Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)

Sylabus przedmiotu Inżynieria procesowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Inżynieria procesowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Balejko <Jerzy.Balejko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Jerzy Balejko <Jerzy.Balejko@zut.edu.pl>, Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 30 3,00,50zaliczenie
wykładyW3 30 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość fizyki i chemii na poziomie szkoły średniej.
W-2Znajomość analizy funkcji matematycznych, zasad logarytmów, rachunku różniczkowego i całkowego.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
C-2Zapoznanie studentów z aparaturą stosowana w przemyśle spożywczym
C-3Ukształtowanie umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
C-4Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej2
T-A-2Uogólniony stan naprężeń3
T-A-3Podstawowe właściwości płynów3
T-A-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego4
T-A-5Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy2
T-A-6Dynamika płynów rzeczywistych3
T-A-7Opory przepływu płynów przez przewody4
T-A-8Przewodzenie ciepła w warunkach ustalonych4
T-A-9Obliczanie wymienników ciepła3
T-A-10Kolokwium zaliczające2
30
wykłady
T-W-1Ogólna charakterystyka procesów technologicznych, właściwosci fizyczne surowców i produktów2
T-W-2Uogólniony stan naprężeń2
T-W-3Podstawowe właściwości płynów2
T-W-4Hydrostatyka2
T-W-5Dynamika płynów doskonałych2
T-W-6Dynamika płynów rzeczywistych2
T-W-7Opory przepływu płynów przez przewody2
T-W-8Przepływy cieczy nienewtonowskich2
T-W-9Ogólna charakterystyka procesów cieplnych2
T-W-10Wymienniki ciepła2
T-W-11Podstawy przenoszenia masy2
T-W-12Procesy wymiany ciepła i nasy2
T-W-13Fluidyzacja i transport pneumatyczny2
T-W-14Teoria rozdzielania układów niejednorodnych2
T-W-15Zamrażanie żywności2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2konsultacje z prowadzącym zajęcia10
A-A-3przygotowanie do ćwiczeń rachunkowych25
A-A-4przygotowanie do zaliczenia25
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje z prowadzącym10
A-W-3przygotowanie do egzaminu20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia rachunkowe.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C4_W01
Posiada wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
TZZ_1A_W16C-4, C-3, C-1, C-2T-A-9, T-A-6, T-A-5, T-A-4, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-8, T-A-7, T-W-2, T-W-3, T-W-14, T-W-15, T-W-1, T-W-10, T-W-12, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-6, T-W-4, T-W-13M-2, M-1S-3, S-1, S-2
TZZ_1A_C4_W02
Zna i rozumie zagadnienia rozwiązywania inżynierskich problemów związanych z technologiami wytwarzania żywności
TZZ_1A_W07C-2T-A-4, T-A-2, T-A-3M-2, M-1S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C4_U02
Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
TZZ_1A_U01, TZZ_1A_U10C-4T-A-9, T-A-6, T-A-5, T-A-4, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-8, T-A-7, T-W-2, T-W-3, T-W-14, T-W-15, T-W-1, T-W-10, T-W-12, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-6, T-W-4, T-W-13M-2, M-1S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C4_K01
Ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
TZZ_1A_K01C-4, C-3, C-1, C-2T-A-9, T-A-6, T-A-5, T-A-4, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-8, T-A-7, T-W-2, T-W-3, T-W-14, T-W-15, T-W-1, T-W-10, T-W-12, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-6, T-W-4, T-W-13M-2, M-1S-3, S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C4_W01
Posiada wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
2,0
3,0Student zna i rozumie oraz potrafi obliczeniowo zastosować swoją wiedzę w zakresie inżynierii procesów w technologii żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_1A_C4_W02
Zna i rozumie zagadnienia rozwiązywania inżynierskich problemów związanych z technologiami wytwarzania żywności
2,0
3,0Student zna i rozumie rolę inżynierii procesowej w procesach technologicznych w technologii żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C4_U02
Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
2,0
3,0Student potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych w zadowalającym stopniu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C4_K01
Ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
2,0
3,0Student ma częściową świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Lewicki P.P., Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego., W.N.T., Warszawa, 1988
  2. Hobler T., Ruch ciepła i wymienniki, W.N.T., Warszawa, 1986
  3. Chwiej M., Aparatura przemysłu spożywczego, P.W.N., Warszawa, 1984
  4. Gryboś R.:, Podstawy mechaniki płynów, P.W.N., Warszawa, 1989

Literatura dodatkowa

  1. Kembłowski Z., Michałowski S., Strumiłło Cz., Zarzycki R., Podstawy teoretyczne nżynierii chemicznej i procesowej., W.N.T., Warszawa, 1985
  2. Journal of Food Process Engineering

