Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)

Sylabus przedmiotu Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnego
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Kiełpińska <Jolanta.Kielpinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Postawowa wiedza z chemii i genetyki.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Regulacje prawne dotyczące oznaczania oraz śledzenia pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury4
T-L-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.4
T-L-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.4
T-L-4Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.3
15
wykłady
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.2
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca5
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców5
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie materiałów do ćwiczeń, praca samodzielna studenta13
A-L-3Konsultacje z prowadzącym.2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącym8
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D8tr_W01
Student potrafi scharakteryzować systemy kontroli pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
TZZ_2A_W01, TZZ_2A_W06C-1T-L-1, T-L-4, T-L-2, T-L-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D8tr_U01
Student potrafi analizować i śledzić pochodzenie towarów
TZZ_2A_U01, TZZ_2A_U09C-1T-L-1, T-L-4, T-L-2, T-L-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D8tr_K01
Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ma świadomość znaczenia procedur kontroli i identyfikacji surowców rybnych i żywności pochodzenia wodnego na bezpieczeczeństwo konsumenta.
TZZ_2A_K02C-1T-L-1, T-L-4, T-L-2, T-L-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D8tr_W01
Student potrafi scharakteryzować systemy kontroli pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
2,0
3,0Student w zakresie podstawowym zna techniki pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D8tr_U01
Student potrafi analizować i śledzić pochodzenie towarów
2,0
3,0Student potrafo dobrać i zastosować technikę pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D8tr_K01
Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ma świadomość znaczenia procedur kontroli i identyfikacji surowców rybnych i żywności pochodzenia wodnego na bezpieczeczeństwo konsumenta.
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności, jednak nie widzi potrzeby samokształcenia się.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Aktualne rozporządzenia krajowe i UE dotyczące zagadnień śledzenia pochodzenia i identyfikacji produktów pochodzenia wodnego, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Regulacje prawne dotyczące oznaczania oraz śledzenia pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury4
T-L-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.4
T-L-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.4
T-L-4Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.2
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca5
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców5
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie materiałów do ćwiczeń, praca samodzielna studenta13
A-L-3Konsultacje z prowadzącym.2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącym8
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_D8tr_W01Student potrafi scharakteryzować systemy kontroli pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W01Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę w zakresie wybranych działów matematyki, prawa konsumenckiego i celnego.
TZZ_2A_W06Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia towaroznawstwa żywności, systemy kwalifikacji towarów, zarządzania jakością i normalizacji. Zna i rozumie nowe lub alternatywne rozwiązania problemów analitycznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.
Treści programoweT-L-1Regulacje prawne dotyczące oznaczania oraz śledzenia pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
T-L-4Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.
T-L-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
T-L-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zakresie podstawowym zna techniki pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_D8tr_U01Student potrafi analizować i śledzić pochodzenie towarów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U01Potrafi, w oparciu o krytyczną analizę literatury, rozwiązywać złożone nietypowe problemy technologiczne.
TZZ_2A_U09Potrafi opracować samodzielnie kompleks badań związanych z oceną cech jakościowych towaru żywnościowego.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.
Treści programoweT-L-1Regulacje prawne dotyczące oznaczania oraz śledzenia pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
T-L-4Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.
T-L-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
T-L-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafo dobrać i zastosować technikę pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_D8tr_K01Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ma świadomość znaczenia procedur kontroli i identyfikacji surowców rybnych i żywności pochodzenia wodnego na bezpieczeczeństwo konsumenta.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K02Jest gotów do formułowania i przekazywania społeczeństwu – m.in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności z zakresu technologii żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.
Treści programoweT-L-1Regulacje prawne dotyczące oznaczania oraz śledzenia pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
T-L-4Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.
T-L-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
T-L-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności, jednak nie widzi potrzeby samokształcenia się.
3,5
4,0
4,5
5,0