczekiwanie konsumentów usług)
T-W-8Realizacja usług kulinarnych - świadczenia gastronomiczne dla różnych grup konsumentów
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu kapitału ludzkiego w przedsiębiorstwie
3,0W zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy
3,5Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku.
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności
5,0Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne