Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)

Sylabus przedmiotu Elementy biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Elementy biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej
Nauczyciel odpowiedzialny Agata Markowska-Szczupak <Agata.Markowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Mirosława El Fray <Miroslawa.ElFray@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 15 1,00,38zaliczenie
wykładyW1 15 1,00,62egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu biologii, mikrobiologii, biochemii i chemii na poziomie szkoły wyższej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest teoretyczne i praktyczne zapoznanie studenta z problematyką biotechnologii. Studenci posiadają umiejętność funkcjonowania na styku technologii i najnowszych metod biologii eksperymentalnej oraz mogą współpracować ze specjalistami dziedzin pokrewnych. Przedmiot w zakresie podstawowym przygotowuje do pracy w przemyśle biotechnologicznym, do poznawania technik, wykorzystania urządzeń i prowadzenia procesów biotechnologicznych oraz do pracy w laboratoriach badawczych z użyciem materiału biologicznego i nowoczesnej aparatury badawczej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody określania biomasy w procesach biotechnologicznych.5
T-L-2Określenie aktywności wybranych enzymów. Izolacja i elektroforeza kwasów nukleinowych.5
T-L-3Ocena podatności polimerów, w tym biopolimerów (pochodzących ze źródeł odnawialnych) na biodegradację w teście płytkowym i w testach glebowych.5
15
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do biotechnologii: definicja i podział biotechnologii, klasy produktów biotechnologicznych.1
T-W-2Główni gracze na rynku biotechnologii w Polsce i na świecie.1
T-W-3Ogólne warunki prowadzenia Bioprocesów. Metody hodowli drobnoustrojów/linii komórkowych w procesie biotechnologicznym.3
T-W-4Metody powstawania bio-leków i szczepionek. Biokosmetologia.2
T-W-5Perspektywy zastosowania biopestycydów i bionawozów.2
T-W-6Zastosowanie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) w przemyśle faramceutycznym, chemicznym i pokrewnych.3
T-W-7Inżynieria bioprocesowa: inżynieria bioreaktorów, procesy rozdzielania i oczyszczania substratów i produktów bioprocesów.2
T-W-8Cechy patentu biotechnologicznego.1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do kolokwium13
A-L-3Konsultacje2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Analiza piśmiennictwa3
A-W-3Przygotowanie referatu3
A-W-4Przygotowanie do egzaminu5
A-W-5Konsultacje2
A-W-6egzamin2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady z prezentacjami multimedialnymi
M-2Referaty studentów (prezentacje multimedialne) na wybrane tematy biotechnologiczne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne: doświadczenia prowadzone przez studentów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Dyskusja i ocena referatów
S-2Ocena formująca: Kolokwia w toku ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_A01_W01
w podstawowy sposób charakteryzuje organizmy, głównie bakterie i grzyby mikroskopowe stosowane w biotechnologii.
TCH_2A_W01C-1T-W-1, T-L-3, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-3, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-W-4, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3
TCH_2A_A01_W02
teoretycznie i w zakresie podstawowym praktycznie definiuje procesy biotechnologiczne
TCH_2A_W01C-1T-W-1, T-W-3, T-W-8, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-2, T-W-5, T-L-2, T-L-3, T-L-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_A01_U01
stosuje podstawowe techniki wykorzystywane w mikrobiologii oraz obsługuje podstawowe urządzenia stosowane w biotechnologii.
TCH_2A_U01C-1T-L-2, T-L-3, T-L-1M-1S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_A01_W01
w podstawowy sposób charakteryzuje organizmy, głównie bakterie i grzyby mikroskopowe stosowane w biotechnologii.
2,0
3,0Przeciętna wiedza w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
TCH_2A_A01_W02
teoretycznie i w zakresie podstawowym praktycznie definiuje procesy biotechnologiczne
2,0
3,0Przeciętna wiedza w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_A01_U01
stosuje podstawowe techniki wykorzystywane w mikrobiologii oraz obsługuje podstawowe urządzenia stosowane w biotechnologii.
