Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju

Sylabus przedmiotu Rolnictwo ekologiczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Rolnictwo ekologiczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Marketingu
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Malkowski <Arkadiusz.Malkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 5 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu biologii na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ekolabeling - certyfikacja produktów żywnościowych. Transformacja gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Regulacje prawne rolnictwa ekologicznego.5
T-A-2Przygotowanie wniosku o płatność z zakresu rolnictwa ekologicznego. Certyfikacja w gospodarstwie ekologicznym. Sporządzanie dokumentacji.5
10
wykłady
T-W-1Istota rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo ekologiczne w Polsce i na świecie.5
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury8
A-A-3przygotowanie do zaliczenia7
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury13
A-W-3przygotowanie do zaliczenia7
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie nad sporządzaniem projektu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie pracy pisemnej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_W01
posiada wiedzę z zakresu podstawowych pojęć dotyczących rolnictwa ekologicznego, organizacji i zasad światowej i polskiej produkcji ekologicznej; posiada wiedzą z obowiązujących norm prawnych w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz obrotu surowcami ekologicznymi
RWZR_10-_W04, RWZR_10-_W01C-1T-W-1, T-A-1M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_U01
zna podstawowe zasady dotyczące prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, posiada umiejętność korzystania z form wsparcia i pomocy ze środków unijnych dla produkcji ekologicznej
RWZR_10-_U02, RWZR_10-_U04C-1T-A-2M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_K01
zna poziom własnych kompetencji oraz swoje ograniczenia w wykonywaniu zadań zawodowych, rozpoznaje problemy, które są poza zakresem jego kompetencji i wie do kogo zwrócić się o pomoc; kształtowana jest postawa odpowiedzialności za problemy środowiska lokalnego; odpowiedzialnie projektuje i wykonuje zadania zawodowe
RWZR_10-_K02C-1T-W-1, T-A-1, T-A-2M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_W01
posiada wiedzę z zakresu podstawowych pojęć dotyczących rolnictwa ekologicznego, organizacji i zasad światowej i polskiej produkcji ekologicznej; posiada wiedzą z obowiązujących norm prawnych w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz obrotu surowcami ekologicznymi
2,0
3,0Student zna podstawowe pojęcia dotyczące rolnictwa ekologicznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_U01
zna podstawowe zasady dotyczące prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, posiada umiejętność korzystania z form wsparcia i pomocy ze środków unijnych dla produkcji ekologicznej
2,0
3,0Student zna podstawowe zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_K01
zna poziom własnych kompetencji oraz swoje ograniczenia w wykonywaniu zadań zawodowych, rozpoznaje problemy, które są poza zakresem jego kompetencji i wie do kogo zwrócić się o pomoc; kształtowana jest postawa odpowiedzialności za problemy środowiska lokalnego; odpowiedzialnie projektuje i wykonuje zadania zawodowe
2,0
3,0Student orientuje się w omawianej tematyce, ale wykazuje niewielką aktywność i samodzielność, przy ukierunkowaniu prowadzącego podejmuje dyskusję. Potrafi współpracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grykień S., Bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Wydawnictwo Akademii Świętokrzyskiej Kielce: 63–71, Kielce, 2005
  2. Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne od teorii do praktyki, Stowarzyszenie EKOLAND i Fundacja LEBEN&UMWELT, Warszawa, 1993
  3. Tyburski J., Żakowska-Biemans S., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, Warszawa, 2007

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ekolabeling - certyfikacja produktów żywnościowych. Transformacja gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Regulacje prawne rolnictwa ekologicznego.5
T-A-2Przygotowanie wniosku o płatność z zakresu rolnictwa ekologicznego. Certyfikacja w gospodarstwie ekologicznym. Sporządzanie dokumentacji.5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo ekologiczne w Polsce i na świecie.5
5

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury8
A-A-3przygotowanie do zaliczenia7
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury13
A-W-3przygotowanie do zaliczenia7
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10A_PD-RWZR-6_W01posiada wiedzę z zakresu podstawowych pojęć dotyczących rolnictwa ekologicznego, organizacji i zasad światowej i polskiej produkcji ekologicznej; posiada wiedzą z obowiązujących norm prawnych w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz obrotu surowcami ekologicznymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_W04ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów, ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
RWZR_10-_W01wskazuje ekonomicznie efektywne systemy chowu zwierząt, sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu, uzyskiwaniu prozdrowotnej jakości produktów oraz kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego, opisuje zasady funkcjonowania programów rolnośrodowiskowych, zna podstawy agrobiznesu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego
Treści programoweT-W-1Istota rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo ekologiczne w Polsce i na świecie.
T-A-1Ekolabeling - certyfikacja produktów żywnościowych. Transformacja gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Regulacje prawne rolnictwa ekologicznego.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie nad sporządzaniem projektu
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie pracy pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe pojęcia dotyczące rolnictwa ekologicznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10A_PD-RWZR-6_U01zna podstawowe zasady dotyczące prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, posiada umiejętność korzystania z form wsparcia i pomocy ze środków unijnych dla produkcji ekologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_U02samodzielnie analizuje podstawowe problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania podstawowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego profilu kształcenia
RWZR_10-_U04posiada umiejętność korzystania z form wsparcia i pomocy ze środków unijnych dla różnych dziedzin produkcji rolniczej, potrafi stworzyć produkt agroturystyczny uwzględniający zasoby gospodarstwa oraz walory regionu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego
Treści programoweT-A-2Przygotowanie wniosku o płatność z zakresu rolnictwa ekologicznego. Certyfikacja w gospodarstwie ekologicznym. Sporządzanie dokumentacji.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie nad sporządzaniem projektu
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie pracy pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10A_PD-RWZR-6_K01zna poziom własnych kompetencji oraz swoje ograniczenia w wykonywaniu zadań zawodowych, rozpoznaje problemy, które są poza zakresem jego kompetencji i wie do kogo zwrócić się o pomoc; kształtowana jest postawa odpowiedzialności za problemy środowiska lokalnego; odpowiedzialnie projektuje i wykonuje zadania zawodowe
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_K02prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat; systematycznie wzbogaca wiedzę zawodowa i kształtuje umiejętności dążąc do profesjonalizmu; wykazuje odpowiedzialność moralną za człowieka i wykonywanie zadań zawodowych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego
Treści programoweT-W-1Istota rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo ekologiczne w Polsce i na świecie.
T-A-1Ekolabeling - certyfikacja produktów żywnościowych. Transformacja gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Regulacje prawne rolnictwa ekologicznego.
T-A-2Przygotowanie wniosku o płatność z zakresu rolnictwa ekologicznego. Certyfikacja w gospodarstwie ekologicznym. Sporządzanie dokumentacji.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie nad sporządzaniem projektu
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie pracy pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student orientuje się w omawianej tematyce, ale wykazuje niewielką aktywność i samodzielność, przy ukierunkowaniu prowadzącego podejmuje dyskusję. Potrafi współpracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0