Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)

Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo żywności ekologicznej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Towaroznawstwo żywności ekologicznej
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 12

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 20 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 10 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza i umiejętności z przedmiotów z zakresu chemii żywności i analizy i oceny jakości żywności oraz podstawowa wiedza z zakresu technologii żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej żywności ekologicznej od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym2
T-L-2Metody stosowane w analizie i ocenie jakości żywności ekologicznej4
T-L-3Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów w żywności konwencjonalnej i ekologicznej2
T-L-4Ocena wybranych składników bioaktywnych w produktach ekologicznych4
T-L-5Systemy zarządzania jakością stosowane w produkcji żywności ekologicznej4
T-L-6Ocena poprawności etykietowania żywnosci ekologicznej2
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń2
20
wykłady
T-W-1Wprowadzenie. Produkcja zrównoważona i rolnictwo ekologiczne2
T-W-2Uwarunkowania prawne UE i krajowe w zakresie produkcji ekologicznej4
T-W-3Przetwórstwo żywności ekologicznej2
T-W-4Certyfikacja i znakowanie żywności ekologicznej.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Bieżące przygotowanie do zajęć10
30
wykłady
A-W-1Przygotowanie do zaliczenia20
A-W-2Studiowanie piśmiennictwa10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie w formie pisemnej z treści wykładów i ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Oceny cząstkowe za wykonanie poszczególnych ćwiczeń.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-11tr_W01
Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia związane z towaroznawstwem żywnosci ekologicznej.
TZZ_2A_W06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-1
TZZ_2A_Gr1-11tr_W02
Zna i rozumie w pogłębionym stopniu cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze żywności ekologicznej
TZZ_2A_W12C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-11tr_U01
Potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości żywnosci ekologicznej,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce.
TZZ_2A_U01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-11tr_K01
Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych w zakresie towaroznawstwa żywnosci ekologicznej oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku napotkania trudności.
TZZ_2A_K03C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-11tr_W01
Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia związane z towaroznawstwem żywnosci ekologicznej.
2,0
3,0W dostatecznym stopniu zna i rozumie w pogłębionym stopniu wiedzę z zakresu towaroznawstwa żywnosci ekologicznej.
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_2A_Gr1-11tr_W02
Zna i rozumie w pogłębionym stopniu cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze żywności ekologicznej
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu ma pogłębioną wiedzę w zakresie cech fizykochemicznych i wartości odżywczej napojów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-11tr_U01
Potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości żywnosci ekologicznej,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce.
2,0
3,0W dostatecznym stopniu potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości żywnosci ekologicznej,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-11tr_K01
Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych w zakresie towaroznawstwa żywnosci ekologicznej oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku napotkania trudności.
2,0
3,0Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych w zakresie towaroznawstwa żywnosci ekologicznej oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku napotkania trudności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Przybyłowski P. (red.)., Towaroznawstwo artykułów spożywczych, Akademia Morska, Gdynia, 2013
  2. Hallman E., Żywność ekologiczna : skrypt do ćwiczeń., Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2014
  3. Flaczyk E., Korczak J., Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Warszawa, 2010
  4. Pachołek B., Żmudziński W., Podsiadłowska J., Towaroznawstwo żywności., Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Poznań, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Aktualne akty prawa żywnościowego krajowego i UE w zakresie produktów rolnictwa ekologicznego
  2. Foods, MDPI

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym2
T-L-2Metody stosowane w analizie i ocenie jakości żywności ekologicznej4
T-L-3Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów w żywności konwencjonalnej i ekologicznej2
T-L-4Ocena wybranych składników bioaktywnych w produktach ekologicznych4
T-L-5Systemy zarządzania jakością stosowane w produkcji żywności ekologicznej4
T-L-6Ocena poprawności etykietowania żywnosci ekologicznej2
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie. Produkcja zrównoważona i rolnictwo ekologiczne2
T-W-2Uwarunkowania prawne UE i krajowe w zakresie produkcji ekologicznej4
T-W-3Przetwórstwo żywności ekologicznej2
T-W-4Certyfikacja i znakowanie żywności ekologicznej.2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Bieżące przygotowanie do zajęć10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Przygotowanie do zaliczenia20
A-W-2Studiowanie piśmiennictwa10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-11tr_W01Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia związane z towaroznawstwem żywnosci ekologicznej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W06Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia towaroznawstwa żywności, systemy kwalifikacji towarów, zarządzania jakością i normalizacji. Zna i rozumie nowe lub alternatywne rozwiązania problemów analitycznych.
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej żywności ekologicznej od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie. Produkcja zrównoważona i rolnictwo ekologiczne
T-W-2Uwarunkowania prawne UE i krajowe w zakresie produkcji ekologicznej
T-W-3Przetwórstwo żywności ekologicznej
T-W-4Certyfikacja i znakowanie żywności ekologicznej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie w formie pisemnej z treści wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W dostatecznym stopniu zna i rozumie w pogłębionym stopniu wiedzę z zakresu towaroznawstwa żywnosci ekologicznej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-11tr_W02Zna i rozumie w pogłębionym stopniu cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze żywności ekologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W12Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady projektowania produktów spożywczych, linii technologicznych w tym systemów pakowania.
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej żywności ekologicznej od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie. Produkcja zrównoważona i rolnictwo ekologiczne
T-W-2Uwarunkowania prawne UE i krajowe w zakresie produkcji ekologicznej
T-W-3Przetwórstwo żywności ekologicznej
T-W-4Certyfikacja i znakowanie żywności ekologicznej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie w formie pisemnej z treści wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu ma pogłębioną wiedzę w zakresie cech fizykochemicznych i wartości odżywczej napojów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-11tr_U01Potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości żywnosci ekologicznej,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U01Potrafi, w oparciu o krytyczną analizę literatury, rozwiązywać złożone nietypowe problemy technologiczne.
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej żywności ekologicznej od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań
Treści programoweT-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym
T-L-2Metody stosowane w analizie i ocenie jakości żywności ekologicznej
T-L-3Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów w żywności konwencjonalnej i ekologicznej
T-L-4Ocena wybranych składników bioaktywnych w produktach ekologicznych
T-L-5Systemy zarządzania jakością stosowane w produkcji żywności ekologicznej
T-L-6Ocena poprawności etykietowania żywnosci ekologicznej
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Oceny cząstkowe za wykonanie poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W dostatecznym stopniu potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości żywnosci ekologicznej,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-11tr_K01Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych w zakresie towaroznawstwa żywnosci ekologicznej oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku napotkania trudności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K03Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej żywności ekologicznej od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań
Treści programoweT-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym
T-L-2Metody stosowane w analizie i ocenie jakości żywności ekologicznej
T-L-3Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów w żywności konwencjonalnej i ekologicznej
T-L-4Ocena wybranych składników bioaktywnych w produktach ekologicznych
T-L-5Systemy zarządzania jakością stosowane w produkcji żywności ekologicznej
T-L-6Ocena poprawności etykietowania żywnosci ekologicznej
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Oceny cząstkowe za wykonanie poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych w zakresie towaroznawstwa żywnosci ekologicznej oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku napotkania trudności.
3,5
4,0
4,5
5,0