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z., Kowal K., Mikrobiologia techniczna, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2000
  2. Żakowska Z., Stobińska H., Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Politechnika Łódzka, Łódź, 2000
  3. Szewczyk K.W., Technologia biochemiczna, Politechnika Warszawska, Warszawa, 2003
  4. Bednarski W., Fiedurek J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Malepszy St., Niemierowicz-Szczytt K., Przybecki Zb., Biotechnologia w genetyce i hodowli roślin, PWN, Warszawa, 1989
  2. Chmiel A., Biotechnologia, PWN, Warszawa, 1998

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody określania biomasy w procesach biotechnologicznych.5
T-L-2Określenie aktywności wybranych enzymów. Izolacja i elektroforeza kwasów nukleinowych.5
T-L-3Ocena podatności polimerów, w tym biopolimerów (pochodzących ze źródeł odnawialnych) na biodegradację w teście płytkowym i w testach glebowych.5
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do biotechnologii: definicja i podział biotechnologii, klasy produktów biotechnologicznych.1
T-W-2Główni gracze na rynku biotechnologii w Polsce i na świecie.1
T-W-3Ogólne warunki prowadzenia Bioprocesów. Metody hodowli drobnoustrojów/linii komórkowych w procesie biotechnologicznym.3
T-W-4Metody powstawania bio-leków i szczepionek. Biokosmetologia.2
T-W-5Perspektywy zastosowania biopestycydów i bionawozów.2
T-W-6Zastosowanie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) w przemyśle faramceutycznym, chemicznym i pokrewnych.3
T-W-7Inżynieria bioprocesowa: inżynieria bioreaktorów, procesy rozdzielania i oczyszczania substratów i produktów bioprocesów.2
T-W-8Cechy patentu biotechnologicznego.1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do kolokwium13
A-L-3Konsultacje2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Analiza piśmiennictwa3
A-W-3Przygotowanie referatu3
A-W-4Przygotowanie do egzaminu5
A-W-5Konsultacje2
A-W-6egzamin2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A01_W01w podstawowy sposób charakteryzuje organizmy, głównie bakterie i grzyby mikroskopowe stosowane w biotechnologii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W01Absolwent posiada pogłębioną wiedzę w zakresie procesów chemicznych, obejmującą odpowiedni dobór materiałów, surowców, metod, technik, aparatury i urządzeń do realizacji procesów chemicznych/biochemicznych oraz metod charakteryzowania surowców i otrzymanych produktów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest teoretyczne i praktyczne zapoznanie studenta z problematyką biotechnologii. Studenci posiadają umiejętność funkcjonowania na styku technologii i najnowszych metod biologii eksperymentalnej oraz mogą współpracować ze specjalistami dziedzin pokrewnych. Przedmiot w zakresie podstawowym przygotowuje do pracy w przemyśle biotechnologicznym, do poznawania technik, wykorzystania urządzeń i prowadzenia procesów biotechnologicznych oraz do pracy w laboratoriach badawczych z użyciem materiału biologicznego i nowoczesnej aparatury badawczej.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do biotechnologii: definicja i podział biotechnologii, klasy produktów biotechnologicznych.
T-L-3Ocena podatności polimerów, w tym biopolimerów (pochodzących ze źródeł odnawialnych) na biodegradację w teście płytkowym i w testach glebowych.
T-W-6Zastosowanie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) w przemyśle faramceutycznym, chemicznym i pokrewnych.
T-W-7Inżynieria bioprocesowa: inżynieria bioreaktorów, procesy rozdzielania i oczyszczania substratów i produktów bioprocesów.
T-W-8Cechy patentu biotechnologicznego.
T-W-3Ogólne warunki prowadzenia Bioprocesów. Metody hodowli drobnoustrojów/linii komórkowych w procesie biotechnologicznym.
T-W-5Perspektywy zastosowania biopestycydów i bionawozów.
T-L-1Metody określania biomasy w procesach biotechnologicznych.
T-L-2Określenie aktywności wybranych enzymów. Izolacja i elektroforeza kwasów nukleinowych.
T-W-4Metody powstawania bio-leków i szczepionek. Biokosmetologia.
T-W-2Główni gracze na rynku biotechnologii w Polsce i na świecie.
