Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność mikrobiologia stosowana
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL4 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego4
T-L-2Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych drobnoustrojów4
T-L-3Promieniowce w mikrobiologii przemysłowej8
T-L-4Mikroorganizmy jako źródło witamin4
T-L-5Modele prognostyczne2
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej4
T-L-7Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
30
wykłady
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Podstawowe procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w mikrobiologii przemysłowej4
T-W-3Biologiczne metody oczyszczania ścieków2
T-W-4Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym4
T-W-5Ulepszanie mikroorganizmów przemysłowych4
T-W-6Hodowle mikroorganizmów przemysłowych2
T-W-7Charakterystyka technologicznych procesów produkcji mikrobiologicznej4
T-W-8Pozyskiwanie wybranych biopreparatów2
T-W-9Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu4
T-W-10Mechanizmy regulacji metabolizmu drobnoustrojów2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2studiowanie literatury konsultacje naukowe30
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu25
A-L-4konsultacje z prowadzącym5
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie do egzaminu30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_W01
Znia i rozumie w stopniu zaawansownaym zagadnienia związne z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
MS_1A_W09, MS_1A_W10C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-9, T-W-10, T-W-8, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_U01
Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową
MS_1A_U04C-1T-L-1, T-L-6, T-L-5, T-L-2, T-L-7, T-L-4, T-L-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_K01
Student jest gotów do ciągłego pdnoszenia kompetencji zawodowych i dokształcania się; potrafi ocenić znaczenie i ryzyko wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej.
MS_1A_K01C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-L-6, T-L-3, T-L-4, T-L-2, T-L-1, T-L-5, T-L-7M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_W01
Znia i rozumie w stopniu zaawansownaym zagadnienia związne z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0Znia i rozumie w stopniu zagadnienia związne z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_U01
Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową
2,0
3,0Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_K01
Student jest gotów do ciągłego pdnoszenia kompetencji zawodowych i dokształcania się; potrafi ocenić znaczenie i ryzyko wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej.
2,0
3,0Student jest gotów do ciagłego podnoszenia kompetencji zawodowych i dokształcania się w stopniu dostatecznym. Jest gotów ocenić znaczenie i ryzyko wykonywanej działalnosci w zakresie mikrobiologii przemysłowej w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, 2010
  2. Błaszczyk M. K., Goryluk - Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020

Literatura dodatkowa

  1. Journal of Applied Microbiology
  2. Mierzejewska J., Chreptowicz K, Mikrobiologia ogólna i przemysłowa, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2018

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego4
T-L-2Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych drobnoustrojów4
T-L-3Promieniowce w mikrobiologii przemysłowej8
T-L-4Mikroorganizmy jako źródło witamin4
T-L-5Modele prognostyczne2
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej4
T-L-7Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Podstawowe procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w mikrobiologii przemysłowej4
T-W-3Biologiczne metody oczyszczania ścieków2
T-W-4Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym4
T-W-5Ulepszanie mikroorganizmów przemysłowych4
T-W-6Hodowle mikroorganizmów przemysłowych2
T-W-7Charakterystyka technologicznych procesów produkcji mikrobiologicznej4
T-W-8Pozyskiwanie wybranych biopreparatów2
T-W-9Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu4
T-W-10Mechanizmy regulacji metabolizmu drobnoustrojów2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2studiowanie literatury konsultacje naukowe30
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu25
A-L-4konsultacje z prowadzącym5
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie do egzaminu30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-1_W01Znia i rozumie w stopniu zaawansownaym zagadnienia związne z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W09Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z kierunkami i mechanizmami ewolucji, procesami je warunkującymi na poziomie molekularnym. Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z podstawowymi technikami biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwościami wykorzystania organizmów modyfikowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym.
MS_1A_W10Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z oprzyrządowaniem i technikami biotechnologicznymi oraz ich wykorzystaniem w przeprowadzaniu bioprocesów.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Biologiczne metody oczyszczania ścieków
T-W-4Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-2Podstawowe procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w mikrobiologii przemysłowej
T-W-5Ulepszanie mikroorganizmów przemysłowych
T-W-9Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-10Mechanizmy regulacji metabolizmu drobnoustrojów
T-W-8Pozyskiwanie wybranych biopreparatów
T-W-6Hodowle mikroorganizmów przemysłowych
T-W-7Charakterystyka technologicznych procesów produkcji mikrobiologicznej
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Znia i rozumie w stopniu zagadnienia związne z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-1_U01Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U04Potrafi ocenić jakość surowców, produktów i materiałów technicznych oraz wybrać właściwe oprzyrządowanie, techniki biotechnologiczne oraz przeprowadzić bioproces.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej
T-L-5Modele prognostyczne
T-L-2Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych drobnoustrojów
T-L-7Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle
T-L-4Mikroorganizmy jako źródło witamin
T-L-3Promieniowce w mikrobiologii przemysłowej
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-1_K01Student jest gotów do ciągłego pdnoszenia kompetencji zawodowych i dokształcania się; potrafi ocenić znaczenie i ryzyko wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Jest gotów do dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Jest gotów wyznaczyć kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Biologiczne metody oczyszczania ścieków
T-W-4Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-2Podstawowe procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w mikrobiologii przemysłowej
T-W-5Ulepszanie mikroorganizmów przemysłowych
T-W-7Charakterystyka technologicznych procesów produkcji mikrobiologicznej
T-W-9Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-10Mechanizmy regulacji metabolizmu drobnoustrojów
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej
T-L-3Promieniowce w mikrobiologii przemysłowej
T-L-4Mikroorganizmy jako źródło witamin
T-L-2Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych drobnoustrojów
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego
T-L-5Modele prognostyczne
T-L-7Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotów do ciagłego podnoszenia kompetencji zawodowych i dokształcania się w stopniu dostatecznym. Jest gotów ocenić znaczenie i ryzyko wykonywanej działalnosci w zakresie mikrobiologii przemysłowej w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0