Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia sanitarna z epidemiologią:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia sanitarna z epidemiologią
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 30 3,00,50zaliczenie
wykładyW5 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z mikrobiologii i biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz zapobiegania i rozprzestrzeniania się zakażeń

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Łańcuch epidemiologiczny2
T-L-2Metody oznaczania skażeń sanitarnych2
T-L-3Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania8
T-L-4Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych.6
T-L-5Metody usuwania bakterii chorobotwórczych4
T-L-6Metody kontroli skażenia badanych środowisk4
T-L-7Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy4
30
wykłady
T-W-1Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności.2
T-W-2Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej2
T-W-3Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania3
T-W-4Wyłaniające się patogeny2
T-W-5Drobnoustroje alertowe2
T-W-6Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć15
A-L-3Przygotowanie sprawozdań zaliczeniowych15
A-L-4Konsultacje z prowadzącym15
A-L-5Przegląd literatury15
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącycm zajęcia7
A-W-3Samodzielny przegląd literatury i przygotowanie do zaliczenia częsci teoretycznej8
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2zajęcia laboratoryjne
M-3panel dyskusyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O9-1_W01
Student zna i rozumie zasadę weryfikacji i zastosowania metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
MS_1A_W03, MS_1A_W05C-1T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-2, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-5M-1, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O9-1_U01
Student potrafi stosować metody kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedury zapobiegające rozprzestrzeniu się zakażeń
MS_1A_U05, MS_1A_U06C-1T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-2, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-5M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O9-1_K01
Student jest gotów do podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii sanitarnej oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
MS_1A_K01, MS_1A_K02, MS_1A_K03, MS_1A_K04, MS_1A_K05C-1T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-2, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-5M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O9-1_W01
Student zna i rozumie zasadę weryfikacji i zastosowania metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
2,0
3,0Student zna i rozumie w dostatecznym stopniu metody kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedury zapobiegające rozprzestrzeniu się zakażeń
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O9-1_U01
Student potrafi stosować metody kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedury zapobiegające rozprzestrzeniu się zakażeń
2,0
3,0Student potrafi stosować metody kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedury zapobiegające rozprzestrzeniu się zakażeń w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O9-1_K01
Student jest gotów do podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii sanitarnej oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
2,0
3,0Student jest gotów do popularyzacji nabytej wiedzy i podnoszenia swoich kwalifikacji w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zmysłowska I., Mikrobiologia ogólna i środowiskowa, Wyd. UW-M, Olsztyn, 2002
  2. Jabłoński l., Karwat I., Podstawy epidemiologii ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, PZWL, Warszawa, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Epidemiologic Perspectives & Innovations
  2. Jabłoński L, Karwat D., Tania Książka Podstawy epidemiologii ogólnej epidemiologia chorób zakaźnych, Czelej, 2020

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Łańcuch epidemiologiczny2
T-L-2Metody oznaczania skażeń sanitarnych2
T-L-3Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania8
T-L-4Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych.6
T-L-5Metody usuwania bakterii chorobotwórczych4
T-L-6Metody kontroli skażenia badanych środowisk4
T-L-7Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności.2
T-W-2Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej2
T-W-3Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania3
T-W-4Wyłaniające się patogeny2
T-W-5Drobnoustroje alertowe2
T-W-6Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć15
A-L-3Przygotowanie sprawozdań zaliczeniowych15
A-L-4Konsultacje z prowadzącym15
A-L-5Przegląd literatury15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącycm zajęcia7
A-W-3Samodzielny przegląd literatury i przygotowanie do zaliczenia częsci teoretycznej8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O9-1_W01Student zna i rozumie zasadę weryfikacji i zastosowania metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W03Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu ekologii i ochrony środowiska, roli i różnorodności biologicznej w biosferze oraz procesach w niej zachodzących. Zna niezbędne narzędzia, metody i techniki do kształtowania środowiska.
MS_1A_W05Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmy, grzyby, parazyty i szkodniki) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz zapobiegania i rozprzestrzeniania się zakażeń
Treści programoweT-L-1Łańcuch epidemiologiczny
T-L-3Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania
T-L-4Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych.
T-L-5Metody usuwania bakterii chorobotwórczych
T-L-6Metody kontroli skażenia badanych środowisk
T-L-7Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy
T-L-2Metody oznaczania skażeń sanitarnych
T-W-3Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania
T-W-2Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej
T-W-1Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności.
T-W-4Wyłaniające się patogeny
T-W-6Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych
T-W-5Drobnoustroje alertowe
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3panel dyskusyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie w dostatecznym stopniu metody kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedury zapobiegające rozprzestrzeniu się zakażeń
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O9-1_U01Student potrafi stosować metody kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedury zapobiegające rozprzestrzeniu się zakażeń
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U05Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasoby naturalne.
MS_1A_U06Potrafi stosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych oraz potrafi przeprowadzać obserwację i ocenę zjawisk procesowych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz zapobiegania i rozprzestrzeniania się zakażeń
Treści programoweT-L-1Łańcuch epidemiologiczny
T-L-3Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania
T-L-4Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych.
T-L-5Metody usuwania bakterii chorobotwórczych
T-L-6Metody kontroli skażenia badanych środowisk
T-L-7Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy
T-L-2Metody oznaczania skażeń sanitarnych
T-W-3Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania
T-W-2Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej
T-W-1Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności.
T-W-4Wyłaniające się patogeny
T-W-6Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych
T-W-5Drobnoustroje alertowe
Metody nauczaniaM-2zajęcia laboratoryjne
M-3panel dyskusyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi stosować metody kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedury zapobiegające rozprzestrzeniu się zakażeń w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O9-1_K01Student jest gotów do podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii sanitarnej oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Jest gotów do dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Jest gotów wyznaczyć kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
MS_1A_K02Jest gotów do przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
MS_1A_K03Jest gotów ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.
MS_1A_K04Jest gotów myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
MS_1A_K05Jest gotów popularyzować nabytą wiedzę.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz zapobiegania i rozprzestrzeniania się zakażeń
Treści programoweT-L-1Łańcuch epidemiologiczny
T-L-3Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania
T-L-4Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych.
T-L-5Metody usuwania bakterii chorobotwórczych
T-L-6Metody kontroli skażenia badanych środowisk
T-L-7Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy
T-L-2Metody oznaczania skażeń sanitarnych
T-W-3Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania
T-W-2Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej
T-W-1Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności.
T-W-4Wyłaniające się patogeny
T-W-6Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych
T-W-5Drobnoustroje alertowe
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2zajęcia laboratoryjne
M-3panel dyskusyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotów do popularyzacji nabytej wiedzy i podnoszenia swoich kwalifikacji w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0