Metody nauczaniaM-1Wykłady z prezentacjami multimedialnymi
M-2Referaty studentów (prezentacje multimedialne) na wybrane tematy biotechnologiczne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne: doświadczenia prowadzone przez studentów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dyskusja i ocena referatów
S-2Ocena formująca: Kolokwia w toku ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętna wiedza w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A01_W02teoretycznie i w zakresie podstawowym praktycznie definiuje procesy biotechnologiczne
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W01Absolwent posiada pogłębioną wiedzę w zakresie procesów chemicznych, obejmującą odpowiedni dobór materiałów, surowców, metod, technik, aparatury i urządzeń do realizacji procesów chemicznych/biochemicznych oraz metod charakteryzowania surowców i otrzymanych produktów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest teoretyczne i praktyczne zapoznanie studenta z problematyką biotechnologii. Studenci posiadają umiejętność funkcjonowania na styku technologii i najnowszych metod biologii eksperymentalnej oraz mogą współpracować ze specjalistami dziedzin pokrewnych. Przedmiot w zakresie podstawowym przygotowuje do pracy w przemyśle biotechnologicznym, do poznawania technik, wykorzystania urządzeń i prowadzenia procesów biotechnologicznych oraz do pracy w laboratoriach badawczych z użyciem materiału biologicznego i nowoczesnej aparatury badawczej.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do biotechnologii: definicja i podział biotechnologii, klasy produktów biotechnologicznych.
T-W-3Ogólne warunki prowadzenia Bioprocesów. Metody hodowli drobnoustrojów/linii komórkowych w procesie biotechnologicznym.
T-W-8Cechy patentu biotechnologicznego.
T-W-4Metody powstawania bio-leków i szczepionek. Biokosmetologia.
T-W-6Zastosowanie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) w przemyśle faramceutycznym, chemicznym i pokrewnych.
T-W-7Inżynieria bioprocesowa: inżynieria bioreaktorów, procesy rozdzielania i oczyszczania substratów i produktów bioprocesów.
T-W-2Główni gracze na rynku biotechnologii w Polsce i na świecie.
T-W-5Perspektywy zastosowania biopestycydów i bionawozów.
T-L-2Określenie aktywności wybranych enzymów. Izolacja i elektroforeza kwasów nukleinowych.
T-L-3Ocena podatności polimerów, w tym biopolimerów (pochodzących ze źródeł odnawialnych) na biodegradację w teście płytkowym i w testach glebowych.
T-L-1Metody określania biomasy w procesach biotechnologicznych.
Metody nauczaniaM-1Wykłady z prezentacjami multimedialnymi
M-2Referaty studentów (prezentacje multimedialne) na wybrane tematy biotechnologiczne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne: doświadczenia prowadzone przez studentów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dyskusja i ocena referatów
S-2Ocena formująca: Kolokwia w toku ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętna wiedza w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A01_U01stosuje podstawowe techniki wykorzystywane w mikrobiologii oraz obsługuje podstawowe urządzenia stosowane w biotechnologii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U01Absolwent potrafi wykorzystać pogłębioną wiedzę w zakresie procesów chemicznych, obejmującą odpowiedni dobór materiałów, surowców, metod, technik, aparatury i urządzeń do realizacji procesów chemicznych/biochemicznych oraz potrafi zastosować metody charakteryzowania surowców i otrzymanych produktów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest teoretyczne i praktyczne zapoznanie studenta z problematyką biotechnologii. Studenci posiadają umiejętność funkcjonowania na styku technologii i najnowszych metod biologii eksperymentalnej oraz mogą współpracować ze specjalistami dziedzin pokrewnych. Przedmiot w zakresie podstawowym przygotowuje do pracy w przemyśle biotechnologicznym, do poznawania technik, wykorzystania urządzeń i prowadzenia procesów biotechnologicznych oraz do pracy w laboratoriach badawczych z użyciem materiału biologicznego i nowoczesnej aparatury badawczej.
Treści programoweT-L-2Określenie aktywności wybranych enzymów. Izolacja i elektroforeza kwasów nukleinowych.
T-L-3Ocena podatności polimerów, w tym biopolimerów (pochodzących ze źródeł odnawialnych) na biodegradację w teście płytkowym i w testach glebowych.
T-L-1Metody określania biomasy w procesach biotechnologicznych.
Metody nauczaniaM-1Wykłady z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dyskusja i ocena referatów
S-2Ocena formująca: Kolokwia w toku ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0