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej2
T-A-2Uogólniony stan naprężeń3
T-A-3Podstawowe właściwości płynów3
T-A-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego4
T-A-5Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy2
T-A-6Dynamika płynów rzeczywistych3
T-A-7Opory przepływu płynów przez przewody4
T-A-8Przewodzenie ciepła w warunkach ustalonych4
T-A-9Obliczanie wymienników ciepła3
T-A-10Kolokwium zaliczające2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólna charakterystyka procesów technologicznych, właściwosci fizyczne surowców i produktów2
T-W-2Uogólniony stan naprężeń2
T-W-3Podstawowe właściwości płynów2
T-W-4Hydrostatyka2
T-W-5Dynamika płynów doskonałych2
T-W-6Dynamika płynów rzeczywistych2
T-W-7Opory przepływu płynów przez przewody2
T-W-8Przepływy cieczy nienewtonowskich2
T-W-9Ogólna charakterystyka procesów cieplnych2
T-W-10Wymienniki ciepła2
T-W-11Podstawy przenoszenia masy2
T-W-12Procesy wymiany ciepła i nasy2
T-W-13Fluidyzacja i transport pneumatyczny2
T-W-14Teoria rozdzielania układów niejednorodnych2
T-W-15Zamrażanie żywności2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2konsultacje z prowadzącym zajęcia10
A-A-3przygotowanie do ćwiczeń rachunkowych25
A-A-4przygotowanie do zaliczenia25
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje z prowadzącym10
A-W-3przygotowanie do egzaminu20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C4_W01Posiada wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W16Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wpływ operacji jednostkowych i procesów technologicznych na jakość wyrobów gotowych. Zna i rozumie zasady projektowania produktów spożywczych. Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody kalkulacji kosztów produkcji oraz zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości.
Cel przedmiotuC-4Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
C-3Ukształtowanie umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
C-2Zapoznanie studentów z aparaturą stosowana w przemyśle spożywczym
Treści programoweT-A-9Obliczanie wymienników ciepła
T-A-6Dynamika płynów rzeczywistych
T-A-5Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy
T-A-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-A-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej
T-A-2Uogólniony stan naprężeń
T-A-3Podstawowe właściwości płynów
T-A-8Przewodzenie ciepła w warunkach ustalonych
T-A-7Opory przepływu płynów przez przewody
T-W-2Uogólniony stan naprężeń
T-W-3Podstawowe właściwości płynów
T-W-14Teoria rozdzielania układów niejednorodnych
T-W-15Zamrażanie żywności
T-W-1Ogólna charakterystyka procesów technologicznych, właściwosci fizyczne surowców i produktów
T-W-10Wymienniki ciepła
T-W-12Procesy wymiany ciepła i nasy
T-W-5Dynamika płynów doskonałych
T-W-7Opory przepływu płynów przez przewody
T-W-8Przepływy cieczy nienewtonowskich
T-W-9Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
T-W-11Podstawy przenoszenia masy
T-W-6Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-4Hydrostatyka
T-W-13Fluidyzacja i transport pneumatyczny
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia rachunkowe.
M-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin
S-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie oraz potrafi obliczeniowo zastosować swoją wiedzę w zakresie inżynierii procesów w technologii żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C4_W02Zna i rozumie zagadnienia rozwiązywania inżynierskich problemów związanych z technologiami wytwarzania żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W07Zna i rozumie zasady i prawa inżynierii procesowej, zna w stopniu zaawansowanym terminologię w zakresie inżynierii przemysłu spożywczego i maszynoznawstwa dotyczącą materiałów, rozwiązań konstrukcyjnych maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, projektowania, eksploatacji linii technologicznych.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z aparaturą stosowana w przemyśle spożywczym
Treści programoweT-A-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-A-2Uogólniony stan naprężeń
T-A-3Podstawowe właściwości płynów
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia rachunkowe.
M-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin
S-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie rolę inżynierii procesowej w procesach technologicznych w technologii żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C4_U02Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnycyh źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym.
TZZ_1A_U10Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem, wyposażaniem i eksploatacją linii technologicznych przemysłu spożywczego. W tym celu potrafi wykorzystać poznane metody komputerowe.
Cel przedmiotuC-4Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
Treści programoweT-A-9Obliczanie wymienników ciepła
T-A-6Dynamika płynów rzeczywistych
T-A-5Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy
T-A-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-A-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej
T-A-2Uogólniony stan naprężeń
T-A-3Podstawowe właściwości płynów
T-A-8Przewodzenie ciepła w warunkach ustalonych
T-A-7Opory przepływu płynów przez przewody
T-W-2Uogólniony stan naprężeń
T-W-3Podstawowe właściwości płynów
T-W-14Teoria rozdzielania układów niejednorodnych
T-W-15Zamrażanie żywności
T-W-1Ogólna charakterystyka procesów technologicznych, właściwosci fizyczne surowców i produktów
T-W-10Wymienniki ciepła
T-W-12Procesy wymiany ciepła i nasy
T-W-5Dynamika płynów doskonałych
T-W-7Opory przepływu płynów przez przewody
T-W-8Przepływy cieczy nienewtonowskich
T-W-9Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
T-W-11Podstawy przenoszenia masy
T-W-6Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-4Hydrostatyka
T-W-13Fluidyzacja i transport pneumatyczny
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia rachunkowe.
M-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin
S-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych w zadowalającym stopniu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C4_K01Ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-4Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
C-3Ukształtowanie umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
C-2Zapoznanie studentów z aparaturą stosowana w przemyśle spożywczym
Treści programoweT-A-9Obliczanie wymienników ciepła
T-A-6Dynamika płynów rzeczywistych
T-A-5Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy
T-A-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-A-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej
T-A-2Uogólniony stan naprężeń
T-A-3Podstawowe właściwości płynów
T-A-8Przewodzenie ciepła w warunkach ustalonych
T-A-7Opory przepływu płynów przez przewody
T-W-2Uogólniony stan naprężeń
T-W-3Podstawowe właściwości płynów
T-W-14Teoria rozdzielania układów niejednorodnych
T-W-15Zamrażanie żywności
T-W-1Ogólna charakterystyka procesów technologicznych, właściwosci fizyczne surowców i produktów
T-W-10Wymienniki ciepła
T-W-12Procesy wymiany ciepła i nasy
T-W-5Dynamika płynów doskonałych
T-W-7Opory przepływu płynów przez przewody
T-W-8Przepływy cieczy nienewtonowskich
T-W-9Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
T-W-11Podstawy przenoszenia masy
T-W-6Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-4Hydrostatyka
T-W-13Fluidyzacja i transport pneumatyczny
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia rachunkowe.
M-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin
S-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma częściową świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
3,5
4,0
4,5
5,0